Еврејството и другите религии

• Креатор на темата Креатор на темата Van Helsing
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 февруари 2008
Мислења
81
Поени од реакции
5
Еве уште една интересна тема за размислување.
Евреите самите себе си се сметаат за одбран народ.Народ кој единствено има право да го води светот.

Еврејската религија не го признава ниту Исламот ниту Христијанството.

Па бујрум,да ги слушнам вашите ставови...

Ќе сакаш да ми објасниш ти, или било кој - нешто повеќе за Еврејството?

Евреите се дојдени во Македонија од Шпанија во 15 век ми се чини. Тие се едно од двете евреиски племиња кои постојат. Кај нас се оние кои се нарекуваат Сефарди. Во Скопје ја имаат формирано една од најстарите Скопски маала, Евресјкото маало веднаш под калето крај реката Вардар.
Инаку тие збореле на Македонски и Шпански (видоизменет ми се чини)

Јудеизам се вика бе папак.

Аха,ти благодарам на исправката.

А ,како се вика нивната религија:

Јудеистичка или Еврејска или исто ти доаѓа?

Ограничен сум во познавањата на овие термини, а гледам дека ти од друга страна доста добро бараташ со терминологијата, а бога ми поседуваш и доста морални квалитети ,се само бисери излегуваат од твојата уста, па затоа дај просветли ме .:toe:

Јудеизам се нарекува нивната религија, Таламуд е нивната библија, Евреи се по нација и вера.

Еврејството pwnz ass nigga.
Hava nagila, hava nagila
Hava nagila venis'mecha.

хаха, Хава Нагила :) Јака песница им е таа!!

некако се препотентни , на некој од пропагаторскиве сајтови читав дека и христијаните и муслиманите се нивни деривати и дека само тие смеат да бидат монотеисти .
за жал , низ вековите успеале со својата логика и умешност да се кренат како една од најбогатите нации и ден денес да контролираат добар дел од светската економија.

некако се препотентни , на некој од пропагаторскиве сајтови читав дека и христијаните и муслиманите се нивни деривати и дека само тие смеат да бидат монотеисти .
за жал , низ вековите успеале со својата логика и умешност да се кренат како една од најбогатите нации и ден денес да контролираат добар дел од светската економија.

Лично сметам дека сите зла произлегуваат од нив. Е, само кога би знаеле во нивниот Талмуд што пишува за Христијаните и другите не евреи,едноставно ќе се запрепастите.

Лично сметам дека сите зла произлегуваат од нив. Е, само кога би знаеле во нивниот Талмуд што пишува за Христијаните и другите не евреи,едноставно ќе се запрепастите.

Ова ме заинтересира, што пишува воопшто за Христијанството?

Ова ме заинтересира, што пишува воопшто за Христијанството?

Не сакам да ме сватите погрешно, не мие целта да провоцирам ,туку само да посочам некои пасуси од Талмудот од кои ќе се згрозиме сите.

Isus je bio kopile i zaceo se u bludu [Ye*amoth 49b].

Marija je bila k*rva [Sanhedrin 106a].

Isus je bio idolopoklonik i vracanjem je zaveo narod Izraela [Sanhedrin 107, Vavilonski Talmud].

Isus je bio obesen dan pre Pashe i bio je vracar [Sanhedrin 43a].

Isus u paklu se muci u ekskrementu [ Traktat Gittin 57a].

Isus je bio “sin gide” sto znaci da je Marija sa njim zatrudnela za vreme menstruacije [TRaktat Kallah 1b].

Isus je umro kao stoka i zakopan je u sintariji gde se bacaju tela mrtvih pasa i magaraca i gde su sinovi Isavovi [Hriscani] i sinovi Ismaila [Turci]. Isus i Muhamed su bili neobrezani i kao necisti psi su zakopani [Zohar, III, 282].

Isus je bio seksualno nemoralan [Sanhedrin 107b; Sotah 47a].

Isus je naucio kult vracanja u Egiptu kroz koji je cinio cudesa [Shabbos 104b].

Ova e samo del od nivniot Talmud kade se pluka na ovoj Bozji Pratenik,a ima uste mnogu drugi citati so slicna sodrzina,no,toa vo nekoja druga prilika.

Spored Qur'anot,Marija zabremenila bez dopir na maz [Sura 3:46; Sura 19:15-22].

Qur'anot veli deka Marija bila cestita zena i naj blazena [Sura 3:41].

Qur'anot veli deka Isus bil Mesija i deka bil Golem covek i na ovoj i na Idniot svet i deka e blizok na Allah [Sura 3:44].

Vo Qur'anot se veli deka Isus pravel cuda so Bozja dozvola i deka na slepi ocite im gi otvoril [Sura 3:46-48].

Qur'anot veli deka Allah (Bog) go vozdignal Isusa kraj sebe [Sura 3:54].

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom