Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Q6600 на 3.6, не е лесна работа дефинитнивно. Браво

Тешко идеше ама му го најдов крајот.
До кај 3.4Ghz, се клока многу лесно, ама за се понатаму треба стварно треба да се потрудиш.

Кој кулер? :)
И температури?

Кулер оваков.
Во push-pull конфиг, со Cooler Master R4 вентилатори.
Тие се најдобрите што може да се најдат кај нас.

Idle : 37 - 35 - 35 - 38 C
Load : 63 - 63 - 61 - 61 C

Честитки друже, добар оверклок.

Фала, фала.
Да си дочекаш поголем и поладен клок.:)

Од кај го купи кулерот и колку $$$?

ЛОЛ замалце ќе те неречев лажов за лоад температурите , али кога го видов кулерот све ми стана јасно нема подобар кулер до сега направено. Еври ци-пи ју дрим :D

Иначе да 3.6гхц е лимитот на Q6600 доста тешко е да се донесе стабилен на таа ферквенција.

Да ве прашам нешто зашто малце сум за'рѓан во последнава година.
Сакам да го клокнам малце процесорот, па која е најдобра термална паста немора да ја има во МК, ќе ја нарачам преку нет?
Од Нико земав една 150 денари ама кинеска е и страв ми е да ја ставам на новиот Thermaltake Blue Orb 2. Знам дека кулерот не е којзнае што за да се замарам толку, но еве сакам да купам некоја подобра, а со кулерот не ми дадоа.
Однапред благодарам.

^ AS5, Arctic Silver Ceramique, OCZ, Noctua nt-h1

еј може да кажете некоја програма каде може да се штелува колку проценти да бидат искористени венилаторите на процесор,графичка,напојување ? ? ?

Пред една недела ја рокнав мојата 9600ГТ и сега сум со онборд 7200 :) ... Тоа ти е, кога многу сакаш на крајот со прстот во гз остануваш.

А како ја приклучи онбоард графичката,преку биос.Ако е ака кажи на кое место ојде дека сакам да ја испробам таа да видам како ке се играт игриве кантер и сл.

А како ја приклучи онбоард графичката,преку биос.Ако е ака кажи на кое место ојде дека сакам да ја испробам таа да видам како ке се играт игриве кантер и сл.

Извади ја таа што ја имаш, и приклучи го мониторот на таа од матичната, но пред тоа избриши ги драјверите, кај мене вака функционира не треба ништо во биос да се мести. Знам дека може и од биос да се исклучи ама ме мрзело да барам.

После доста маки конечно...
Тест : 12 часови и 30 минути, Prime95, smallFFT

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=857363

cpuzfr.jpg

Браво::::smir: Да бев на твое место не би клокал ваков процесор хаха!:tv:

После доста маки конечно...
Тест : 12 часови и 30 минути, Prime95, smallFFT

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=857363

cpuzfr.jpg

Создравје да се служиш со кулерот (еден од најдобрите Air Cooling солуции). Пробај да гурнеш уште малку (колку за тест xD, температурите сега за сега ти се идеални) ама пред тоа додај ладење на чипсетот (btw што mobo и ram имаш и како стојат волтажите?)

Дали има шанса да нарачам преку тебе cooler за во скоро време ?(имав нарачано Noctua NH14 преку другарче ама не доаѓа за нова :P незнам колку ќе остане во GB)

@ sanatoruim ... добар дел од плочите имаат опција за регулирање на Fan-овите преку BIOS-от

@jovce. ... подобро остај така како што си е немаш потреба не очекувај нешто посебно

@punkbooster ... не речи двапати :)

:kafe:

Создравје да се служиш со кулерот (еден од најдобрите Air Cooling солуции). Пробај да гурнеш уште малку (колку за тест xD, температурите сега за сега ти се идеални) ама пред тоа додај ладење на чипсетот (btw што mobo и ram имаш и како стојат волтажите?)

Дали има шанса да нарачам преку тебе cooler за во скоро време ?(имав нарачано Noctua NH14 преку другарче ама не доаѓа за нова :P незнам колку ќе остане во GB)

Фала да си купиш подобар.... :)
Една до најдобрите да точно, но не и најдобра, овој модел на кулер е прилично стар ~2007 г. Сега има многу подобри решенија, впрочем точно три подобри решенија. :)
Матична -> Asus P5Q-E, P45. Vcorе,@load -> 1.408 v
Нема потреба за ладење на чипсетот, сега за сега, плус има фабрички heat-pipe кулер.

Искрено би сакал да ти завршам работа, ама сосема случајно излезе целата работа. Иначе ако може некој да ти донесе (претоставувам мислиш на Noctua NH d14), земај одма не се мисли. Иако можеш да размислуваш и за еден друг кулер. :)

Браво::::smir: Да бев на твое место не би клокал ваков процесор хаха!:tv:

Зашто да не?
Ако знеш што правиш, нема никаков ризик.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom