Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Prvo kazimi sto ladenje imas, ploca, ram inaku napajanjeto sto marka ti e...
Ako e Delux ne se zamaraj da klokas.

како што виде на мојата тема
MB FOXCONN 45GM/45CM
е сеа за запојувањето не знам да ти кажам пошо ем никаде не пишува, а и не знам кај да видам.
Ладење? Кулер најобичен. 34-35 степена стига максимум Температура на процесор

У пц иам некој програм од матичната и изгледа вака делот за процесор, дали со ова се Оверклокува?
вака е нормално

С

Спенсер

Гостин
хммм...имам стааар амд атхлон на 2.2 гхз... кога ке го клокнам, иде само до 2.4, она аутоматик клок, ~10%...е, ако го ставам на ~20% нејкее...се гаси т.е. работи пцто али на монитор нема нишо... баш сакам на 2.6 да го пробам како ќе работи кантава...

Член од
6 мај 2008
Мислења
320
Поени од реакции
9
Мене повеќе ме загрижува потрочувашката и бучавата од вентилаторот. Инаку јас имам Core 2 Duo E8400 на 3 GHz (333 FSB x 9 = 2997 MHz), а слободно можам да го кренам на 3,6 GHz (400 FSB x 9 = 3600 MHz). Па еве информација за сите што имаат Core 2 Duo кој работи на 333 FSB дека без проблеми можат да го кренат на 400 ФСБ.
Само да знајте дека работи ќе станат малку побучни. (Ако вентилаторот на ладилинкот сам си ја менува брзината на вртење).

Друго нешто. Ме интересира дали во Македонија некој има пробано водено ладење или случајно оние ладења што го „смрзнуваат“ процесорот.
Vodeni ladenja gleav u set, imaa i za procesor i za graficki, ne znam so ceni bea i so marki ali bea nekoi poeftini (toa za grafickite mislam deka se isplatese, 60evra za 2 graficki mislam za nvidia deka bese ali za postari modeli [8xxx, 9xxx]). Inace vozdusni ladenja donele CoolerMaster V8 i V10 u Niko ali se sitnale odma :)

Edit: Eve linkovi od set: cpu, gpu

Член од
24 декември 2007
Мислења
384
Поени од реакции
17
Intel Celeron D 2.4 Ghz пробав да го клокнам и сега ми е на 2,8 ghz температурата малце се покаци ама добра е мислам .. до колку можам да го клокнам највеќе ??

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Intel Celeron D 2.4 Ghz пробав да го клокнам и сега ми е на 2,8 ghz температурата малце се покаци ама добра е мислам .. до колку можам да го клокнам највеќе ??
До толку колку што ти е сеа Intel celeron 2,4 не се баш оверклокувачки :nenene:

Член од
31 јули 2008
Мислења
152
Поени од реакции
7
znae nekoj kako da ja overclockuvam mojata 6200 A1 nv44...
velat deka 6200 A1 nv44 nemoze da se overklokuva, no procitav na eden sajt deka toa e mozno...
pa help

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
znae nekoj kako da ja overclockuvam mojata 6200 A1 nv44...
velat deka 6200 A1 nv44 nemoze da se overklokuva, no procitav na eden sajt deka toa e mozno...
pa help
Чим вака прашуваш повеќе се шансите да останешеш и без неја , тоа не се учи со читање тоа се учи со 2-3 графички изгорено и 4-та да ја погодиш барем ја така се научив :) исто и за процесор не чепкај ич ако немаш искуство

Член од
31 јули 2008
Мислења
152
Поени од реакции
7
hh very funny... pa mora li da se izgore grafickata za da znaes kako da ja overklokuvas?
:wink::toe::helou:

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
hh very funny... pa mora li da se izgore grafickata za da znaes kako da ja overklokuvas?
:wink::toe::helou:
Па немора де, ама големи се шансите да ја изгориш ако ти е првпат, и ете ти искуство.

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
хммм...имам стааар амд атхлон на 2.2 гхз... кога ке го клокнам, иде само до 2.4, она аутоматик клок, ~10%...е, ако го ставам на ~20% нејкее...се гаси т.е. работи пцто али на монитор нема нишо... баш сакам на 2.6 да го пробам како ќе работи кантава...
1. Најверојатно односот помеѓу FSB фреквенцијата и рамот не се совпаѓаат и имаш црн монитор. Истото ми се дешаваше и мене ама го решив со зголемување на multiplier-oт, намалување на FSB-то и на покачување на фреквенцијата на рамот. Само пази, ако рамот ти е постар, можеш да го изгориш или да го стопиш од температурата. Провери кој модел на рам имаш, дали трпи солиден overclock и земи ладилници за рам (200-300 денари).

2. Лош кулер. Качи го процесорот на највисоката фреквенција (а да не ти се гаси мониторот) и види ја температурата.

3. Лошо напојување - иако во повеќето случаеви компјутерот се ресетира.

4. И friendly advice. Ако си запнал да оверклокуваш, прави го тоа рачно преку биос. Под рачно мислам да ги наместиш самиот фреквенциите, волтажата на јадрото. Ама пази многу оти ептен лесно можеш се' да заебеш.

5. Прави го ова на твој личен ризик. Гуглај малце повеќе за оверклок на твојот процесор. Ако не се разбираш многу немој да си играш освен ако планираш компјутерот да го краси некој градски контењер.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Kolku Mozam da go overclocknam ovaj procesor .Imam napojuvane 500w,i ako mozit preku nekoja programa da go kloknam zs preku biosot tesko mi e i ne sum naviknat mn deka e nov ne e ist kako na stariot pc

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
Me interestirat kolku mozam da ja kloknam grafickava aj da mi kazite za nejze i za procesorot gore so imam napisano do kolku mozam da go kloknam .

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
jovce не ти препорачувам оверклок на тој процесор, пентиум д се познати по ниските пефрорманси и високата топлина што ја предизвикуват, затоа ако сакаш солиден оверклок на тој процесор поарно прво земи си еден добар ладилник
за графичката не знам, ја имав 8600 гт и многу загреваше и без оверклок, а камоли да ставев минимален,веројатно ке цркнеше :)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
procesorov imat golema perka a grafickata imase mala perka i koga ke go pustev computerov nad 60% a vo igri pojke i mi mesase boja nz kako podetalno da ti objasnam za ova so bojata bidejki samo 4 sati na gta iv ke bev obesen i taka mi prese ,kladov perka od stariot pc od procesor pa 49 % e sega vo igri 55% pomalce nemat problem ta,samo vidija slikava so ja najdov na kajgana me cudit ko taka to dek na slikava imat 2 ghz dual a cloknat e 3 ghz.a napojuvajne imam 500w.

Kajgana Shop

На врв Bottom