Џамија+Синагога+Црква

• Креатор на темата Креатор на темата Musab
  • Време на започнување Време на започнување

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
668211ww9.jpg

Поздрав
Ова што го гледате на сликата е џамија , уствари тоа е и синагога и црква -џамија, а внатре одделно има и синагога и црква- тука ке можат да одат муслиманите да се молат истото ке можат евреите и христијаните да се помолат.Ова џамија по име Дограмаџизаде е направена во Билкент Анкара и се чека одобрение да во септември биде во употреба. Идејата и инвеститор е извесен Ихсан Дограмаџи ,исто така се планира да биде и протоколна џамија во Анкара ,затоа внатре има и Синагога и Црква првенствено за професорите и учениците во факултетите од Билкент и Одту университетите.
Внатре ке има посебни одделни делови за жените ,клима,топла вода, лифт, посебна трака за стари и изномоштени лица, клупи за стари лица каде ке се помолат седејки ,за протоколот посебно влез и излез итн.
парцелата е 12000 м2 ,користено ке биде 4500 м2 ,5000 м2 парк и зеленило ,исто така внатре ке има сали за конференции и панели за верски и етички вредности.

Што да се кажува одлично измислено ,но отсега веке почнаа реакции и одобрувања за идејата. Замислете 3 во едно и замислете да се оди со проект во ИВЗ и МПЦ да се бара дозвола за вакво нешто кај нас каква би била реакцијата ем штедиш пари ,место ,ем лугето би се приближиле ,толеранција и повеке лугето би се поштувале и секој би научил нешто едни од другите .Човекот е склон на непријателство за тоа што не знае а вака.......
Ама има нешто лошо овде ,кога би отишле со проект кај -нашите- може да те пратат на психијатар ,што мислите?

ова таман за мене, јас кутра секој ден шетам, де у црква де у џамија.вака се у едно. :vozbud:

Ама мене ова на сликава прво на џамија ми личи , значи пак вие вашето да биде прво, кај е крстот???

Ама мене ова на сликава прво на џамија ми личи , значи пак вие вашето да биде прво, кај е крстот???

како прво ,немам други слики кога ке имам ке ги постирам, а таму тие што се против ова идеја викаат ова не личи на џамија, сто лјуди сто чуда рекле србите

мн крваво мојт да бидит...
зш многу си се сакате вие уствари христијани муслимани итн...
а и против вашите вери е...
колку шо знам секоја вера викат дека е вистинската и незнам како можат ова да си го допуштат...
шо значит дека се негирет самите...:salut:

Црквата е една. Господ не востанови многу цркви, туку една. А таа една Црква се поистоветува со единственото Тело на единиот Христос. Но, заради тоа што таа една Црква се остварува, се пројавува и иконично се изобразува во евхаристиската заедница, таа, според природата на нештата, се појавува како многу Цркви, зашто незамисливо е да постои една евхаристиска заедница за цел свет.​
AUT31708.jpg
Таму каде што верниците се собираат „на едно место“ околу својот Епископ за да го совршат евхаристиското собрание, таму се остварува и севкупното Тело Христово, односно таму се возглавува тајната на Божествениот домострој и во потполност се изобразува Царството Божјо. Затоа ние зборуваме за една Црква, којашто е составена од мноштво локални цркви. Исто така, заради тоа што секоја локална црква во којашто се совршува Светата евхаристија претставува потполно Тело Христово, секоја таква локална Црква е, треба да биде и може да се нарече севкупна, потполна Црква.
Како што Светата евхаристија го остварува целиот Христос, а не само некој Негов дел така и секоја локална Црква претставува потполно Тело Христово, а не само некој Негов дел. Значи, според православната еклисиологија секоја локална епископска Црква претставува потполна, соборна Црква, исполнета со сите благодатни богочовечки дарови Божји потребни за спасение на луѓето, односно претставува цело Тело Христово, зашто поимот Црква се засновува на Светата евхаристија.

Хмммм....асоцира на местото во кое треба да биде востоличена извесна особа...Која ќе посака на сите да им биде бог....А кој нема да му се поклони, тешко него...

Ми изгледа како поранешниот обидот да се спојат Муслиманството и Христијанството, само што сега и Јудеизмот го додале..the more the merrier...Како да не..Јас веќе некаде напишав верската толеранција не постои, тоа е само израз кој им помага на луѓето да се чуствуваат поубаво.

Хахах ама проблемот не е за меѓуверското, проблемот е во следното.

Во Исламскиот дел ќе биде застапени:
1.Шијати
или
2.Сунити

Во Еврејскиот дел:
1. Секојдневните Евреи
или
2. Ортодоксните Евреи

Во Христијанскиот дел:
1. Православните
или
2. Католиција
или
3. Протестантите (тука сите свои посебни гранки)
или
4. Секташите???

КОЈ?
Проблемот е многу по сложен за да може да се реши со еден објект. :uvo:

Хмммм....асоцира на местото во кое треба да биде востоличена извесна особа...Која ќе посака на сите да им биде бог....А кој нема да му се поклони, тешко него...
Ќе бидеме религиско опшество...

Хахах ама проблемот не е за меѓуверското, проблемот е во следното.

Во Исламскиот дел ќе биде застапени:
1.Шијати
или
2.Сунити

Во Еврејскиот дел:
1. Секојдневните Евреи
или
2. Ортодоксните Евреи

Во Христијанскиот дел:
1. Православните
или
2. Католиција
или
3. Протестантите (тука сите свои посебни гранки)
или
4. Секташите???

КОЈ?
Проблемот е многу по сложен за да може да се реши со еден објект. :uvo:
Site monoteisti, site koi sto veruvaat vo eden Gospod.

Не сум компетентен да коментирам за идејава, макар што мое искрено мислење е дека е чиста глупост фактот за соединување на религии, кои претходно се сметале за најголеми меѓусебни соперници. Е ама малку оф-топик, би прокоментирал од архитектонски аспект. Објектот има занимливи и смели волуменски потези, кој и да е архитектот, добро ја проучил архитектурата на сите три религии, и ја склопил во еден навистина интересен, иако помалку еклектичен објект. Смелоста на малите вертикали како геометриска потпора на куполата, и како материјален континуитет на камбанаријата, како главна вертикала на целокупниот комплекс од кубуси е исклучително голема. Би сакал ако може авторот на темава да даде повеќе информации околу објектот, или барем некој линк за него.

Благодарам.

Мене не ми звучи лошо. Уствари се шо подразбира дружење, демократски принцип и толеранција не ми звучи лошо. Ама шо знам пак јас волку “ромнтична“ за можните негативни страни на ваквата идеја. Така да, би сакала некој реалист и подобар познавач на проблемтиките од оваа област од мене да ги посочи или предложи. :toe:

Сега за сега само ова успеав да најдам

Ankara will soon have another version of the Garden of Religions, inaugurated in December 2004 by Prime Minister Recep Tayyip Erdogan in the Belek district of Antalya.
A mosque complex is being constructed on the Bilkent University campus, and it will also feature a church and a synagogue.
Expected to be Turkey’s new protocol mosque for official visits, the complex will see completion in September.
To be named the Dogramacizade Mosque after the founder and honorary rector of the university, Professor Ihsan Dogramaci, the complex will be a little different from its peer in Antalya, as the church and synagogue will be inside the mosque, forming two separate sections.
The one in Belek has a garden with three separate places of worship.
However, the project has one challenge to face: Before it is completed it needs to be endorsed by the Directorate of Religious Affairs, which must make an interpretation in line with Islamic jurisprudence about the permissibility of followers of three different religions worshipping in the same place.

In their appeal for the directorate’s approval, officials from the Professor Ihsan Dogramaci Foundation requested that they themselves be permitted to appoint an imam to the mosque, but they also said that they were not averse to the idea of the directorate appointing a qualified and accomplished imam to such an important mosque.
The mosque’s plan was drawn up upon the instructions of Dogramaci, the son of a Turkoman family from Kirkuk.
Its architecture is described as “very authentic and republican style” by Dogramaci.
Having bought the building plot shortly before construction began, Dogramaci is covering all the building expenses himself.
Paying close attention to every detail of construction, he is reported to have spent about $1 million so far.
What makes the project distinctive is that it has been planned as the official protocol mosque of Ankara.
The two rooms inside the mosque will be set aside for Christian and Jewish students and lecturers from the Bilkent, Hacettepe and Middle East Technical universities.
The building plot is 12,000 square meters.
The mosque will sit on a 4,500-square-meter portion, and the rest of the plot will be set aside for green areas.
The mosque building will also have conference and exhibition halls for conferences and panel discussions on religious and ethical issues.
In addition to the women’s section, the mosque will have two benches at the back for those with health problems that prevent them from kneeling and prostrating in prayer.
There will be a moving walkway for the elderly and a separate entrance and exit for official guests to enter and leave with ease. There will also be a large parking lot.
Project based on Islamic tolerance
Houses of worship of the three Abrahamic religions sharing a common space is not actually a first in the history of Muslim Turks.
The first example to be cited would be İstanbul’s Dar’ul-ajaza charity home, which for centuries had separate places for the followers of all three religions to worship.
With the idea of allowing all people, regardless of faith, to benefit from these charitable institutions in mind, the Ottoman state had a worship room built for all three of the religions in this charitable place, along with innumerous others.
Similar places that combined places of worship of all three religions existed throughout the Ottoman lands, particularly in Istanbul’s Ortakoy district and Hatay, or Antioch.
When the first Garden of Religions was opened in Antalya in 2004 by Prime Minister Erdogan, the inaugural ceremony was attended by Ali Bardakoglu, the head of the Directorate of Religious Affairs, Alphonse Sammut, a representative of the Turkish Catholic churches, Dasiteos Aragnostopoulos, a representative of the Fener Greek Orthodox Patriarchate, Ishak Haleva, chief rabbi of the Turkish Jewish congregation and the Armenian patriarch, Mesrob II Mutafyan.
The Kusadasi Businessmen’s Association (KUSIAD) also launched a similar project after witnessing foreign visitors’ positive reactions to the two previous projects.
The Kusadasi Garden of Religions is being built on an 8,500-square-meter plot. The site will have conference and exhibition halls, too.

Ќе бидеме религиско опшество...

...или, народски кажано,„на сила правење убавина„. Историски гледано, сеуште никој не создал целосно религиски уредено општество, засновано на слободната човекова волја, каде секој поединец би бил верник без присила. Ниту Византија, во целиот свој сјај, не постигнала такво нешто.
За оној, другиот начин, насилниот, веќе имаме куп историски примери, што стари, што тековни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom