Протести за независна Македонија, САД, 1922 г.

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
Ништо не св'ртам аз. Гоце и ВМРО са ти св'ртили преди 100г.

Македонија на всички македонци! Автономија на македонците, каквито и да са те по народност.

Еdited - od moderatorot

А Гоце во една прилика рекол:

Но тоа е патот за ослободувањето на народите од туѓо его. По него оделе Грците, Србите, Бугарите. По тој пат треба да одиме и ние, Македонците, за да се ослободиме од Турците.“

Гоце, во друга прилика, му пишал на Иљо Малешевски:

„Кој знае дали има народ кој толку многу да трпел од своите синови изроди, како Македонскиот“

Значи, за него нема проблем дека народот етнички, е МАКЕДОНСКИ!

Ај гитла сега!

Добро бе мајку му стара толку не можете да сфатите.Македонска патриотическа организација се нарекувала Македонска политичка организација и била само за Македонија и Македонци,но се до доаѓањето на Чкатров се се сменува таму еве линк http://217.16.70.236/?pBroj=1327&stID=2147477302
moz-screenshot-7.jpg

moz-screenshot-5.jpg
moz-screenshot-6.jpg

Но денес во МПО постојат две струи.Првата е пробугарска која значително ја губи својата улога таму,а втората е чисто македонска која се залага за обединување на Македонија,со главен град Солун.линк
http://217.16.70.236/?pBroj=1327&stID=2147477302

Господине исфрустриран јас незнам што ти најголем мрзач на Бугарија отиде таму да студираш?
Не ми се обраќај лично и не вреѓај.
Затоа те молам воздржи се од коментари!

Вистинскиот патриот никогаш нема да се согласи да ја смени содржината на своето во корист на непријателот, подобро воопшто да не се издаде вистинската книга отколку да не се издаде „нашминканата“ книга.

Вистинскиот патриот никогаш нема да се согласи да ја смени содржината на своето во корист на непријателот, подобро воопшто да не се издаде вистинската книга отколку да не се издаде „нашминканата“ книга.

:cuc:
Во превод, бил ист како денешните “патриоти“... од ука бука за македонштината со поклонение на сомнителни гробови и пишување предавнички стихови до удобна фотељичка каде има добра паричка. Плус купче фанови да го тапшаат и величат ко да е Александар Бајевски на утакмица со Пелистер. :tapp:

Pred vekovi sme se pisuvale nekoi drugi narodnosti pod prisila.

Krste Petkov Misirkov sam ima kazano deka i VMRO se pretstavuvale kako bugari nekogas kako maska za nekoi drugi celi i ne znaci deka ne se patrioti.

Во далечните шеесетти години од минатиот век имав среќа да се сретнам со еден од нашите први романсиери, Димитар Талев. За време на една моја посета во Софија барав да ја купам тетрологијата на Д. Талев, која ја сочинуваат делата „Преспански камбани“, „Железниот светилник“, „Илинден“ и „Гласовите ви ги слуша“. Наидовме на една продавница на стари книги, во центарот на Софија, каде што се погоди продавач Македонец, од Галичник. Тој ни рече дека книгите од Д. Талев се распродадени и не упати во друга поголема продавница на стари книги. Само што тргнав со мојот пријател кон другата книжарница продавачот задишан не стигна и ни рече да се вратиме во книжарницата за да не запознае со големиот македонски писател, чиишто книги ги баравме. Пред нас стоеше висок, слаб 70-годишен старец, со бела коса и со дебели очила, на чиешто лице се читаше среќа што ги бараме неговите дела. Мојот пријател го праша зошто во делото „Илинден“ пишува толку црно за македонскиот народ, а тој одговори: „А, што може да се пишува за македонскиот народ освен за неговата тежина“. На прашањето зошто во делото „Илинден“, каде што зборува за Апостолот (се мисли на Г. Делчев) напишал дека сме Бугари, рече: „А, како мислевте да излезам од занданите ако не напишев така?“. Тогаш ни објасни дека пред да излезат книгите што ги пишувал додека бил в затвор, прво рецензија правела полицијата, и дека трипати пишувал дека сме Македонци и ракописите му биле враќани, за конечно да го натераат да напише дека сме Бугари (тоа е место во делото каде што Г. Делчев се состанува со група војводи) и да биде пуштен од затвор. Ни рече дека има напишано дела колку што има години. По враќањето во Скопје, ја посетив внуката од брат на Д. Талев. Таа се израдува на поздравите што и ги донесовме, и при тоа ми рече дека нејзиниот чичко толку многу се чувствува Македонец, што до својата машина за пишување чува камен донесен од Марковите кули, да го потсетува на нив, а и на куќата во која живее е копија на онаа од Прилеп. Д. Талев го доживеав како голем македонски писател што пишува за својата татковина Македонија, а за тоа придонесоа средбата со него и читањето на неговите дела. Нека не ми забележат македонските писатели, но ако Ф. Енгелс рекол: „Доколку Франција биде потопена и останат делата на В. Иго, секој човек читајќи ќе сфати како живеел народот во Франција пред потопот“, јас истото го велам за Д. Талев. Ако на македонски јазик се испечатат неговите дела, ќе дознаеме многу за животот на македонскиот народ во тој период.

Tekst od vesnik izvaden

Прво, сине, олабај ме бе, плукај по други, ако ти имаш став не значи дека треба да се согласам со него. Не ми/ни се допаѓа про-бугарскиот однос кој ми го продаваш (па макар навистина си искрен македонец) и тоа е тоа. Исто така знам јас што осеќам и знам во што верувам, а ти можеш до задутре да ми праќаш негативни репутации.

Второ, пред линијата напишаното... што не си пишувал фино научна фантастика, немало да има проблем да заглави по затвор. Револуционери и менувачи на политички систем и плукачи по власта, особено во тоа време треба да бидат свесни дека може да заглават во затвор. И сега, кога веќе сум се решил да фрлам камен на собрание, откако ќе ме уапсат ќе се согласам да потпишам дека сум заљубен у Никола Груевски за да искочам од затвор... :tapp:

А не, нема ни да фрлам камен, а ако веќе имам муда да се курчам, ќе се курчам до крај. Се курчел Гоце и загинал храбро, се курчеле и во други делови од историјата македонска па се фрлале од трети спрат за да не паднат у апс на фашистите бугарски. Затоа нека не ми продаа приказни за мали деца дека сакал да искочи од затвор.

Трето, после линијата... секако, убаво е да се има пишан документ. Ама на него да пишува “автор е контроверзниот писател тој и тој, кој под вакви и вакви услови го издаде ова дело“... па внатре може да си напише што сака, и нека го читај кој има желба.

НЕШТО СЕ СПРЕМА

Клипот е супер и јасно си кажува кој е кој, МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ, појасно амин.

Но, слика во документарецот едитирана со Ванчо Михајлов претставен како орел на македонското движење, што нема врска, значи не видовме транспаренти во толпата.

Михајлов и Александров се Љубчо на своето време. Предавници од највисок ранг, со повици за независна Македонија на крила на Македонштината повикуваат на независност а работат за бугарскиот двор.

СЕ СПРЕМА ТЕРЕНОТ, ќе им се поклонувате на Михајлов и александров во музејот на восочни фигури, ке ги учите и пеете, одредени членови на форумов директно работат на тој проект.

Бистата во Велес како и делови од документрецов се само пробен балон, чистење на теренот.

Се спрема како не се спрема

Видоа дека не им успева планот А, сега се префрлуваат на план Б.

Видоа дека неможат да не убедат дека сме Бугари туку Македонци, и сега као демек Македонец и Бугар значело едно исто. :)))

Као демек исто ти се фаќа еве и Ванчo се борел за Mакедонија но како "Швајцарија на Балканот"...

Разговарав со лингвист, кого јас го сметам за експерт за македонски дијалекти, наречјето е сигурно гевгелиско-солунско.

Това е много интересно. Оказва се че гевгелиско-солунското наречје на македонскија език е на 100 % истото с т'рновското наречие на б'лгарскија език.

Това е много интересно. Оказва се че гевгелиско-солунското наречје на македонскија език е на 100 % истото с т'рновското наречие на б'лгарскија език.

Б'лгарскијат език којто е само неправилно научен ц'рковен-славјански (Македонски) език? Или ште кажеш, че вие преди нас говорехте и пишехте на нашија език. :) Тогава не виждам какво му е б'лгарското на "б'лгарскија език" от т'рновското наречие освен нјакои турцизми? :toe:

Оф топик заминавте.

Ајде, назад на тема.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom