Пошто има затишје во мојата фирма вчера си одвоив една машина и инсталирав SuSe 10.3. И иако не се сретнувам прв пат со Linux т.е. сум седел и порано на машини со тој ОС прв пат го инсталирав и морам да кажам дека првите искуства се ФЕНОМЕНАЛНИ!!!! Не навлегував многу во администрирање и засега има само една работа што ми смета, а тоа е што за секоја клучна работа ми бара root password но претпоставувам дека ова е моја грешка и до подесувањето на акаунтот што го користам. На друга страна има неколку НЕВЕРОВАТНИ РАБОТИ! Као прво да споменам дека како што го инсталирав ОС-от одма можев да работам што сакам а тоа значи да пуштам музика, да отварам pdf фајлови, дури имаше интегриран и OpenOffice кој без проблем ги отвара сите фајлови креирани со MS Office, а со подесување на мрежните параметри одма сурфав и шетав низ локалната мрежа. Она што ми беше посебно импресивно е што ги отварав песните и pdf фајловите од компјутерот на колегата побрзо отколку тој самиот на својот компјутер на Windows... Невероватно, нели? Читав за некои проблеми кои постојат кај Linux генерално меѓутоа засега ја немав ништо од тоа така да тоа можда треба да го припишам на дистрибуцијата на SuSe што ја инсталирав. Луѓето што се разбират подобро од мене вероватно знат што е работата. Во секој случај сега веќе сериозно се преиспитувам околу оперативните системи а посебно затоа што многу на нерв ми идат сите монополисти, а посебно малечкимеки...