Охридски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата GrouchoMarx
  • Време на започнување Време на започнување
Од кое охридско село си бале? :))))))
бате голтнав буква бе уживај си..
мислев обесам* не обеса.
не сум од село:helou:
уште една буква сум голтнал ја* јас.
изгледа гладен бев..

Што вика охридски Дедо Мраз кога ќе влезе низ оџакот?- Добровечер деца, кој сака да си купит поклончина
си ја утнал цела работа мајката.
добровечер деца, кој сака(Т) да си купит поклончи(Њ)а:helou::baeh:

Така прочитав,така пишав.Не сум од Охрид јас

бате голтнав буква бе уживај си..
мислев обесам* не обеса.
не сум од село:helou:
уште една буква сум голтнал ја* јас.
изгледа гладен бев..

ДобАРвечер*, дечиНа* и поклончиНа*.
Не е од Охрид чоекот и појќе погоди :)

Кај има ваква убајна бе вакво спокојство да ми простит господ ни на гробишча немојш да најдиш, само тоа шо ни пушчет муабети скопјанишчава сакат само да ни ја заебат сезоната то сакат :)

Кај има ваква убајна бе вакво спокојство да ми простит господ ни на гробишча немојш да најдиш, само тоа шо ни пушчет муабети скопјанишчава сакат само да ни ја заебат сезоната то сакат :)

Кај имаT ваква убајна бе вакво спокојство да ми простит господ ни на гробишча немојш да најШ, само тоа шо ни пушчет муабети скопјанишчава сакЕт само да ни ја заебЕт сезоната то сакЕт. :smir:

Ногу време никој немат пишано на темава ама не се издржвит да поминам и да заминам.

Значит не капирам од кај го истајфте ЕНЅЕРО. Си прајш на мсн муабет со некој од Скопје и прво шо ќе те прашат е :

- Се бањате ли у тоа енѕерото?
:tapp:

Второ приметив дек го имате клаено од К-15 видеоно шо е ветар во магла.:jaj:

Трето за тие шо пробвет да зборвет не се редит Т на крајот од секој збор. Си имат то правила.

Иначе на муабетов, прееска се учев да прам кошпишмите.
Кој не знајт шо е то (а е Охриѓанец) страм да му е, а кој сакат да дознајт нек повелит.:smir:

Скопјаните најинтересно ми е кога прават охридски муабет.
Поготово кога ги прават почетницките грешки, како на пример К15.
Абе ова требит да се бутнит, Цацко оо Цацко( рекламата за компјутери мислам дека беше од АМЦ)

Абе ова требит да се бутнит, Цацко оо Цацко( рекламата за компјутери мислам дека беше од АМЦ)
Најголема грешка е љуѓе шо се обидвет да измитирет дијалект, викет "ќе се мочаме во енѕероно" а ако најдите еден Охриѓанец вака да викат јас глава ја сечам.

Мислат дека ќе звучит охридски ако додат „т“ на крајот од некој збор од скопски дијалект. :pos:

Најголема грешка е љуѓе шо се обидвет да измитирет дијалект, викет "ќе се мочаме во енѕероно" а ако најдите еден Охриѓанец вака да викат јас глава ја сечам.

пробвет
изимитирет
најте

пробвет
изимитирет
најте
Прво реченицата ја напишав литературно и после ми текна во која тема сум па испрајв колку шо можев. Ама обидуваат ако го напрам на дијалект е обидвет... Измитирет е без едно И зато шо ко ќе го кажиш така звучит, ова по звучност го пишав :icon_lol:, а најте - најдите.. шо знам, не ми прајт некоја разлика, и двеве сум ги слушал, кој како.

Прво реченицата ја напишав литературно и после ми текна во која тема сум па испрајв колку шо можев. Ама обидуваат ако го напрам на дијалект е обидвет... Измитирет е без едно И зато шо ко ќе го кажиш така звучит, ова по звучност го пишав :icon_lol:, а најте - најдите.. шо знам, не ми прајт некоја разлика, и двеве сум ги слушал, кој како.
Средив- не се користит испрајв во Охрид:pos:

Е арно де, јас онака колку да се запазит редот, дан се бунет после скопјанишчава ево овие сами не знает как се зборвит охридски дијалект.

Иначе он топик

терлаци, пешчеж, пенџере, лајца, пајнца...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom