Каде се наоѓа вселената ?

• Креатор на темата Креатор на темата Шмики
  • Време на започнување Време на започнување
Значи проблемот е со англискиот јазик и зборот Space кој воедно значи и Простор и Вселена. Што е проблемот? Поимите Простор и Вселена се различни, и Вселената како и се останато се наоѓа во просторот. (за љубителите на мултидимензионалноста се наоѓа и во времето)
Abe ova amerikancite ne ke da se i tolku glupi. Koj go znae, bar ja taka mislam. Pak koj go znae, mozebi ima pricina sto imaat eden zbor i za prostor i za vselena. Da ne slucajno ovie navistina mislat deka samit univerzum e prostorot, tamu kaj sto nema univerzum nema prostor. A, sto mislis? Koj go znae....

Значи проблемот е со англискиот јазик и зборот Space кој воедно значи и Простор и Вселена. Што е проблемот? Поимите Простор и Вселена се различни, и Вселената како и се останато се наоѓа во просторот. (за љубителите на мултидимензионалноста се наоѓа и во времето)

Сега ќе говориме малку математички. За да дефинирате простор потребни ви се 4 работи, три базис вектори и координатен почеток. Соодветно на ова прифатени се она што се верува дека е центар на вселената за координатен почеток, а базис векторите се бирани така да едниот лежи на правата што ги поврзува двете најодалечени точки за нас познати (points as far as we can see) и ја дефинира должината на Вселената а другите лежат нормално на него и ги дефинираат широчината и дебелината. Независно доколку се одберат некои други точки и вектори тоа не значи дека ќе се дефинира нов простор туку само ќе се редефинира постоечкиов. Значи според оваа дефиниција Вселената е нешто како јајце чиј центар е во координатниот почеток на Просторот.
Значи според напишаното Просторот е бесконечен (полуправите почнуваат во координатниот почеток а се простираат во бесконечност) додека Вселената е само определен затворен простор во Просторот.

Druze cestitki za dobriot odgovor nema sto. Nikola ne te fali za dzabe navistina si odlicen. Epa vaka sega jas ke iznesam edna teorija na nebo666 koj oddamna ja iznese na forumot ne znam tocno na koja tema bese. Nego go nema veke pa jas ke ja iznesam negovata teorija (samo nemojte nekoj da pomisli deka sega i so nebo666 sum ista licnost kako sto mislevte za ag0ra) bidejki se znam so nebo i toa mnogu dobro. Toj bese napisal deka spored nego Gospod go zamislil svetot vo negoviot um i deka nie ziveeme tamu. E sega se otvara prasanjeto sto ako Gospod umre. Ako toj umre ke umreme i nie bidejki nie sme vo negoviot um. Nebo666 istakna deka Gospod e mnogu inteligenten tvorec i deka toj znae se sto se slucuva megu nas. Epa jas malku razmisluvav na toa sto go napisal nebo666 i dojdov do zaklucokot deka nie sme programi koi sto opstojuvaat vo nekoj ogromen kompjuterski sistem (Gospod ili kako sto Vacovski go narekuvaat Matrica). Epa sega doagame do zaklucok deka Gospod e ogromen Kompjuterski sistem vo koj opstojuvame nie lugeto.
P.S. Ako Nikola smeta deka komentarot ne e izdrzan zaedno so videata sto gi dadov deka gi izbrise.

Da не си случајно опседанат со тие матрици, само матрици гледаш насекаде........всушност што матрица по твое?
Oftopik: Druze prvo ke ti kazam da izberes dali ke pisuvas kirilica ili latinica bidejki vo eden post ne stoi ubavo da pisuvas i kirilica i latinica.
Ontopik: Druze jas ne sum opsednat so Matricata tuku samo ja poddrzuvam teorijata na mnogu teoreticari deka ziveeme vo Matrica. A za prasanjeto sto e matricata spored mene objasniv vo prethodniot post. Pozdrav.

Druze cestitki za dobriot odgovor nema sto. Nikola ne te fali za dzabe navistina si odlicen. Epa vaka sega jas ke iznesam edna teorija na nebo666 koj oddamna ja iznese na forumot ne znam tocno na koja tema bese. Nego go nema veke pa jas ke ja iznesam negovata teorija (samo nemojte nekoj da pomisli deka sega i so nebo666 sum ista licnost kako sto mislevte za ag0ra) bidejki se znam so nebo i toa mnogu dobro.

Oftopik: Druze prvo ke ti kazam da izberes dali ke pisuvas kirilica ili latinica bidejki vo eden post ne stoi ubavo da pisuvas i kirilica i latinica.
Кого бе млатосуваш:baeh:.....ги читаш ли ти прашањата до администраторите....потруди се, таму ќе го најдеш личното признание на Агора дека порано бил небо.........:tapp:

Тоа за латиницата и kirilicata....види тема...ви се случила ли некоја чудна работа?

Druze cestitki za dobriot odgovor nema sto. Nikola ne te fali za dzabe navistina si odlicen. Epa vaka sega jas ke iznesam edna teorija na nebo666 koj oddamna ja iznese na forumot ne znam tocno na koja tema bese. Nego go nema veke pa jas ke ja iznesam negovata teorija (samo nemojte nekoj da pomisli deka sega i so nebo666 sum ista licnost kako sto mislevte za ag0ra) bidejki se znam so nebo i toa mnogu dobro. Toj bese napisal deka spored nego Gospod go zamislil svetot vo negoviot um i deka nie ziveeme tamu. E sega se otvara prasanjeto sto ako Gospod umre. Ako toj umre ke umreme i nie bidejki nie sme vo negoviot um. Nebo666 istakna deka Gospod e mnogu inteligenten tvorec i deka toj znae se sto se slucuva megu nas. Epa jas malku razmisluvav na toa sto go napisal nebo666 i dojdov do zaklucokot deka nie sme programi koi sto opstojuvaat vo nekoj ogromen kompjuterski sistem (Gospod ili kako sto Vacovski go narekuvaat Matrica). Epa sega doagame do zaklucok deka Gospod e ogromen Kompjuterski sistem vo koj opstojuvame nie lugeto.
P.S. Ako Nikola smeta deka komentarot ne e izdrzan zaedno so videata sto gi dadov deka gi izbrise.
Pak so matricite a? :):):)
Druze u redu e da se misli za se i svasta, da se filozofira do beskraj, sto bi bilo koga bi bilo, no nie tuka se obiduvame kolku tolku da diskutirame na temata so kolku tolku naucno dokazani stvari.
E sega tvojata opsednatost so matricite, i tvoite zaklucoci se cisto mlatenje na prazna slama... nisto izdrzano, pa i nisto logicno.... samo onaka katapultirani misli od tvojot mozok kolku da se kaze nesto.... sosema isto kako i poranesnite tvrdenja deka Zemjata stoi nad nekojsi dzinovski zelki ili sto i da bea toa.....

p.s. Nikola kosmar ti stana a, paranoja, dva prsta zadolzitelno pred da napises nekoj post...:vozbud::vozbud::vozbud:

Pak so matricite a? :):):)
Druze u redu e da se misli za se i svasta, da se filozofira do beskraj, sto bi bilo koga bi bilo, no nie tuka se obiduvame kolku tolku da diskutirame na temata so kolku tolku naucno dokazani stvari.
E sega tvojata opsednatost so matricite, i tvoite zaklucoci se cisto mlatenje na prazna slama... nisto izdrzano, pa i nisto logicno.... samo onaka katapultirani misli od tvojot mozok kolku da se kaze nesto.... sosema isto kako i poranesnite tvrdenja deka Zemjata stoi nad nekojsi dzinovski zelki ili sto i da bea toa.....

p.s. Nikola kosmar ti stana a, paranoja, dva prsta zadolzitelno pred da napises nekoj post...:vozbud::vozbud::vozbud:
Druze a se toa sto go kazuvaat drugite ne se samo teorii. Izdrzano e so nesto naucno? Ne be druze i tie nemaat dokazi za nisto. I tie lupaat taka samo. Se dodeka ne se dokaze praktico se e samo lupanje. Lupanje e i vaseto lupanje e i moeto.

Druze a se toa sto go kazuvaat drugite ne se samo teorii. Izdrzano e so nesto naucno? Ne be druze i tie nemaat dokazi za nisto. I tie lupaat taka samo. Se dodeka ne se dokaze praktico se e samo lupanje. Lupanje e i vaseto lupanje e i moeto.
Ne be ne, ti 100% si Ag0rA, garantirano.....
Aj kolku da ne ostane postot samo na toa.......
Ajde vaka, za teoriite.... evo za Big Beng... i za svakjanjeto na prostorot i gravitacijata....
na vremeto ziveel cicko Njutn, ja sfatil gravitacijata, dal svoja teorija pa i ravenka, da ja izmeris ako sakas, no, ne uspeal da sfati deka samata negova teorija vodi kon toa da univerzumot se siri..... batali go... ne go biva...
po nekoe vreme se pojavuva cicko Ajnstajn, isto i ovoj se boiduva da ja sfati gravitacijata i da go sfati prostorot.... dava svoe mislenje i svoja teorija ( pazi samo, ima matematika vo nivnite teorii, ne " da imase tasaci tetka mi ke mi bese vujko" style misli ).... i negovata teorija vodi kon istoto, univerzumot se siri.... ovoj go sfaka toa ama pa ne saka da go prifati.... pa i opnal uste edna konstanta tamu....
ee posle doaga cicko Hubl, go zimo toa majcinoto, teleskopot, i gledo kon neboto..... i sto zaklucuva.... zvezdite se odalecuvaat od nas.... kako zaklucuva..... crveno pomestuvanje..... znaci naucno..... e posle toa pak so nabluduvanje se zaklucuva deka zvezdite ne samo od nas, tuku sekoe od sekoe se odalecuva.... i op, se raga Big Beng teorijata... teorija koja sto vo denesno vreme e prifatena od pogolem broj na naucnici, kako teorija koja ni ovozmozuva da go sfatime univerzumot i prostorot.... i analogijata so balonot koja sto ja kazuvase Nikola proizleguva od taa teorija, i moeto mislenje koe go postirav na pocetokot proizleguva od istata.... znaci kolku tolku ima nauka.....
Kazi mi ti sea mene.... kaj toa vo tvoite ( na Ag0rA, nebo...) " teorii " ima nesto od nauka, dali matematika, dali teleskop, dali...... ma ni dvogled nema...
Ja sfati sega razlikata?

Ne be ne, ti 100% si Ag0rA, garantirano.....
Aj kolku da ne ostane postot samo na toa.......
Ajde vaka, za teoriite.... evo za Big Beng... i za svakjanjeto na prostorot i gravitacijata....
na vremeto ziveel cicko Njutn, ja sfatil gravitacijata, dal svoja teorija pa i ravenka, da ja izmeris ako sakas, no, ne uspeal da sfati deka samata negova teorija vodi kon toa da univerzumot se siri..... batali go... ne go biva...
po nekoe vreme se pojavuva cicko Ajnstajn, isto i ovoj se boiduva da ja sfati gravitacijata i da go sfati prostorot.... dava svoe mislenje i svoja teorija ( pazi samo, ima matematika vo nivnite teorii, ne " da imase tasaci tetka mi ke mi bese vujko" style misli ).... i negovata teorija vodi kon istoto, univerzumot se siri.... ovoj go sfaka toa ama pa ne saka da go prifati.... pa i opnal uste edna konstanta tamu....
ee posle doaga cicko Hubl, go zimo toa majcinoto, teleskopot, i gledo kon neboto..... i sto zaklucuva.... zvezdite se odalecuvaat od nas.... kako zaklucuva..... crveno pomestuvanje..... znaci naucno..... e posle toa pak so nabluduvanje se zaklucuva deka zvezdite ne samo od nas, tuku sekoe od sekoe se odalecuva.... i op, se raga Big Beng teorijata... teorija koja sto vo denesno vreme e prifatena od pogolem broj na naucnici, kako teorija koja ni ovozmozuva da go sfatime univerzumot i prostorot.... i analogijata so balonot koja sto ja kazuvase Nikola proizleguva od taa teorija, i moeto mislenje koe go postirav na pocetokot proizleguva od istata.... znaci kolku tolku ima nauka.....
Kazi mi ti sea mene.... kaj toa vo tvoite ( na Ag0rA, nebo...) " teorii " ima nesto od nauka, dali matematika, dali teleskop, dali...... ma ni dvogled nema...
Ja sfati sega razlikata?
Druze vaka sega te razbiram se. Ama ako ja razgledame Big Beng ke izlezat mnogu neodgovoreni prasanja. Teorijata kazuva deka se nastanalo od nekoja dzinovska planeta ili taka nesto bese. I taa planeta nastanala od zvezdena prasina. A zvezdenata prasina od sto nastanala ke mozes da mi odgovoris ti sega?

Druze vaka sega te razbiram se. Ama ako ja razgledame Big Beng ke izlezat mnogu neodgovoreni prasanja. Teorijata kazuva deka se nastanalo od nekoja dzinovska planeta ili taka nesto bese. I taa planeta nastanala od zvezdena prasina. A zvezdenata prasina od sto nastanala ke mozes da mi odgovoris ti sega?
Aj prvin zemi citni nesto za teorijata, sfati ja kako sto treba, pa posle nosi zaklucoci za nea, i postavuvaj prasanja....

Како настанала Вселената?

Добро, првенствено мислев дека темава е “Каде е Вселената?„ и се надевам дека дадов доста добар одговор на тоа прашање. Но изгледа дека прашањето е Како?

Прво теоријата за Big Bang од пред многу години не е само гола теорија. Извинете за немањето точни имиња, години и експерименти но ќе мора да ми верувате. По завршувањето на Вт. Св. Војна двајца американски научници спроведуваат истражување на чудните шумови што се појавуваат на определени фрекфенции. Мислејќи дека тоа е некаков вид на директно зрачење (од страна на Русите кои сакаат да ги уништат - Студена војна etc) доаѓаат до заклучок дека шумот не е случаен т.е. дека има pattern. Не можејќи да си објаснат ја публикуваат студијата и еден млад студент од UK дава потполно објаснување на ова зрачење како ’звукот на експлозијата во Big Bang’ - студентот инаку е најпочитуваниот научник од оваа проблематика Стивен Хокинг.

Второ, истиот овој по многу години седејќи во количка со помош на своите студенти доаѓа до теорија "How it all began?". Изгледа сум бил еден од ретките кои одвои 1 и 1/2 час од својот живот пред телевизор. Теоријата популарно беше наречена 'boiling bubble theory' за полесно разбирање на целиот концепт. Имено димензиите (како просторот и времето) независно постојат од нашиот универзум односно нашиот универзум постои во овие димензии (а не обратното). Во просторот постојано се создаваат мали неуспешни Big Bang-ови како што во џезве во кое врие вода постојано се создаваат меурчиња. Бидејќи живееме во статистички свет во кој нема невозможни работи и овие случувања подлегнуваат на статитиката. Имено доколку извршите доволно многу обиди независно колку мала е веројатноста за успех еден од нив ќе успее. Па така еден Big Bang успеал и така настанал нашиот универзум.

Уште еднаш жалам што неможам директно да посочам на link-ови со кои ќе ја покажам веродостојноста на горенаведеното но сакав што е можно побрзо да post-ирам за да не забегаме уште повеќе од темата.

Добро, првенствено мислев дека темава е “Каде е Вселената?„ и се надевам дека дадов доста добар одговор на тоа прашање. Но изгледа дека прашањето е Како?

Прво теоријата за Big Bang од пред многу години не е само гола теорија. Извинете за немањето точни имиња, години и експерименти но ќе мора да ми верувате. По завршувањето на Вт. Св. Војна двајца американски научници спроведуваат истражување на чудните шумови што се појавуваат на определени фрекфенции. Мислејќи дека тоа е некаков вид на директно зрачење (од страна на Русите кои сакаат да ги уништат - Студена војна etc) доаѓаат до заклучок дека шумот не е случаен т.е. дека има pattern. Не можејќи да си објаснат ја публикуваат студијата и еден млад студент од UK дава потполно објаснување на ова зрачење како ’звукот на експлозијата во Big Bang’ - студентот инаку е најпочитуваниот научник од оваа проблематика Стивен Хокинг.

Второ, истиот овој по многу години седејќи во количка со помош на своите студенти доаѓа до теорија "How it all began?". Изгледа сум бил еден од ретките кои одвои 1 и 1/2 час од својот живот пред телевизор. Теоријата популарно беше наречена 'boiling bubble theory' за полесно разбирање на целиот концепт. Имено димензиите (како просторот и времето) независно постојат од нашиот универзум односно нашиот универзум постои во овие димензии (а не обратното). Во просторот постојано се создаваат мали неуспешни Big Bang-ови како што во џезве во кое врие вода постојано се создаваат меурчиња. Бидејќи живееме во статистички свет во кој нема невозможни работи и овие случувања подлегнуваат на статитиката. Имено доколку извршите доволно многу обиди независно колку мала е веројатноста за успех еден од нив ќе успее. Па така еден Big Bang успеал и така настанал нашиот универзум.

Уште еднаш жалам што неможам директно да посочам на link-ови со кои ќе ја покажам веродостојноста на горенаведеното но сакав што е можно побрзо да post-ирам за да не забегаме уште повеќе од темата.
Ok.
No, neli edna od povaznite zaklucoci na teorijata e toa deka pred nastanot, pred golemata eksplozija na ona malo " zrnce " energija ne postoel nisto, nitu prostor pa sledstveno nitu vreme. Toa i samiot Hoking go tvrdi, osven negoviot obid za vmetnuvanje na nekakvo si imaginarno vreme. E vo takvo edna stanje se slucuva eksplozijata, od togas pocnuva da tece vremeto i da postoi prostorot, a univerzumot neprestanato da se siri. Zatoa i rekov na eden prethoden post deka Big Bengot ne moze da se tretira kako lokalen fenomen, tuku se slucilo segde..... od tamu i analogijata so balonot..... na pocetok balonot zafaka mal volumen, vnatre balonot se naoga prostorot i univerzumot, no kako sto go duvas negoviot volumen se zgolemuva, a univerzumot se siri..... nadvor od balonot nema prostor, ima samo golemo "nisto".....

http://forum.kajgana.com/member.php?u=18233Goikoetxea немај гајле бе, така е како си кажуваш нема потреба од линкови.

Кварк, имаше една теорија ја имав спомнато дека нашиот универзум е бебе вселена на друг. Имаше Хокинг таква книга. Исто и Кип Торн спомна за истото.
Дека некоја црна дупка имплодирала и создала нов.
А со тебе нео не знам што да правам. Да те бришам, да те спојувам ли, да те едитирам ли.

Goikoetxea немај гајле бе, така е како си кажуваш нема потреба од линкови.

Кварк, имаше една теорија ја имав спомнато дека нашиот универзум е бебе вселена на друг. Имаше Хокинг таква книга. Исто и Кип Торн спомна за истото.
Дека некоја црна дупка имплодирала и создала нов.
А со тебе нео не знам што да правам. Да те бришам, да те спојувам ли, да те едитирам ли.
Епа гледај сега тоа што го кажа Кварк дека нашиот Универзум е бебе вселена тоа значи дека се наогаме во некој поголем Универзум или како што напиша Агора 4Д Универум, тој 4Д Универзум се наога во некој петти и се така. Поздрав во секој случај.

Ok.
No, neli edna od povaznite zaklucoci na teorijata e toa deka pred nastanot, pred golemata eksplozija na ona malo " zrnce " energija ne postoel nisto, nitu prostor pa sledstveno nitu vreme.

Значи да расчистиме некои работи. Ние постоиме во нашата Вселена и за нас се валидни времето и просторот во таа Вселена. Слично се до појавувањето на леталата единствено валидни за нас биле две димензии (патувањето во височините било незамисливо), па така се додека не успееме да отпатуваме во друга Вселена разумно е да се земе в предвид и тоа дека треба просторот и времето да ги мериме од Big Bang-от слично како што географската должина и ширина ги мериме од Екваторот и Гриничкиот Меридијан, времето од Раѓањето Христово (пред и потоа) и сл.

Сепак овие изјаснувања не се во никаква корелација со просторот и времето и нивната димензионалност. Наредново излагање е offtopic но поради фактот што многу од читателите мешаат ’баби и жаби’ чувствував потреба да го напишам.

Уште пред две илјади и кусур години си живеел еден многу добар старогрчки математичар со име Евклид. Е овој човек од математички аспект успеал да дефинира, верувале или не, бесконечен број на димензии. Впрочем димензионалноста на едно поле зависи само од бројот на линеарно независни вектори кои го формираат базисот на соодветниот систем. Па така светот (воедно и Вселената) во кој живееме е бесконечно димензионален од математичка гледна точка.
Појаснување: Математиката дозволува, а воедно и обезбедува начин на пресметување, на неопределен број димензии. На пример доколку една функција зависи од 6 независни променливи тогаш можеме да сметаме дека таа функија во полето (намерно не користам простор да не дојде до забуни) на 6 променливи има 6 димензии (колку променливи толку димензии). Метод на решавање се матричните релации за кои математички нема ограничување (матриците се од облик MxN каде M и N се природни броеви).

Проблемот со димензирањето на светот околу нас е да се изнајдат линеарно независни базис функции кои ќе послужат како вектори во нашиот систем. Сега за сега физиката признава само 4 (трите просторни и времето). Во некои теории постојат како дефинирани 5,7 па дури и 13 димензии но за жал ниту една од нив не е одвоена до тој степен да биде потполно независна од веќе дефинираните. Пример за нови димензии се: магнетизмот, електромагнетизмот, температурата, брановитоста итн. но се додека тие се и малку зависни не ќе може да си го добијат местото како посебни димензии туку ќе останат заглавени како и ние во овој 4 димензионален свет.

.................................... Пример за нови димензии се: магнетизмот, електромагнетизмот, температурата, брановитоста итн. но се додека тие се и малку зависни не ќе може да си го добијат местото како посебни димензии туку ќе останат заглавени како и ние во овој 4 димензионален свет.
До овде некако е во ред...и објаснувањето на математичките модели ти е на ниво без непотребни навлегувања подлабоко така да може поширок круг луге да те разберат...
Но примерите (претежно од енергетска природа) се мешање баби и жаби...на кој тоа му текнало да зависно променливи и изведени величини ги сврста во димензии....
До кварк и примерот со балонот....случајно или намерно е изоставен фактот дека балонот се дува со внесување на материја однадвор????!!!!!....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom