Linux или Windows?

Кој оперативен систем е подобар?

• Windows

Гласови: 196 69,8%
  • Linux

Гласови: 85 30,2%

• Вкупно гласачи
    281
Член од
30 октомври 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
Пошто има затишје во мојата фирма вчера си одвоив една машина и инсталирав SuSe 10.3. И иако не се сретнувам прв пат со Linux т.е. сум седел и порано на машини со тој ОС прв пат го инсталирав и морам да кажам дека првите искуства се ФЕНОМЕНАЛНИ!!!! Не навлегував многу во администрирање и засега има само една работа што ми смета, а тоа е што за секоја клучна работа ми бара root password но претпоставувам дека ова е моја грешка и до подесувањето на акаунтот што го користам. На друга страна има неколку НЕВЕРОВАТНИ РАБОТИ! Као прво да споменам дека како што го инсталирав ОС-от одма можев да работам што сакам а тоа значи да пуштам музика, да отварам pdf фајлови, дури имаше интегриран и OpenOffice кој без проблем ги отвара сите фајлови креирани со MS Office, а со подесување на мрежните параметри одма сурфав и шетав низ локалната мрежа. Она што ми беше посебно импресивно е што ги отварав песните и pdf фајловите од компјутерот на колегата побрзо отколку тој самиот на својот компјутер на Windows... Невероватно, нели? Читав за некои проблеми кои постојат кај Linux генерално меѓутоа засега ја немав ништо од тоа така да тоа можда треба да го припишам на дистрибуцијата на SuSe што ја инсталирав. Луѓето што се разбират подобро од мене вероватно знат што е работата. Во секој случај сега веќе сериозно се преиспитувам околу оперативните системи а посебно затоа што многу на нерв ми идат сите монополисти, а посебно малечкимеки...

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Пошто има затишје во мојата фирма вчера си одвоив една машина и инсталирав SuSe 10.3. И иако не се сретнувам прв пат со Linux т.е. сум седел и порано на машини со тој ОС прв пат го инсталирав и морам да кажам дека првите искуства се ФЕНОМЕНАЛНИ!!!! Не навлегував многу во администрирање и засега има само една работа што ми смета, а тоа е што за секоја клучна работа ми бара root password но претпоставувам дека ова е моја грешка и до подесувањето на акаунтот што го користам. На друга страна има неколку НЕВЕРОВАТНИ РАБОТИ! Као прво да споменам дека како што го инсталирав ОС-от одма можев да работам што сакам а тоа значи да пуштам музика, да отварам pdf фајлови, дури имаше интегриран и OpenOffice кој без проблем ги отвара сите фајлови креирани со MS Office, а со подесување на мрежните параметри одма сурфав и шетав низ локалната мрежа. Она што ми беше посебно импресивно е што ги отварав песните и pdf фајловите од компјутерот на колегата побрзо отколку тој самиот на својот компјутер на Windows... Невероватно, нели? Читав за некои проблеми кои постојат кај Linux генерално меѓутоа засега ја немав ништо од тоа така да тоа можда треба да го припишам на дистрибуцијата на SuSe што ја инсталирав. Луѓето што се разбират подобро од мене вероватно знат што е работата. Во секој случај сега веќе сериозно се преиспитувам околу оперативните системи а посебно затоа што многу на нерв ми идат сите монополисти, а посебно малечкимеки...
Друже, тоа за root password е дел од заштитата на Liunx, иначе секој кој се префрлил на Linux е воодушевен особено од OpenSUSE затоа што кај него имаш многу добар интерфејс. Малце е потежок за користење од Ubuntu и е побавен од другите дистрибуции затоа што црпи многу ресурси.
Ако планираш да се префрлаш на Linux размисли поубаво затоа што кај Linux се ќе ти биде ново, што се вика нема да можеш да се снајдеш и со основните работи. Вака како за почеток си мислиш дека се е едноставно, но кога ќе ти затреба некоја работа има се по список да отераш у курац :)

thekillagorilla

Мортус
Член од
20 февруари 2007
Мислења
610
Поени од реакции
12
Linux za serveri
Mac za grafika
Windows za igranje

Inace jas koristam windows, no me interesiraat Mac OS X i linux..nivnoto koritenje, opcii, kolku se dobri.. togas ce go imam vistionskiot odgovor

inace za windows glasav

Член од
15 јануари 2009
Мислења
92
Поени од реакции
13
windows, но сакам да пробам како е да имаш и linux ме мачи тоа само дали ке може да се инсталира дали има sata raid затоа што не верувам дека без тоа би можело да се инсталира linux

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Linux za serveri
Mac za grafika
Windows za igranje

Inace jas koristam windows, no me interesiraat Mac OS X i linux..nivnoto koritenje, opcii, kolku se dobri.. togas ce go imam vistionskiot odgovor

inace za windows glasav
Ете тоа е тоа.
Плус линуксот е добар за кодирање, додека виндоусот е добар за веб, јас би бил за сервер 2003 или 2008 да се направи workstation со што би станал нормален ОС.

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
Windows за свакодневна употреба...вклучувајки ги тука и игрите...како и работата на моите дома на компјутерот....а Linux - Ubuntu...на бутабилно цд и по потреба...која се почесто ја имам:wink:

C

Crazy Diamond

Гостин
јас мислам дека Windows XP е најдобар оперативен систем :salut:

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
За работа, за игри за задоволство Windows 7 проверена работа

Kajgana Shop