Kaко живее неверникот и што се случува со неговата душа?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„...поради жестокоста на срцата ваши Мојсеј ви го даде Законот...„ би рекол Христос. Реченицата ја напишав по сеќавање, немојте да ми наоѓате грешки...

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Па нормално е кога човек ќе згреши да ја бара грешката во себе. Само има една разлика. Атеистите ќе се трудат да ја поправат таа грешка со дела, а верниците ќе одат во црква, ќе се покајат и мислат дека е доволно тоа што Бог ќе им прости. Што станува со последиците од нивната грешка кои се одразуваат на нешто во овој свет? Или не е важен овој свет, туку само оној каде се оди после смртта?
Pokajanieto e najgolemiot dar sto moze da go ima covekot.....a Bog prostuva,kako sto mu prosti i na Sveti Apostol Pavle koga tripati se odrece od nego i se pokaja.....A tuka bese i Juda,sto ne se pokaja i na kraj........SE OBESI

Kolku samo Bog bi bil sreken koga site gresnici bi se kaele....A voedno i da znaes,deka imeto na samiot Bog,znaci nadez,vera i ljubov....Na covek ke zgresis,ne prostuva,no zatoa Bog prostuva.Vo evangelieto BOG veli:"Bratot tvoj da ti zgresi i sedum pati vo denot,skaraj go i ako se pokae,prosti mu.Ne da mu prostis sedum pati,tuku sedum pati po sedum......"

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
амммм......кој си ти да ми кажуваш дијагнози дали ја сум заслепена или не? Погледни си ја гредата во твоето око, а раската во мојата остави ја за покасно.
Da,vo pravo si,prosti mi....No ako veke veruvas vo Boga,togas ne kazuvaj nesta sprotivni na toa.......pozdrav

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Pokajanieto e najgolemiot dar sto moze da go ima covekot.....a Bog prostuva,kako sto mu prosti i na Sveti Apostol Pavle koga tripati se odrece od nego i se pokaja.....A tuka bese i Juda,sto ne se pokaja i na kraj........SE OBESI

а ти беше таму и го виде све тоа?

Ова му доаѓа како ја да земам да кажам дека знам со сигурност како пајакот настанал - Атина ја претворила една девојка во пајак затоа што го изгубила натпреварот кој поубаво ќе исткае. Запишано е.

Da,vo pravo si,prosti mi....No ako veke veruvas vo Boga,togas ne kazuvaj nesta sprotivni na toa.......pozdrav
верувам во Виша Сила. А што кажав спротивно? Спротивно на тоа што го раскажува твојата религија? Си кажав тоа у кое што ЈА верувам, у склад со мојата религија. Ако ти не се слагаш со тоа, тоа си е у ред. Али, не ми кажувај дека ТИ си у право, а ја грешам.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Неверникот, (што за вас е погрден збор) живее слободно, без страв и без заблуди. Прави добро затоа што знае дека тоа е добро, а не прави добро поради страв од некој голем чичко со брада. Кога ќе згреши ја бара грешката во себе, не се теши со фактот дека `така требало, така било пишано`. Кога му е тешко се труди да го смени тоа, не си збори сам со себе пред спиење надевајќи се дека така ќе смени нешто.
Tvojata slika mi kazuva se......."na nevernikot ustata mu e otvoren grob,pod jazikot paK lazlivost..."

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
а ти беше таму и го виде све тоа?

Ова му доаѓа како ја да земам да кажам дека знам со сигурност како пајакот настанал - Атина ја претворила една девојка во пајак затоа што го изгубила натпреварот кој поубаво ќе исткае. Запишано е.
Da,sum videl....

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
- Човекот не е животно иако неговото тековно однесување е бетер од животинско...
- не, не биле лакоми, туку не ја послушале првата Божја заповед во Рајот..
- не, не му помага на духот. На духот му помага само една работа, а тоа е појанието. Ај сеа кажи ми, каква врска има покајанието со трчањето!???
- на портите од Рајот, Апостолот Петар ниту седи, ниту стои ниту лежи а уште помалку суди. Апостолот Петар сега е во Христова близина и ги доживиува вечната слава и радост и среќа а Христос е Тој Кој ќе суди, на Неговото славно второ пришествие.

Ееееее, што прават ова прикаскиве со народов. Апостолот Петар вака, Апостолот Петар така...
Go delam tvoeto mislenje,Miki1...Bog neka ni pomogne vo vakvi situacii,koga malkumina znaat za Boga.....

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А Севишниот нека им ги отвори духовните очи па така ќе има помалку исмејување и критики кон Неговото учење.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
OK,a kako ja narekuvas visata sila?nemoze da nema ime.Veruvaj deka toa sto covekot ke go dozivee i vidi vo pravoslavnata vera,nikade nema da go vidi vo druga.Zatoa i se vika PRAVO....SLAVNA,bidejki e PRAVA I E EDINSTVENA VISTINA

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
OK,a kako ja narekuvas visata sila?nemoze da nema ime.Veruvaj deka toa sto covekot ke go dozivee i vidi vo pravoslavnata vera,nikade nema da go vidi vo druga.Zatoa i se vika PRAVO....SLAVNA,bidejki e PRAVA I E EDINSTVENA VISTINA
Inace ova bese nameneto za posledniot odgovor na short1

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
MIKI1,ke zboirme za Boga i ke go slavime,no I da pazime....Toj veli:"NE SI GO FRLAJTE BISEROT MEGU SVINJITE"......

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Кон насловот на темата...
Си живее најнормално и ништо чудно и ненормално не се случува со неговиот разум (душата-според верниците)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
уф, цел пост смрди на арогантност!

Од кај знаеш што човек може да доживее и да види во некоја друга религија? Ја бев православна. Ја оставив таа вера позади мене да се гуши у прашина.

Ако тебе таа ти е вистина, by all means, keep at it. Ама не ми ја нафрлај мене или на било кој друг.

И името на Вишата Сила не е ни битно. Зошто уопште ќе се замарам со тоа? Различни народи, различно ја нарекуваат и различно ја сфаќаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom