Ne be ne, ti 100% si Ag0rA, garantirano.....
Aj kolku da ne ostane postot samo na toa.......
Ajde vaka, za teoriite.... evo za Big Beng... i za svakjanjeto na prostorot i gravitacijata....
na vremeto ziveel cicko Njutn, ja sfatil gravitacijata, dal svoja teorija pa i ravenka, da ja izmeris ako sakas, no, ne uspeal da sfati deka samata negova teorija vodi kon toa da univerzumot se siri..... batali go... ne go biva...
po nekoe vreme se pojavuva cicko Ajnstajn, isto i ovoj se boiduva da ja sfati gravitacijata i da go sfati prostorot.... dava svoe mislenje i svoja teorija ( pazi samo, ima matematika vo nivnite teorii, ne " da imase tasaci tetka mi ke mi bese vujko" style misli ).... i negovata teorija vodi kon istoto, univerzumot se siri.... ovoj go sfaka toa ama pa ne saka da go prifati.... pa i opnal uste edna konstanta tamu....
ee posle doaga cicko Hubl, go zimo toa majcinoto, teleskopot, i gledo kon neboto..... i sto zaklucuva.... zvezdite se odalecuvaat od nas.... kako zaklucuva..... crveno pomestuvanje..... znaci naucno..... e posle toa pak so nabluduvanje se zaklucuva deka zvezdite ne samo od nas, tuku sekoe od sekoe se odalecuva.... i op, se raga Big Beng teorijata... teorija koja sto vo denesno vreme e prifatena od pogolem broj na naucnici, kako teorija koja ni ovozmozuva da go sfatime univerzumot i prostorot.... i analogijata so balonot koja sto ja kazuvase Nikola proizleguva od taa teorija, i moeto mislenje koe go postirav na pocetokot proizleguva od istata.... znaci kolku tolku ima nauka.....
Kazi mi ti sea mene.... kaj toa vo tvoite ( na Ag0rA, nebo...) " teorii " ima nesto od nauka, dali matematika, dali teleskop, dali...... ma ni dvogled nema...
Ja sfati sega razlikata?