Kaко живее неверникот и што се случува со неговата душа?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
611
Поени од реакции
9
Какви животински инстинкти, човеку...Тоа што имаме потреби кои се слични со оние од живитните ,незначи дека сме животни, туку значи дека имаме ист Творец-Господ Бог ги создаде и растенијата и животните и луѓето.
Адам и Ева не беа лакоми, туку беа насанкани од лукавиот. Адам и Ева беа верници, оти беа во непосредна Божја близина.

Трчањето не му помага ама баш ништо на духот. Духот има свои, нематријални потреби а не физички.

Христос Е, не е Апостолот Петар.

Хмммммм...ќе да е така...освен тоа дека Бог само мене ме сака. Бог ги сака сите свои творенија а најмногу човекот, кој е врв на Неговата креација. Христос не дојде само поради мене, туку „само„ поради целиот човечки род.

Не! Значи дека потекнуваме од животни, впрочем човекот Е животно.

Како не биле лакоми? Ако не биле лакоми, лукавиот немаше да може да ги натера да јадат од јаболките. Покрај изобилие од храна, тие решиле да јадат од забранетата храна?!

Како не му помага на духот? Пробај трчај брзо 15-30 минути, па да видам дали нема да се чувствуваш како прероден!

Добро бе, нека е Исус. Ама како што знам јас, на портите од рајот седи Св. Петар, и им суди и одлучува на луѓето каде ќе седат за навек.

Значи нема никаква разлика меѓу црквата и државата, така?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Ич не се секирај, и јас работам за пари и не се срама од тоа, оти парите ги заработувам со свој труд и само тоа е благослвоено во Црквата-награда за трудот а не за крадењето.
Прво не ја гледам поврзаноста на тоа што го кажуваш со постот мој кој го имаш наведено.
Освен тоа што сакаш да кажеш, дека тоа што јас ќе се занимавам со истражување и ќе земам многу помали примања за работното време одколку некои што се бават со бизнис дека тоа е крадење и дека не вложувам труд и што е најбитно дека за мене само парите се битни?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Прво не ја гледам поврзаноста на тоа што го кажуваш со постот мој кој го имаш наведено.
Освен тоа што сакаш да кажеш, дека тоа што јас ќе се занимавам со истражување и ќе земам многу помали примања за работното време одколку некои што се бават со бизнис дека тоа е крадење и дека не вложувам труд и што е најбитно дека за мене само парите се битни?
Погрешно си ме разбрал...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не! Значи дека потекнуваме од животни, впрочем човекот Е животно.

Како не биле лакоми? Ако не биле лакоми, лукавиот немаше да може да ги натера да јадат од јаболките. Покрај изобилие од храна, тие решиле да јадат од забранетата храна?!

Како не му помага на духот? Пробај трчај брзо 15-30 минути, па да видам дали нема да се чувствуваш како прероден!

Добро бе, нека е Исус. Ама како што знам јас, на портите од рајот седи Св. Петар, и им суди и одлучува на луѓето каде ќе седат за навек.

Значи нема никаква разлика меѓу црквата и државата, така?
- Човекот не е животно иако неговото тековно однесување е бетер од животинско...
- не, не биле лакоми, туку не ја послушале првата Божја заповед во Рајот..
- не, не му помага на духот. На духот му помага само една работа, а тоа е појанието. Ај сеа кажи ми, каква врска има покајанието со трчањето!???
- на портите од Рајот, Апостолот Петар ниту седи, ниту стои ниту лежи а уште помалку суди. Апостолот Петар сега е во Христова близина и ги доживиува вечната слава и радост и среќа а Христос е Тој Кој ќе суди, на Неговото славно второ пришествие.

Ееееее, што прават ова прикаскиве со народов. Апостолот Петар вака, Апостолот Петар така...

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Неверникот, (што за вас е погрден збор) живее слободно, без страв и без заблуди. Прави добро затоа што знае дека тоа е добро, а не прави добро поради страв од некој голем чичко со брада. Кога ќе згреши ја бара грешката во себе, не се теши со фактот дека `така требало, така било пишано`. Кога му е тешко се труди да го смени тоа, не си збори сам со себе пред спиење надевајќи се дека така ќе смени нешто.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тој што ја бара грешката во самиот себе, веќе не е атеист/неверник.
Блазе си им на таквите кои грешките ги бараат ислкучиво кај нив. Да беше тоа и навистина така, храмовите сега ќе беа преполни со покајници.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.995
Тој што ја бара грешката во самиот себе, веќе не е атеист/неверник.
Блазе си им на таквите кои грешките ги бараат ислкучиво кај нив. Да беше тоа и навистина така, храмовите сега ќе беа преполни со покајници.
Па нормално е кога човек ќе згреши да ја бара грешката во себе. Само има една разлика. Атеистите ќе се трудат да ја поправат таа грешка со дела, а верниците ќе одат во црква, ќе се покајат и мислат дека е доволно тоа што Бог ќе им прости. Што станува со последиците од нивната грешка кои се одразуваат на нешто во овој свет? Или не е важен овој свет, туку само оној каде се оди после смртта?

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Многу жалосна изјава.Ако јас неможам да си помогнам, некој друг па ич, а за господ, па незнам до сега некој на кој му помогнал.
И да знам што е љубов и радост и сум го почуствувала тоа, за тоа не ми треба верба во нешто што не ни знам дека постои.денес 09:45
tvojava e mnogu toest najzalosna.....znaes se vo zivotot,si probala se,a seuste se nemas otkrieno sebesi....

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
по моите верувања што ќе му се случи на неверникот е едно НИШТО.

jas mislam deka veke ti se slucuva NESTO.....Ama nemozes da vidis,bidejki zaslepen si...

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Не сум некој верник па мислам дека не живеам во темнина, сосема убаво ми е. Така да не сум баш загрижен за мојата душа, на место си е и не се буни.

Tvojata dusa i te kako se buni,ama zatoa sto nemozes da slusas,ne obrnuvas vnimanie......Patem,nevernicite uzivaat vo ona sto go pravat,letaat i trcaat po site materijalni nesta,a edna sekunda vo denot,moze da im go prekrati zivotot,pa togas se sto mislele deka "GO IMALE",kasno im e da sfatat deka vsusnost i go nemale....Samo eden e ZIVOT I SVETLINA...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
по моите верувања што ќе му се случи на неверникот е едно НИШТО.

jas mislam deka veke ti se slucuva NESTO.....Ama nemozes da vidis,bidejki zaslepen si...

амммм......кој си ти да ми кажуваш дијагнози дали ја сум заслепена или не? Погледни си ја гредата во твоето око, а раската во мојата остави ја за покасно.

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.995
Patem,nevernicite uzivaat vo ona sto go pravat,letaat i trcaat po site materijalni nesta,a edna sekunda vo denot,moze da im go prekrati zivotot
Па току затоа треба да се ужива во секој момент од животот. Мене супер ми е. Си го живеам животот, не се замарам ни со Бог, ни со религија...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па нормално е кога човек ќе згреши да ја бара грешката во себе. Само има една разлика. Атеистите ќе се трудат да ја поправат таа грешка со дела, а верниците ќе одат во црква, ќе се покајат и мислат дека е доволно тоа што Бог ќе им прости. Што станува со последиците од нивната грешка кои се одразуваат на нешто во овој свет? Или не е важен овој свет, туку само оној каде се оди после смртта?
А еве ти уште една разлика: „...оди си и немој повеќе да грешиш, да не те снајде нешто полошо...„ му вели Христос на излекуваниот/фатениот. Ти текнува? Верниците, не само што треба да се покајат, туку треба и да не ги повторуваат своите грешки/гревови но и да прават добри дела со кои ќе го покријат своето зло.
Последиците од нивните грешки се трајна категорија која не се брише и им стои на грбот, како последица со одредени реперкусии по нивното здравје и живот.
Да, овој живот не е премногу важен, зашто најнапред треба да го бараме Царството Небесно , а се друго ќе ни се придодаде и преумножи, ни вети самиот Христос.

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
1. А зашто тогаш ми треба RayBan кога излегувам надвор?! Зашто не го гледам Сонцето и неговите зраци не ми светат во око, така?! Зашто би се потел на овие горештини, ако не ја чувствувам топлината што ја испуштаат?!
2. Од кај знаеш бе дали сум почувствувал љубов и радост?!

Za da pravam muabet za rayban naocari,nema da pravam......teloto tvoe mozebi i go pece gorestina,no sega zboruvam za toplina vo dusata,a ne teloto...ti trebaat naocari za sonce,no mislam deka koga bi pocnal da veruvas,bi gledal nadaleku poveke,vo smisla na toa deka tek togas ke mozes vistinski da razberes za kakva toplina ti zboruvam...toplina sto ne te tera da se cuvstvuvas deka goris,naprotiv....a za ljubovta i radosta,veruvaj mi deka e taka...koga na pr.ljubovta megu dvajca bi bila vistinska,togas ne bi postoelo povreduvanjeto,koga radosta bi bila vistinska,togas ne bi pominuvala za eden den.Znaci onoj koj veruva vo Boga,veruvaj mi deka zivee vo vecna ljubov i radost.Toa so umot ne se sfaka,no zatoa dusata go cuvstvuva:smir:

Член од
3 јуни 2008
Мислења
441
Поени од реакции
20
Па току затоа треба да се ужива во секој момент од животот. Мене супер ми е. Си го живеам животот, не се замарам ни со Бог, ни со религија...
Ednostavno na nekoi luge srceto im e kamen,taka da sto i da kazes,ne primaat......

Kajgana Shop

На врв Bottom