До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....
Одлично прашање. :wink:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....
Одлично прашање друже. Епа балонот ја опишува теоријата на Биг Бенг, епа ајде сега да видиме што ке кажат поддржувачите на Биг Бенг.До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....
Druze ama sepak potrebna e nekoja nadvoresna sila koja ke go naduva balonot, toj ne moze sam po sebe da se zagree.Гледам дека се загреавте за балонот. Иако post-от е на Quark нема да навлегувам во дополнителните објаснувања кои служат само како појаснување на научни теории кои се поткрепени со докази но не доволно за да бидат прифатени (иако се најприфатени - теории како Big Bang). Имено еден од ’покул’ начините да надуваш балон е да го загреваш, а вториот е да го ставиш во вакуум (систем во кој владее помал притисок отколку оној во кој претходно се наоѓал) и повторно балонот сам ќе се надува.
Имено Волуменот не е независен, впрочем во механиката на гасови постои силна поврзаност меѓу волуменот, температурата и притисокот. Значи единствениот начин на зголемување на волуменот ни од далеку не е единствен.
За да може ова да се изведе сепак е потребно некое почетно количество на материја.Гледам дека се загреавте за балонот. Иако post-от е на Quark нема да навлегувам во дополнителните објаснувања кои служат само како појаснување на научни теории кои се поткрепени со докази но не доволно за да бидат прифатени (иако се најприфатени - теории како Big Bang). Имено еден од ’покул’ начините да надуваш балон е да го загреваш, а вториот е да го ставиш во вакуум (систем во кој владее помал притисок отколку оној во кој претходно се наоѓал) и повторно балонот сам ќе се надува.
Имено Волуменот не е независен, впрочем во механиката на гасови постои силна поврзаност меѓу волуменот, температурата и притисокот. Значи единствениот начин на зголемување на волуменот ни од далеку не е единствен.
vone ако мислиш дека има потреба да се дискутира за мултидимензионалноста и тоа кои и какви би биле наредните физички димензии тогаш слободно може да се отвори нова тема која би била стриктно поврзана со оваа проблематика на која сигурно би дебатирал со сите свои факти.
Па имаме нешто. Тоа е џиновската гасовита планета од која настанал универумот кој ние сега го знаеме. http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1491 Еве кој сака нека прочита нешто повеке. Овде е дадена теорија за тоа како било пред Биг Бенгот. Поздрав.За да може ова да се изведе сепак е потребно некое почетно количество на материја.
Да не си играме овде со равенката на состојбата на гасовите..станува збор за универзумот.
Пошто темата е мистерии донекаде поврзани со науката...мистериозен е настанакот и потеклото на материјата...а кога се има материја ...лесно е дувањето
Збориме за период кога нема ништо....инаку таа теоријата за креација не ми е никако прифатлива.
Дискусија за мултидимензионалноста...на форум од претежно забавен карактер!?!....неколкумина има да им се здосадиме на сите
Немаш ништо...врати се уште поназад.....Па имаме нешто. Тоа е џиновската гасовита планета од која настанал универумот кој ние сега го знаеме. http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1491 Еве кој сака нека прочита нешто повеке. Овде е дадена теорија за тоа како било пред Биг Бенгот. Поздрав.
Sekako, kako sto i postojat i onie drugite hipotezi i teorii, stringovi, paralelni univerzumi.... i sto ti ja znam ja. Znaci postojat da, nikoj ne vika ne. I sekako mozno e da bidat tocni, no sepak veruvam site ke se soglasime deka site tie se seuste na nivo na ..... ajde pocetni hipotezi da gi narecam.... i ne se bas tolku razrabotni i prifateni od pogolemiot broj na naucnici..... no, povtoruvam, toa ne znaci deka ne mozat da bidat tocni.Кварк, имаше една теорија ја имав спомнато дека нашиот универзум е бебе вселена на друг. Имаше Хокинг таква книга. Исто и Кип Торн спомна за истото.
Дека некоја црна дупка имплодирала и создала нов.
Apsolutno tocno. I toa ke bese taka i ako nie kako civilizacija ne postoevme, znaci ne zavisi od nas, tuku e odlika na nasiot univerzum.Значи да расчистиме некои работи. Ние постоиме во нашата Вселена и за нас се валидни времето и просторот во таа Вселена. Слично се до појавувањето на леталата единствено валидни за нас биле две димензии (патувањето во височините било незамисливо), па така се додека не успееме да отпатуваме во друга Вселена разумно е да се земе в предвид и тоа дека треба просторот и времето да ги мериме од Big Bang-от слично како што географската должина и ширина ги мериме од Екваторот и Гриничкиот Меридијан, времето од Раѓањето Христово (пред и потоа) и сл.
Druze, matematikata ebes mi mater e dosta cudna a voedno i izvonredno interesna . Kolku i da e egzaktna, tolku i ti dozvoluva da si poigruvas so nea, osobeno topologijata kako del od nea, sekako pocituvajki nekoi osnovni nacela . Ti dozvoluva da si kreiras sopstveni svetovi, matrici ( ova specijalno samo za neo )Уште пред две илјади и кусур години си живеел еден многу добар старогрчки математичар со име Евклид. Е овој човек од математички аспект успеал да дефинира, верувале или не, бесконечен број на димензии. Впрочем димензионалноста на едно поле зависи само од бројот на линеарно независни вектори кои го формираат базисот на соодветниот систем. Па така светот (воедно и Вселената) во кој живееме е бесконечно димензионален од математичка гледна точка.
Појаснување: Математиката дозволува, а воедно и обезбедува начин на пресметување, на неопределен број димензии. На пример доколку една функција зависи од 6 независни променливи тогаш можеме да сметаме дека таа функија во полето (намерно не користам простор да не дојде до забуни) на 6 променливи има 6 димензии (колку променливи толку димензии). Метод на решавање се матричните релации за кои математички нема ограничување (матриците се од облик MxN каде M и N се природни броеви).
Izgleda pak izmesavme poimi i terminologija. Uste vo sedmo se uci deka sekoja fizicka velicina ima svoja dimenzija.... no nie tuka diskutirame za "prostorni" dimenzii.... iako i samiot ne znam zosto navlegovme vo toa..Проблемот со димензирањето на светот околу нас е да се изнајдат линеарно независни базис функции кои ќе послужат како вектори во нашиот систем. Сега за сега физиката признава само 4 (трите просторни и времето). Во некои теории постојат како дефинирани 5,7 па дури и 13 димензии но за жал ниту една од нив не е одвоена до тој степен да биде потполно независна од веќе дефинираните. Пример за нови димензии се: магнетизмот, електромагнетизмот, температурата, брановитоста итн. но се додека тие се и малку зависни не ќе може да си го добијат местото како посебни димензии туку ќе останат заглавени како и ние во овој 4 димензионален свет.
U redu, dobro prasanje.....До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....
Pocetnata energija.Druze ama sepak potrebna e nekoja nadvoresna sila koja ke go naduva balonot, toj ne moze sam po sebe da se zagree.
Ejhaaaaaa, ste zapnale so toj balon, zaboravi go balonot, ic voopsto ne ni misli na nego, za tebe ne postoi balon, vazi?Kako be druze pocetnata energija. Znaes sto ke se sluci ako balonot se zagreva odvnatre. Odnosno sam pocne da se duva odvnatre od nekoja negova energija bez kontrola. Ke pukne i zavrsuva negovata prikazna. A i toa za Matematikata. Jas mnogu ja sakam i ja obozavam a ne te razbiram kakvi svetovi mozes da kreiras so nejzina pomos. Pozdrav.
A taa gravitacija ne dosla taka od nikade. Mora nesto da ja sozdalo.Ejhaaaaaa, ste zapnale so toj balon, zaboravi go balonot, ic voopsto ne ni misli na nego, za tebe ne postoi balon, vazi?
Sto majka go mesas balonot sega, objasniv za sto e upotrebena taa anlogija..... ne mozes ti so eden balon da go sfatis funksioniranjeto na univerzumot......
A univerzumot nema da pukne, zosto postoi nesto sto ne mu dozvoluva, onaka mu teknalo i si postoi, a toa e GRAVITACIJA.
Чекај само Агора да му се придружи:pos2:Нео морам да ти дадам признание! Ти си личноста која навистина може да извади од такт било кој со кого дебатира. Честитки!!!
I da e sozdadeno od nesto, za tebe postoi onaka od k*r kejf... vazi?A taa gravitacija ne dosla taka od nikade. Mora nesto da ja sozdalo.
P.S. Ne mi odgovori na prasanjeto za matematikata. Pozdrav.
Чекај само Агора да му се придружи:pos2::pos2: