Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Епа го оставив преку вечерта memtest да работи на 430 fsb & 1.8 напон на РАМ. Изврте 14 ипол циклуси - no errors :).

Доста се толку. Меморијата е ОК засега...

Друго сеа да те прашам. Пошто на мемтест не ми јави грешка, ама одма при бутирање на Windows ми крашуваше, па морав да кревам напон на процесорот на 1.175 и засега е стабилен во Windows, па сеа ќе го пуштам и низ Linpack.

Пушти го на Linpack и ако има проблем највероватно процесорот сака волтажа поголема...

Ме интересира околу PLL Voltage, FSB Termination Voltage & NB Voltage. Тие засега сите ми се на auto. Што значат овие и на колку да ги подесам?

NB Voltage е волтажата на северниот чипсет...Засега не ти треба тоа...

FSB Termination Voltage:

According to Intel's datasheet, the maximum FSB termination voltage for C2D CPU is 1.26V.
In the BIOS option, the FSB termination voltage can be adjusted manually from 1.2V to 1.5V in 0.1V intervals. Each step adjustment would put the FSB termination voltage over the CPU spec. Therefore, it is strongly recommended to leave this option on AUTO.

Максимум на Core 2 Duo е 1,26, а ако ја крениш за ,1 волт ќе биид 1,3. Така, ова нека е на AUTO...

Да ја заживееме малце темава, корисна е.

Дали некој има клокнато Intel Core2Duo E6550 од 2.33? И колку?

Јас сум сега на 3.3 и не ми дава матичната (а и рамот) повеќе, да ги ебам... :)

Да имав нешто поасален рам би го клокал процесорот и до 4.6 (Е8400). Вака морам да се задоволам со 4.00 бидејќи не ми се ризикува фреквенцијата на рамот да ја ставам на повисоко (моментално ми е на 890)... :nesum:

Да имав нешто поасален рам би го клокал процесорот и до 4.6 (Е8400). Вака морам да се задоволам со 4.00 бидејќи не ми се ризикува фреквенцијата на рамот да ја ставам на повисоко (моментално ми е на 890)... :nesum:

На колку ти е FSB на толку стај го и рамот.

Да ја заживееме малце темава, корисна е.

Дали некој има клокнато Intel Core2Duo E6550 од 2.33? И колку?

Јас сум сега на 3.3 и не ми дава матичната (а и рамот) повеќе, да ги ебам... :)

Па не е баш малце не претерувај сега :D

Јас сум вака:

MB FSB: 465 Mhz (Effective: 1860 Mhz)
CPU Multiplier: x 7.0
PCI frequency: 100 Mhz
RAM Frequency: 930 Mhz (465 x2)
FSB:DRAM: 1:1
VCore: 1.4 V
Memory Timings: 5-5-5-15

CPU Clock: 3.26 Ghz

Е сега има една финта, ретко и недефинирано ми се јавува BSOD. Значи нема врска дали стои само десктоп, дали гледам филм, дали сум на мсн, дали играм игра со се на фулл...
ќе му текне и дава BSOD.

Пуштив Memtest86+ 2-3 пати на преку 20 саати, само еднаш ми даде некои 20 ерори.
Ги сменив рам плочките во други слотови (само ги преместив) и после неколку исти вакви тестови,
не дава ерори, ама пак си дава BSOD кога ќе му текне.

Тестирав некои 10 саати со Prime95, еднаш даде BSOD додека беше тестот, после пак пуштив тест,
си помина без проблем (некои 10 саати).

Вратив се на DEFAULT преку биос, пак ми вади некогаш BSOD.
90% сум сигурен дека е рамот (DDR2 800Mhz 5-5-5-18), ама кога го тестирам рамот не дава ерори да го ебам.

Некој совет, предлог, искуство, финта...?

Ладењето не е проблем на ниту еден дел во компјутеров,
нити пак напојувањето.

--- надополнето ---

Па не е баш малце не претерувај сега :D

Не е малку, ама зашто па да не биде 4.0? :)

^ Па не е малце ... скоро 1GHz ...
BSOD имаш од рамовите, натепај +0,1V на плочките, за да го стабилизираш, ако имаш 4 плочки ... проблем ...
Матичната исто игра улога, т.е. регулаторите за напон ... како и самата матична ...

^ Па не е малце ... скоро 1GHz ...
BSOD имаш од рамовите, натепај +0,1V на плочките, за да го стабилизираш, ако имаш 4 плочки ... проблем ...
Матичната исто игра улога, т.е. регулаторите за напон ... како и самата матична ...

Меморијата мислам дека ја ставив на 2V.

Моментално сум на 3 плочки од по 1 гига, утре-задутре ќе бидат 4х1.

Матичната ми е P5Q SE

Хех Корун иста матична имаме. Ај кажете ако имате време, колку можам да го клокнам процесоров (Q8200) на истата матична, имам 4 плочки DDR2 RAM Kingston HyperX на 800MHz. И додека не соберам пари за TX3ка, ќе користам stock кулер.

Меморијата мислам дека ја ставив на 2V.

Моментално сум на 3 плочки од по 1 гига, утре-задутре ќе бидат 4х1.

Матичната ми е P5Q SE

Епа баш дека ти е SE верзија биди задоволен со 1гхц :)

Хех Корун иста матична имаме. Ај кажете ако имате време, колку можам да го клокнам процесоров (Q8200) на истата матична, имам 4 плочки DDR2 RAM Kingston HyperX на 800MHz. И додека не соберам пари за TX3ка, ќе користам stock кулер.
nisto so stock kulerot samo nekoj pojak kuler da si kupis pa posle

Епа баш дека ти е SE верзија биди задоволен со 1гхц :)

Абе не спомнувај... мислев некој некоја финта да каже, да ме утеши :)

Тоа ретардираното FSB ми е на 465. Ако го ставам на 466, не се уклучува, вика Overclock Failed :)
Максимум што извадив е 465.

И рамот еднаш го ставив на 1150 МHz (нешто така) па беше 12:10 со FSB.... па го вратив вака на 1:1 за постабилно.

Сега планирам да земам некоја P55 матична со i3 540 и 2х2GB DDR3 1333 за некои 10 000 вкупно деловиве.... па се мислам :)

Ххеех јас сум од 2.6 на 3.8 и не се жалам значи само 200 мхц + со хај енд матична. Еквивалентно на тоа значи дека ок си е ферквенцијата 1000мхц+ со оглед на тоа дека имаш буџет матична. Е сега пусти мерак и ентузијазам те јаде знам како е :D

Мој предлог да идеш на и5, нема огромно подобрување да видиш со и3, збери некој динар и цепај. И5 -те се колкаат ко луди страшна работа :vozbud:

Ххеех јас сум од 2.6 на 3.8 и не се жалам значи само 200 мхц = со хај енд матична значи ок си е ферквенцијата со оглед на тоа дека имаш буџет матична. Е сега пусти мерак и ентузијазам те јаде знам како е :D

Мој предлог да идеш на и5, нема огромно подобрување да видиш со и3, збери некој динар и цепај. И5 -те се колкаат ко луди страшна работа :vozbud:

Знам дека i5 колат, ама и мене ќе ме заколат малку со кешарица. А кога веќе ќе тргнам накај i5, тогаш ќе одам на i7..... и најди го крајот.
На што процесор си и кажи волтажи, херци.... да видам :)

Знам дека i5 колат, ама и мене ќе ме заколат малку со кешарица. А кога веќе ќе тргнам накај i5, тогаш ќе одам на i7..... и најди го крајот.
На што процесор си и кажи волтажи, херци.... да видам :)

и7 920 C0 @3.8 1.30 vcore. 1 саат OCCT max temp = 70c.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom