Каде се наоѓа вселената ?

• Креатор на темата Креатор на темата Шмики
  • Време на започнување Време на започнување
До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....

Одлично прашање. :wink:

До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....
Одлично прашање друже. Епа балонот ја опишува теоријата на Биг Бенг, епа ајде сега да видиме што ке кажат поддржувачите на Биг Бенг.

Гледам дека се загреавте за балонот. Иако post-от е на Quark нема да навлегувам во дополнителните објаснувања кои служат само како појаснување на научни теории кои се поткрепени со докази но не доволно за да бидат прифатени (иако се најприфатени - теории како Big Bang). Имено еден од ’покул’ начините да надуваш балон е да го загреваш, а вториот е да го ставиш во вакуум (систем во кој владее помал притисок отколку оној во кој претходно се наоѓал) и повторно балонот сам ќе се надува.

Имено Волуменот не е независен, впрочем во механиката на гасови постои силна поврзаност меѓу волуменот, температурата и притисокот. Значи единствениот начин на зголемување на волуменот ни од далеку не е единствен.

vone ако мислиш дека има потреба да се дискутира за мултидимензионалноста и тоа кои и какви би биле наредните физички димензии тогаш слободно може да се отвори нова тема која би била стриктно поврзана со оваа проблематика на која сигурно би дебатирал со сите свои факти.

Гледам дека се загреавте за балонот. Иако post-от е на Quark нема да навлегувам во дополнителните објаснувања кои служат само како појаснување на научни теории кои се поткрепени со докази но не доволно за да бидат прифатени (иако се најприфатени - теории како Big Bang). Имено еден од ’покул’ начините да надуваш балон е да го загреваш, а вториот е да го ставиш во вакуум (систем во кој владее помал притисок отколку оној во кој претходно се наоѓал) и повторно балонот сам ќе се надува.

Имено Волуменот не е независен, впрочем во механиката на гасови постои силна поврзаност меѓу волуменот, температурата и притисокот. Значи единствениот начин на зголемување на волуменот ни од далеку не е единствен.
Druze ama sepak potrebna e nekoja nadvoresna sila koja ke go naduva balonot, toj ne moze sam po sebe da se zagree.

vone ако мислиш дека има потреба да се дискутира за мултидимензионалноста и тоа кои и какви би биле наредните физички димензии тогаш слободно може да се отвори нова тема која би била стриктно поврзана со оваа проблематика на која сигурно би дебатирал со сите свои факти.
За да може ова да се изведе сепак е потребно некое почетно количество на материја.
Да не си играме овде со равенката на состојбата на гасовите..станува збор за универзумот.
Пошто темата е мистерии донекаде поврзани со науката...мистериозен е настанакот и потеклото на материјата...а кога се има материја ...лесно е дувањето

Збориме за период кога нема ништо....инаку таа теоријата за креација не ми е никако прифатлива.

Дискусија за мултидимензионалноста...на форум од претежно забавен карактер!?!....неколкумина има да им се здосадиме на сите:toe:

За да може ова да се изведе сепак е потребно некое почетно количество на материја.
Да не си играме овде со равенката на состојбата на гасовите..станува збор за универзумот.
Пошто темата е мистерии донекаде поврзани со науката...мистериозен е настанакот и потеклото на материјата...а кога се има материја ...лесно е дувањето

Збориме за период кога нема ништо....инаку таа теоријата за креација не ми е никако прифатлива.

Дискусија за мултидимензионалноста...на форум од претежно забавен карактер!?!....неколкумина има да им се здосадиме на сите
Па имаме нешто. Тоа е џиновската гасовита планета од која настанал универумот кој ние сега го знаеме. http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1491 Еве кој сака нека прочита нешто повеке. Овде е дадена теорија за тоа како било пред Биг Бенгот. Поздрав.

Па имаме нешто. Тоа е џиновската гасовита планета од која настанал универумот кој ние сега го знаеме. http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1491 Еве кој сака нека прочита нешто повеке. Овде е дадена теорија за тоа како било пред Биг Бенгот. Поздрав.
Немаш ништо...врати се уште поназад.....

Кварк, имаше една теорија ја имав спомнато дека нашиот универзум е бебе вселена на друг. Имаше Хокинг таква книга. Исто и Кип Торн спомна за истото.
Дека некоја црна дупка имплодирала и создала нов.
Sekako, kako sto i postojat i onie drugite hipotezi i teorii, stringovi, paralelni univerzumi.... i sto ti ja znam ja. Znaci postojat da, nikoj ne vika ne. I sekako mozno e da bidat tocni, no sepak veruvam site ke se soglasime deka site tie se seuste na nivo na ..... ajde pocetni hipotezi da gi narecam.... i ne se bas tolku razrabotni i prifateni od pogolemiot broj na naucnici..... no, povtoruvam, toa ne znaci deka ne mozat da bidat tocni.
Sto se odnesuva do mene, spored mene site tie se obidi na naucnicite da na nekoj nacin izdejstvuvaat neprekinat kontinuitet na postoenjeto na prostorot i tecenjeto na vremeto, so tvrdenja deka Big Bengot e povtoruvacki nastan, odnosno eksplozijata-sirenjeto i implozijata-kolapsiranjeto da se procesi koi sto najizmenicno se slucuvaat beskonecno, se so cel za da i ponatamu se otfrla moznosta za postoenje na Kreator. Sepak, moe mislenje.... A od druga strana, samata Big Beng teorija e kolku tolku po naucno izdrzliva, se otkrija nekoe stvari koi sto naveduvaat kon toa.... Ako se fokusirame edinstveno na teorijata, bez da navleguvame vo drugi hipotezi sto ke se sluci posle nekoe vreme, jasno se uviduva, barem pogolemiot del od naucnicite se slozuvaat so toa, deka ako se vratime vo minatoto ke stigneme do "zrno" energija koe sto za seuste neobjasneti pricini eksplodira..... poradi singularitetot "pred" eksplozijata i ne vazenjeto na fizickite zakoni vo takva edna sostojba , prifateno e deka pred nastanot ne tece vreme, konsekventno i ne postoi prostor. Znaci ako go prifatime toa, sleduva deka prostorot postoi do tamu do kade sto stignal sirenjeto na univerzumot, nadvor od nego nema prostor. No sekako nikoj , ama bas nikoj, samo zosto nie ne znaeme seuste za nekoj drug univerzum ne moze da ja otfrla moznosta za ist takob Big Beng koj se slucil nezavisno od ovoj " nasiot ".....

Значи да расчистиме некои работи. Ние постоиме во нашата Вселена и за нас се валидни времето и просторот во таа Вселена. Слично се до појавувањето на леталата единствено валидни за нас биле две димензии (патувањето во височините било незамисливо), па така се додека не успееме да отпатуваме во друга Вселена разумно е да се земе в предвид и тоа дека треба просторот и времето да ги мериме од Big Bang-от слично како што географската должина и ширина ги мериме од Екваторот и Гриничкиот Меридијан, времето од Раѓањето Христово (пред и потоа) и сл.
Apsolutno tocno. I toa ke bese taka i ako nie kako civilizacija ne postoevme, znaci ne zavisi od nas, tuku e odlika na nasiot univerzum.

Уште пред две илјади и кусур години си живеел еден многу добар старогрчки математичар со име Евклид. Е овој човек од математички аспект успеал да дефинира, верувале или не, бесконечен број на димензии. Впрочем димензионалноста на едно поле зависи само од бројот на линеарно независни вектори кои го формираат базисот на соодветниот систем. Па така светот (воедно и Вселената) во кој живееме е бесконечно димензионален од математичка гледна точка.
Појаснување: Математиката дозволува, а воедно и обезбедува начин на пресметување, на неопределен број димензии. На пример доколку една функција зависи од 6 независни променливи тогаш можеме да сметаме дека таа функија во полето (намерно не користам простор да не дојде до забуни) на 6 променливи има 6 димензии (колку променливи толку димензии). Метод на решавање се матричните релации за кои математички нема ограничување (матриците се од облик MxN каде M и N се природни броеви).
Druze, matematikata ebes mi mater e dosta cudna a voedno i izvonredno interesna . Kolku i da e egzaktna, tolku i ti dozvoluva da si poigruvas so nea, osobeno topologijata kako del od nea, sekako pocituvajki nekoi osnovni nacela . Ti dozvoluva da si kreiras sopstveni svetovi, matrici ( ova specijalno samo za neo ) :)......

Проблемот со димензирањето на светот околу нас е да се изнајдат линеарно независни базис функции кои ќе послужат како вектори во нашиот систем. Сега за сега физиката признава само 4 (трите просторни и времето). Во некои теории постојат како дефинирани 5,7 па дури и 13 димензии но за жал ниту една од нив не е одвоена до тој степен да биде потполно независна од веќе дефинираните. Пример за нови димензии се: магнетизмот, електромагнетизмот, температурата, брановитоста итн. но се додека тие се и малку зависни не ќе може да си го добијат местото како посебни димензии туку ќе останат заглавени како и ние во овој 4 димензионален свет.
Izgleda pak izmesavme poimi i terminologija. Uste vo sedmo se uci deka sekoja fizicka velicina ima svoja dimenzija.... no nie tuka diskutirame za "prostorni" dimenzii.... iako i samiot ne znam zosto navlegovme vo toa..

U redu, dobro prasanje.....
Vone, primerot so balonot e daden samo kako analogija ( istiot i hoking go dava ) za da polesno se sfati sirenjeto na univerzumot, i razdalecuvanjeto na zvezdite edna od druga.... i nisto drugo.... znaci ne e vazno kako se duva balonot, ne e toa sustinata, sepak primerot e eden mnogu prost prikaz za nesto mnogu pokomplicirano... no i za tvoeto prasanje mozebi moze da ima odgovor.... znaci , materijata koja sto se vnesuva odnadvor vo balonot, vo univerzumot proizleguva od prvicnata beskonecna enrgija ( znaci so taa razlika deka ne se vnesuva od nadvor ), kako sto kosmickoto zracenje e proizvod od taa rana faza na univerzumot....

Druze ama sepak potrebna e nekoja nadvoresna sila koja ke go naduva balonot, toj ne moze sam po sebe da se zagree.
Pocetnata energija.

Kako be druze pocetnata energija. Znaes sto ke se sluci ako balonot se zagreva odvnatre. Odnosno sam pocne da se duva odvnatre od nekoja negova energija bez kontrola. Ke pukne i zavrsuva negovata prikazna. A i toa za Matematikata. Jas mnogu ja sakam i ja obozavam a ne te razbiram kakvi svetovi mozes da kreiras so nejzina pomos. Pozdrav.

Kako be druze pocetnata energija. Znaes sto ke se sluci ako balonot se zagreva odvnatre. Odnosno sam pocne da se duva odvnatre od nekoja negova energija bez kontrola. Ke pukne i zavrsuva negovata prikazna. A i toa za Matematikata. Jas mnogu ja sakam i ja obozavam a ne te razbiram kakvi svetovi mozes da kreiras so nejzina pomos. Pozdrav.
Ejhaaaaaa, ste zapnale so toj balon, zaboravi go balonot, ic voopsto ne ni misli na nego, za tebe ne postoi balon, vazi?
Sto majka go mesas balonot sega, objasniv za sto e upotrebena taa anlogija..... ne mozes ti so eden balon da go sfatis funksioniranjeto na univerzumot......
A univerzumot nema da pukne, zosto postoi nesto sto ne mu dozvoluva, onaka mu teknalo i si postoi, a toa e GRAVITACIJA.

Ejhaaaaaa, ste zapnale so toj balon, zaboravi go balonot, ic voopsto ne ni misli na nego, za tebe ne postoi balon, vazi?
Sto majka go mesas balonot sega, objasniv za sto e upotrebena taa anlogija..... ne mozes ti so eden balon da go sfatis funksioniranjeto na univerzumot......
A univerzumot nema da pukne, zosto postoi nesto sto ne mu dozvoluva, onaka mu teknalo i si postoi, a toa e GRAVITACIJA.
A taa gravitacija ne dosla taka od nikade. Mora nesto da ja sozdalo.
P.S. Ne mi odgovori na prasanjeto za matematikata. Pozdrav.

Нео морам да ти дадам признание! Ти си личноста која навистина може да извади од такт било кој со кого дебатира. Честитки!!!

Нео морам да ти дадам признание! Ти си личноста која навистина може да извади од такт било кој со кого дебатира. Честитки!!!
Чекај само Агора да му се придружи:pos2::vozbud::pos2:

A taa gravitacija ne dosla taka od nikade. Mora nesto da ja sozdalo.
P.S. Ne mi odgovori na prasanjeto za matematikata. Pozdrav.
I da e sozdadeno od nesto, za tebe postoi onaka od k*r kejf... vazi?

p.s. a spomnav matrici vednas se vozbudi a? Da ne ti se krena i libidito?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom