Дали Александар Македонски е во рајот или пеколот?

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Спрема верниците, Бог постои од секогаш, тој е створителот на се што постои, законите негови се вечни. Спрема тие закони грев е (смртен) убиство, верување во други богови, и поклонување на идоли.
Тие закони сходнои постоење на Бог од самиот почеток, биле на сила и во времето на Александар и пред и по него.
Александар се огрешил во три горе наведини закони (од десетте) та затоа спрема верата би требало да се очекува дека како грешник гори во пеколот.
Искрено не ми е познато дали некој преставник од МПЦ присуствувал на откривањето на спомениците на Александар или дали ги благословиле установите кои го носат неговото име (ако некој знае би го замолил да каже) али ете од гледна точка на еден верник - патриота, како го двои чувството во себе, од една страна Христијанското од друга Македонското кога пеи песни или го слави човекот кој е спрема неговата вера еретик, и злосторник. Како се претопуваат тие чуства во едно ? Во која точка лежи компромисот да се речи “Е добро де бил паган, му се клањал на идоли, убивал али мене како христијанин тоа не ми смета“, дали тоа значи дека сме прво патриоти па после христијани, дали постојат работи кои ги ставаме пред верата?

-Верата е духовна а не емотивна категорија и се наоѓа и над нацоионалната и над расната припадност кај одреден поединец.
-„патритозам значи да го сакаш своето и да не го мразиш туѓото„-велат богословите.
- верата не познава компромис, па нека биде тоа и самиот Александар Македонски. Личното поистоветување со него, мене барем, ми наликува на идолопоклонство (против втората Божја заповед). Од друга страна, христијански гледано, апсолутно е небитно дали мој предок бил Александар или цар Самоил или некој трет. Вероисповеста е секогаш лична категорија и личен избор, а не колективно кокетирање со своите историски претходници.
- не ми е познато на колку заповести се огрешил Александар, но според неговото однесување, веројатно се повеќе од три Божји заповеди (полигамијата, пијанчењето, убивањето, запленувањето, освојувањето туѓ имот, желбата да се биде владетел со Светот., намерата да создаде своевиден „нов светски поредок„ и сл).

-Верата е духовна а не емотивна категорија и се наоѓа и над нацоионалната и над расната припадност кај одреден поединец.
-„патритозам значи да го сакаш своето и да не го мразиш туѓото„-велат богословите.
- верата не познава компромис, па нека биде тоа и самиот Александар Македонски. Личното поистоветување со него, мене барем, ми наликува на идолопоклонство (против втората Божја заповед). Од друга страна, христијански гледано, апсолутно е небитно дали мој предок бил Александар или цар Самоил или некој трет. Вероисповеста е секогаш лична категорија и личен избор, а не колективно кокетирање со своите историски претходници.
- не ми е познато на колку заповести се огрешил Александар, но според неговото однесување, веројатно се повеќе од три Божји заповеди (полигамијата, пијанчењето, убивањето, запленувањето, освојувањето туѓ имот, желбата да се биде владетел со Светот., намерата да создаде своевиден „нов светски поредок„ и сл).
Го заборави кан Аспарух:pos2:

Каков поредок ствараше црквата 15, 16 век????

Се огрешил на 3 ЗАПОВЕДИ, од дессете, десет се заповеди, кои на Мојсеј Бог му ги дал на Арарат, останати се закони и прописи, значи 1 да нема друг бог освен него (А Александар имал други богови) 2 Да не Убива (А убивал) и да не прави идоли и да не му се клања (а му се клањал на идолите). Тој можеби се огрешил и на многу другио заповеди, можеби не ја почитувал Саботата и работел и во Сабота, можеби јадел свинско, можеби носел и облека од разни ткаенини.... али да се задржиме на трите смртни гревови кои ги направил.
Значи Аце наш е во пеколта.
Дали и по чему неговиот живот и дело можат да му бидат узор на христијанинот, дали треба христијанин да тежнее да го достигни начинот на живот на Александар и на што точно треба некјој христијанин да му се водуушевува или попросто речено дали некој христијанин во душа треба на своите деца да му го преставува Александар како добар или лош пример ??

хк хммм... Во времето на Александар Македонски т.е околу 300 г.п.н.е или околу 300 год. пред Христа не верувале во пекол или рај .. тие биле пагани и верувале во задгробни животи или што јас знам таму... така да нема смисла да го ставеме во било кое од овие "ОДАИ" .. позз.:helou:

хк хммм... Во времето на Александар Македонски т.е околу 2200 г.п.н.е или околу 2200 год. пред Христа не верувале во пекол или рај .. тие биле пагани и верувале во задгробни животи или што јас знам таму... така да нема смисла да го ставеме во било кое од овие "ОДАИ" .. позз.:helou:

Тоа не е изговор, та дури и во денешниот правен систем било каде во светот не можеш да се вадиш пред суд со “Јас не знаев дека е тоа забрането...“ аконот те качи без разлика дали си го знаел или не.
За верниците библијата и зборот на Бог кој е вечен, па дури и временски Заповедите на Бог што ги даде беа некаде 1200 години ПНЕ, значи веќе биле на сила во времето на Александар.
Е сега АКО постои задгробен живот и рај и пекол, ваљда не можеш да речеш “Јас не вервам во тоа“ па да убиеш 5-6 души и да ја одбегнеш казната божја.... или можеш... да се извадиш на процедурално прашање?

Каде е Ацо Македонски, знае само Оној кој го создал и Кој му пресудил-не верувам дека има јунак кој ќе ти даде точен одговор. Можам да посочам само една работа: на Метеори, во еден од манастирите, постои фреска на која е насликан еден од Светителите (не му го памтам името) а кој на сликата е поставен така, да го гледа скелетот од Александар Македонски. Фреската има една порака: еве што останало од тој историски многу познат војсководец, кој, додека бил жив, веројатно сакал да биде владетел на Светот, како и многумна слични на Александра...
А имајќи на ум дека Александар ни оддаелку не бил христијанин, туку по лично убедување бил чисто световен човек, се сомневам дека отишол во Рајот-понајмалку во паганскиот рај.

Станува ѕбор ѕа св. Сисое Велики

Се огрешил на 3 ЗАПОВЕДИ, од дессете, десет се заповеди, кои на Мојсеј Бог му ги дал на Арарат
Синајска гора :helou:

А темава за во Рајот или за во Пеколот е?

А.М. не е ниту во рајот ниту во пеколот.Едноставно тој е мртов.

Sufficit huic tumulo cui non suffecerat orbis.
Овој гроб е доволен за оној на кој што цел свет не му беше доволен.
(епитаф,викаат...за Александар Македонски).

Се огрешил на 3 ЗАПОВЕДИ, од дессете, десет се заповеди, кои на Мојсеј Бог му ги дал на Арарат, останати се закони и прописи, значи 1 да нема друг бог освен него (А Александар имал други богови) 2 Да не Убива (А убивал) и да не прави идоли и да не му се клања (а му се клањал на идолите). Тој можеби се огрешил и на многу другио заповеди, можеби не ја почитувал Саботата и работел и во Сабота, можеби јадел свинско, можеби носел и облека од разни ткаенини.... али да се задржиме на трите смртни гревови кои ги направил.
Значи Аце наш е во пеколта.
Дали и по чему неговиот живот и дело можат да му бидат узор на христијанинот, дали треба христијанин да тежнее да го достигни начинот на живот на Александар и на што точно треба некјој христијанин да му се водуушевува или попросто речено дали некој христијанин во душа треба на своите деца да му го преставува Александар како добар или лош пример ??

Александар по автоматизам е нехристијанин а неговиот начин на живеење е далеку од христијански и ни случајно неможе да биде урнек по кој треба да се живее. Христијански идеал е да се биде сличен на Христа, оти Он самиот вели: „...бидете како Мене, кротки и незлобливи...„. А Ацо бил далеку од Христовото однесување во секоја смисла.
Во православието, поимот/епитетот „свет„ значи „сличен со Христа„. Сличен, но не и идентичен. Светиие се тие поединци кои живеејќи благочестив живот, станале слични со Христа а не со Александар.
Личо и персонално, незам по што и заради што би можел да го сметам Александар за пример за однесување на своите деца.

Станува ѕбор ѕа св. Сисое Велики

O.K. Благодарам на одговорот.

Го заборави кан Аспарух:pos2:

Каков поредок ствараше црквата 15, 16 век????

И во 15-от и во 16-от век, Црквата го проповедаше Христа распнатиот, не ствараше никаков светски или општествен поредок.

И во 15-от и во 16-от век, Црквата го проповедаше Христа распнатиот, не ствараше никаков светски или општествен поредок.

Да, да, да, со крстот на чело и мачот во рака во поход кон новите светови. Какви ли не само цивилизации збриша!

Не секој кој носи КРСТ и БИБЛИЈА (плус и МЕЧ) во рака е ЦРКВАТА.
:back:

Ова прашање ме копка некое време, и се прашувам, спрема божјите закони, дали Александар Македонски (по христијански правила) е ојден во рајот или во пеколот.

колку што знам тој му се поклонувал на пагански богови, и наредувал убиствва а и самиот извршил убиство.... али можда постојат некои олеснителни околности.... или пак моижеби тој пошто не бил христијанин сега е во некој пагански рај (или пекол)
А да ве рпашам дали знаете што треба да направиш за да влезеш во Рајот ???
Читајте го стариот завет и ќе видите дали тој ќе влезе во рајот или пеколот дали се каел за работите кој ги правел и на кого се молел.

А да ве рпашам дали знаете што треба да направиш за да влезеш во Рајот ???
Читајте го стариот завет и ќе видите дали тој ќе влезе во рајот или пеколот дали се каел за работите кој ги правел и на кого се молел.

Како може да се кае на христијанскиот бог , кога у негово време не постоела таа религија ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom