Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување
Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
ок како и да е сите игри со сум ги клал до сега ми се играт дури и гта ив со се сметат дека барат јака конфигурација ,иначе кулерот е голем на процесоров фокскон ама ок ке пробам усте некој да земам ама каков да земам .

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Како што можам да увидам се разбира колку толку jovce од компјутерите (сакам да казам не е почетник не нешто друго), па како успеале да го заебат до толку?:toe:
И што ако добие поголем резултат на бенчмарк?:toe: Ќе биде посреќен изгледа, или ќе се фали во мало:wink:
Пошто сака поголем резултат на бенчмарк и да игра некој понови игри, најпаметно според мене е да продаде процесорот и плочата (незнам што плоча има дали подржуваа од поновите процесори на LGA 775) и да си додаде некој денар и да земе една класа појако хардверче, ама пошто не сака да продава, сака да прави оверклок на тој хардвер од прости причини (радозналост, мерак и експериментирање) нека прави во мали граници, во редот од неколку проценти 5-15% (во зависност од стабилноста на системот при работа под оптеретување), со цел да нема потреба од подобро ладење од стандартното, може само да додади плус некој кулер во куќиштето и да стави помоќен ладилник на процесорот (не се мн. скапи за LGA,околу 15е, а има глава боли ладилници).

Пак не свативте јас пред да го земам тој компјутер сакав да го појачам страиот ком дека тој ми го удре гром во матичната и си реков ај да го појачам овај и прасвев колку пари кој дел и дека еден другар имат ваков 3гхз ама појак сакав и јас да имам таков па прасвам цена и ми рекоа дека е интел дуал Е8600 гхз -10000 и се и се друго со матична графича гф8500 без хдд и кукисте ме фате 19000 ден а вака за девет илјадарки со се кукисте со се хард диск со се све го зедов овај

МАтичната на овај е

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Пак не свативте јас пред да го земам тој компјутер сакав да го појачам страиот ком дека тој ми го удре гром во матичната и си реков ај да го појачам овај и прасвев колку пари кој дел и дека еден другар имат ваков 3гхз ама појак сакав и јас да имам таков па прасвам цена и ми рекоа дека е интел дуал Е8600 гхз -10000 и се и се друго со матична графича гф8500 без хдд и кукисте ме фате 19000 ден а вака за девет илјадарки со се кукисте со се хард диск со се све го зедов овај

МАтичната на овај е
OK ja kolku sto sfativ od prethodni postovi imas e5200 procesor. Super, procesorot moze epten da se klokne, nekoi imaat postignato i ~4GHz (a standard mu e 2.55) so vozdusno ladenje mislam deka nema da postignes tolku ali 3.6-3.8 bi trebalo da moze. Vodeni ladenja kaj nas mnogu retko gi ima, a i tie sto gi ima se nekoi overpriced entry level ladenja. Bi ti preporacal da zemes nekoj Zalman bakaren kuler (pr. Zalman 9700) ili cooler master v8 ili v12 ako najdes, v10 e isto dobar ali epten e ogromen. CoolerMaster ima vo Niko, mislam i vo Set, a Zalman nemam videno do sega ama nekoj na forumov imase pisano deka zemal od Prilep ako ne se lazam.

Za graficka ne razbrav sto si zemal ali ako e 8500 spored mene toa e staro gjubre sto bese sranje i koga bese novo. Jas da ja imam bi ja frlil vo kanta i bi kupil vistinska graficka (min. GeForce 9600GT ili ATI 4750 i nagore).

I za kraj maticnata ti e mnogu srajne. Ali se na se za 9k ne e losa zdelka, barem za pari ne te zaebale.

Член од
18 ноември 2008
Мислења
85
Поени од реакции
6
OK ja kolku sto sfativ od prethodni postovi imas e5200 procesor. Super, procesorot moze epten da se klokne, nekoi imaat postignato i ~4GHz (a standard mu e 2.55) so vozdusno ladenje mislam deka nema da postignes tolku ali 3.6-3.8 bi trebalo da moze. Vodeni ladenja kaj nas mnogu retko gi ima, a i tie sto gi ima se nekoi overpriced entry level ladenja. Bi ti preporacal da zemes nekoj Zalman bakaren kuler (pr. Zalman 9700) ili cooler master v8 ili v12 ako najdes, v10 e isto dobar ali epten e ogromen. CoolerMaster ima vo Niko, mislam i vo Set, a Zalman nemam videno do sega ama nekoj na forumov imase pisano deka zemal od Prilep ako ne se lazam.

Za graficka ne razbrav sto si zemal ali ako e 8500 spored mene toa e staro gjubre sto bese sranje i koga bese novo. Jas da ja imam bi ja frlil vo kanta i bi kupil vistinska graficka (min. GeForce 9600GT ili ATI 4750 i nagore).

I za kraj maticnata ti e mnogu srajne. Ali se na se za 9k ne e losa zdelka, barem za pari ne te zaebale.
Друже да не ги помеша постовите на Jovce i Jafafresh??? Всушност ти напиша за два различни PC-a!:helou:

МАтичната на овај е
Па што цело време вртиш дека Pentium D си платил 10.000 ден., а испаѓа дека тој бил на другарти процесор, друзе пишуваш глупости само на форумов колку да се најдеш во работа, или пак незнаеш да се изразиш:uvo:

Водени ладења имаше во Сет (не сум сега мн. во тек) беа околу 60-80е, само за CPU-то од Coоler Master.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Клокнал ли некој од вас Intel CORE 2 DUO E6550 2.33 Ghz да го стави на 2.8 или 3.0 GHz?

Со кој рам, каков, која фреквенција...
Каква матична, чипсет, FSB (1600 би требало)

И која волтажа на процесорот?

Која температура на процесорот пред и потоа.
Се ова да е со Stock Cooler.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Клокнал ли некој од вас Intel CORE 2 DUO E6550 2.33 Ghz да го стави на 2.8 или 3.0 GHz?

Сум го кренал до 2.96гхз, ама некако многу ми загреваше, не со неговиот кулер, ама со прилично обичен кулер.Некаде 55-60 во idle.
И бара доста волтажа за оверклок, ама можно е да е до мојот модел.
Пробај.
Чипсет P35, Apacer 800mhz, 1:1 ratio.

Член од
26 април 2008
Мислења
154
Поени од реакции
5
luge ne se zamarajte so vodeno ladenje toa sto go ima kaj nas e tasak osven ona na coolermaster 10000 den ama i toa ne e koj znae sto, momentalno najdobar kuler kaj nas e termax 2 na spire 2700 den vo mebius

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Друже да не ги помеша постовите на Jovce i Jafafresh??? Всушност ти напиша за два различни PC-a!:helou:

Па што цело време вртиш дека Pentium D си платил 10.000 ден., а испаѓа дека тој бил на другарти процесор, друзе пишуваш глупости само на форумов колку да се најдеш во работа, или пак незнаеш да се изразиш:uvo:

Водени ладења имаше во Сет (не сум сега мн. во тек) беа околу 60-80е, само за CPU-то од Coоler Master.
lol da sum pomesal, Jovce, brat, si se zaebal so kompjuterot.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148

Конкретно, не ми паднал во раце ама, процесоров иде до 4.0 :vozbud:, си бара ладење и добро напојување.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Конкретно, не ми паднал во раце ама, процесоров иде до 4.0 :vozbud:, си бара ладење и добро напојување.
Тоа знам, само ме интересира до колку би отишол со нормално ладење, а и која волтажа да ја наместам на процесорот. Гледам ја ставале од 1.2V на 1.4V.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130

Јас си возам веќе година дена со Е6320 1.8ghz клокнат на 2.8ghz. волтажа на процесор 1.325v, волтажа на рам 1.9v, волтажите на чипсетот кренати на наредното ниво во менито таму. FSB 400х7, плочата е Asus P5B-E со P965 чипсет. Кулерот не е stock туку е Coolermaster Hyper-TX и летно време температурите идат до 70 степени ама ОК е. Со stock ладење не ни пробувај, ништо нема да направиш.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Јас си возам веќе година дена со Е6320 1.8ghz клокнат на 2.8ghz. волтажа на процесор 1.325v, волтажа на рам 1.9v, волтажите на чипсетот кренати на наредното ниво во менито таму. FSB 400х7, плочата е Asus P5B-E со P965 чипсет. Кулерот не е stock туку е Coolermaster Hyper-TX и летно време температурите идат до 70 степени ама ОК е. Со stock ладење не ни пробувај, ништо нема да направиш.
Еве јас на што сум:

MB: Asus P5Q SE2 P45 (FSB 1600/1333/1066/800 MHz)
CPU: Core2Duo E6550 2.33 Ghz 2x2MB Cache
VGA: GTS 250 1GB (Core 740 Mhz / Memory 2x1000 Mhz / Shader 1836 Mhz)
RAM: 4x1GB DDR2 800 Mhz Dual Channel
STOCK COOLER: CoolerMaster Lga775 ICT-D925R-GP

Kajgana Shop

На врв Bottom