Заушки

Ве молам кој знае да објасни (и ја сум засегнат ради децата) за тоа дека "прогласена е епидемија".
За еден ден 162 заразени
Во земјава е прогласена епидемија на заушки, поради што од вчера стартуваше вонредната вакцинација за лицата од 15 до 19 години, кои се покажа дека не биле целосно опфатени со процесот на имунизација. Од Министерството за здравство соопштуваат дека тинејџерите кои досега ги примиле двете вакцини нема потреба да се ревакцинираат.

Што значи тоа? Не можам сам да побарам, пошто имам доста спора конекција на работа (од кајгана и вечер, повеќе не се отвора ништо). Што подразбира прогласување епидемија, дали е потребна и вонредна состојба да се прогласи или...?

Ве молам кој знае да објасни (и ја сум засегнат ради децата) за тоа дека "прогласена е епидемија".
За еден ден 162 заразени

Што значи тоа? Не можам сам да побарам, пошто имам доста спора конекција на работа (од кајгана и вечер, повеќе не се отвора ништо). Што подразбира прогласување епидемија, дали е потребна и вонредна состојба да се прогласи или...?

Јас само што се вратив од вакцинација. За вонредна состојба не знам дали ке проглас, а доколку децата немаат 2 вакцини слободно однеси ги и ке ги вакцинираат(тие што имаат 2 вакцини не ги вакцинираат).

Се уште сум ок и недај боже да ги фатам, имам примено вакцина знам оноа што ни ги ставале у средно али колку помага тоа незнам.

и ја само шо се вратив од вакцинација . сеа колку толку се осеќам посигурно ....

Денеска ни кажаа во школо во понеделник ќе дошле да не факцинираат јас имам примено 2 вакцини и пак ке ме опнат?:)

Денеска ни кажаа во школо во понеделник ќе дошле да не факцинираат јас имам примено 2 вакцини и пак ке ме опнат?:)
И јас ги имам двете ударано и ми кажаа лекарите дека ако има епидемија ке ударам пак ако не нема.Па сега немам појма како е биде.Иначе кај нас сеуште не започнала вакцинација на никого до сега.

А дали соопштиа дека и ти е од генерација 89 се подложни на заушкиве?

најверојатно не бира по возраст
Од заушки заболеа и ракометари
Епидемијата на заушки во Македонија го зафати и ракометниот тим на Вардар про од Скопје, чиј член Црногорецот Младен Ракчевиќ е заразен, а Обрад Радуловиќ ги има симптомите на заразната болест. И двајцата нема да бидат на десетдневните подготовки на тимот во Србија. (Г.А.)
Извор Дневник

И сега што значи епидемија, ќе идете у школо или ќе има прекин на настава. Ако ова продужи, ја на децава (па и големиот) ќе им забранам да идат у школо, на моја одговорност. Инаку се е хаос, и информации и совети за постапка, тотален хаос.

Најсигурно за прекин на епидемија е изолација на население.

И јас ги имам двете ударано и ми кажаа лекарите дека ако има епидемија ке ударам пак ако не нема.Па сега немам појма како е биде.Иначе кај нас сеуште не започнала вакцинација на никого до сега.
Kaj нас у школо ни кажаа дека ако сме имале примено вакцини на 13 месеци и 7 години демек не требало појше. Исто и ако имаме прележано нема да ни ставаат.

најверојатно не бира по возраст

Извор Дневник

И сега што значи епидемија, ќе идете у школо или ќе има прекин на настава. Ако ова продужи, ја на децава (па и големиот) ќе им забранам да идат у школо, на моја одговорност. Инаку се е хаос, и информации и совети за постапка, тотален хаос.

Хехехе, можеби бира по воздраст.. а овие ракометари им изгледале помлади :d..
Како не беа ракометарки...

Кажаа ако има над 50% заболени од заушки тогаш ке се прекине наставата. Знам во некои школи полни се со заушки.

За ова што се случува со вакциниве т.е не биле упешни за генерациите од 90 до 94 виновна е тогашната влада на сдс на чело со Б.Ц и Фрчко кај им бил тогаш паметот купиле ефтини вакцини и сеа има проблеми па ќе има

За ова што се случува со вакциниве т.е не биле упешни за генерациите од 90 до 94 виновна е тогашната влада на сдс на чело со Б.Ц и Фрчко кај им бил тогаш паметот купиле ефтини вакцини и сеа има проблеми па ќе има
Уште си малолетен,батали политика а уствари шо толку се замараш кога немаш право да гласаш????????

јас не сум вакцинирам, а сум ги прележал но сепак треба да примам вакцина...дали знаете кога ке доаѓаат вакцинирашиве накај ПТТ?? нели у школите ке вакцинирале...

По трет пат денеска се вакцинирав.Досеа три вакцини имам примено.Нека ми е наздравје.
Иначе наместо да се прогласи вондредна состојба владата дреме.Едно дете да е заразено во едно школо ќе ги зарази сите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom