Core 2 Duo vs AMD 64x2

• Креатор на темата Креатор на темата Str.No 8
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 јули 2007
Мислења
15
Поени од реакции
2
Ми треба некој што се разбира од процесори!

Моментално на нашиот пазар има понуда на Лаптопи со слична цена (околу 30.000) на процесори:

AMD Turion 64х2 1.9 GHz
L2 cash - ne znam
FSB - ne znam
64 bit

VS Core 2 Duo

t2400 (Dual Core) 1.83 GHz
L2 cash - 2MB
FSB - 667 Mhz
32bit

или

t5200
Core 2 Duo 1.6 GHz
L2 cash - 2MB
FSB - 533 Mhz
32bit (64 bitna architektonika)

Може ли некој да ми каже за цената, што е подобро, а притоа да се има во предвид:
-штедливост на батерија
-работа на ОС ( и кој, дали вреди да се инсталира Виста Аеро? vs XP)
-не го користам за играње, но работам многу графчки дизајн во Photoshop/Adobee програмите
- multitasking ( мањачко мултитаскирање )
- да грее помалце
- потивок

Ако имал некој искуство со некои од овие би било убаво да се чуе!
Однапред благодарам за вашето време!

Ми треба некој што се разбира од процесори!

Моментално на нашиот пазар има понуда на Лаптопи со слична цена (околу 30.000) на процесори:

AMD Turion 64х2 1.9 GHz
L2 cash - ne znam
FSB - ne znam
64 bit

VS Core 2 Duo

t2400 (Dual Core) 1.83 GHz
L2 cash - 2MB
FSB - 667 Mhz
32bit

или

t5200
Core 2 Duo 1.6 GHz
L2 cash - 2MB
FSB - 533 Mhz
32bit (64 bitna architektonika)

Може ли некој да ми каже за цената, што е подобро, а притоа да се има во предвид:
-штедливост на батерија
-работа на ОС ( и кој, дали вреди да се инсталира Виста Аеро? vs XP)
-не го користам за играње, но работам многу графчки дизајн во Photoshop/Adobee програмите
- multitasking ( мањачко мултитаскирање )
- да грее помалце
- потивок

Ако имал некој искуство со некои од овие би било убаво да се чуе!
Однапред благодарам за вашето време!

Јас сум генерален фан на AMD кога станува збор за DESKTOP машини

За лаптоп ќе ти препорачам Intel. Моментално работам на Centrino @ 1.7 GHz 2MB L2 cache и е тотално супер. Дури и најновите игри ги тера перфектно. Е сеа малце загрева али лето е (:
Одлична работа е тоа што кога работиш на десктоп, сурфаш на нет или сл. фреквенцијата опаѓа на 700МHz а со тоа заштедува и струја и бучавата е намалена. Кога вклучуваш игра или 3д апликација одма скока на 1.7 и имаш фул спид! Е сеа незнам точно кој процесор да го одбереш. Прочитај и други мислења.

едит:

сеа прочитав дека сакаш да користиш за графички дизајн.
и јас исто користам за тоа, највеќе photoshop, lightroom и corel
со 1 гига меморија на лаптопот и повеќе од супер вози.
во исто време ми е вклучено, msn, firefox, winamp, antivirus, cs3 и lightroom и не се ни осеќа кочење.

Core 2 Duo vs AMD Athlon 64?

Не ме зезај.

Јас ти препорачувам T9xxx или T8xxx, ама ако треба од овие да одбераш, T5200.

За што и да е, јас лично СЕКОГАШ би избрал INTEL пред AMD. t.e. не би избрал AMD никогаш :)

Иначе како што бараш мултитаскинг, Core2Duo е ко порачан за тебе :) Башка од тие што си ги набројал, Core2Duo е најдобар, без конкуренција!

Штознам... Јас сум зависник од АМД, особено ако правиме муабет за десктопи. АМД-то имаат подобри кулери редовно и се многу потивки од интелот. Можам да ти најдам АМД процесор на 400 Мхз кој сеуште работи нечујно, додека интелот е друга прикаска.

Башка не си напишал дали и Интелот е 64 битен, пошто почнаа да излегуваат 64 битни и од Интел. Ако е 32 битен, АМД ти е подобар избор, особена разлика во перформансите има ако користиш 64 битен оперативен систем.

Иако некако повеќе ги преферирам АМД, за лап топ мислам дека Core2Duo е подобар.:toe:

Абе остави што преферирате. АМД се пеза во споредба со Core 2 Duo, Core 2 Quad и Core 2 Extreme.

Core 2 Duo бе еј. Шо го шибате детето потивки ова она. Интел ги јаде АМД во секој поглед.
Ајт!

Штознам... Јас сум зависник од АМД, особено ако правиме муабет за десктопи. АМД-то имаат подобри кулери редовно и се многу потивки од интелот. Можам да ти најдам АМД процесор на 400 Мхз кој сеуште работи нечујно, додека интелот е друга прикаска.

Башка не си напишал дали и Интелот е 64 битен, пошто почнаа да излегуваат 64 битни и од Интел. Ако е 32 битен, АМД ти е подобар избор, особена разлика во перформансите има ако користиш 64 битен оперативен систем.

Сите од Core2Duo па нагоре од INTEL се 64 bit.

Core 2 Duo бе еј. Шо го шибате детето потивки ова она. Интел ги јаде АМД во секој поглед.
Ајт!

Tреба малце да гледаш и другите перформанси на тој процесор што го купуваш, не е само да се каже дека е Core2Duo или AMD X2 па да се фалиш "јас имам Core2Duo процесор..." и после 2-3 месеци да викаш "ми изгоре процесорот":pos2::pos2::pos2:

Исти случај со мене пред година ипол.:):)

Tреба малце да гледаш и другите перформанси на тој процесор што го купуваш, не е само да се каже дека е Core2Duo или AMD X2 па да се фалиш "јас имам Core2Duo процесор..." и после 2-3 месеци да викаш "ми изгоре процесорот":pos2::pos2::pos2:

Исти случај со мене пред година ипол.:):)

Не си го чувал ко шо треба :toe:

E што да му чувам толку бил квалитетен или толку му бил животниот век.:salut:
Јасно е. И значи оти на тебе ти изгорел, затоа АМД се подобри?

Јасно е. И значи оти на тебе ти изгорел, затоа АМД се подобри?

:):):):):) AMD ми беше процесорот што ми изгоре!!! Тоа погоре што го напишав беше само пример. Ама иако ми изгоре тој процесор шубаше ко ненормален а не се осекаше дека работи компјутерот, а сега со овој интелот што го имам бучи ко трактор компјутерот.:pos2:

:):):):):) AMD ми беше процесорот што ми изгоре!!! Тоа погоре што го напишав беше само пример. Ама иако ми изгоре тој процесор шубаше ко ненормален а не се осекаше дека работи компјутерот, а сега со овој интелот што го имам бучи ко трактор компјутерот.:pos2:

Јас имам Core2Duo 2.66 2x2MB Cache, не слушам дека работи компјутерот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom