PowerUp
Реалист
- Член од
- 21 септември 2009
- Мислења
- 311
- Поени од реакции
- 5
...Границите на Македонија се речиси непроменети повеќе од 2000 години...
Не 2000, а 77000!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
...Границите на Македонија се речиси непроменети повеќе од 2000 години...
Со нешто можам да се согласам,со друго не.Бугарија и терминот постојат и пред 681 година, но во Волжанскиот регион.
Фактот дека претходно овој термин не постоел на балканските простори, ни како ендоним ни етноним укажува на не-врзаноста на Балканските народи со онаа Бугарија на Волга од каде и го води името - Волгарија Б=В.
И по доаѓањето на тие туркси Бугари на територијата на Балканот тие точно се определени како интрудери и според тоа дополнително нивниот јазик на овие простори неможе да биде стар 2000 години. (фалат 7 века)
Фактот дека дојденците од Волга се покрстуваат и попримаат христијански имиња паралелно со нивното описменување додека политичкото име на нивната држава останува и понатаму Бугарија му пренесува и политичко значење на јазикот во рамките на тие граници - бугарски.
Но разликата меѓу тој “бугарски“ и претходниот е позната и нема што повеќе да дискутираме.
Замена на термини не дава автентичност на тврдењата ниту пак може да изводи негација на претходното постоење на истиот јазик.
Затоа Бугаре, пред да си играш со цитати и термини, провери дали ти се закосени малку очињата, дали имаш бабурен нос, испакнато чело, широка вилица и можеби коњско опавче на тилот.
Доколку резултатите од ова себе-набљудување бидат позитивно, тогаш да, ти си автентичен Бугар со континуитет, но доколку не ги пронаоѓаш карактеристиките горе споменати тогаш најверојатно си предмет на заблуда поради погрешна политичка терминологија.
А jaс като дете заченато со математика ке те изправам и кежам поне 77 000!Не 2000, а 77000!
И јас тоа реков - има барем 1300 години континуитет на името бугарско, содржината не е иста и се менува. Ова е и официјалната "погрешна политичка терминологија", која целиот свет ја знае и ја прифаќа, а вистината е дека на вас не ви го признаваат јазикот, името, црквата и континуитета. Кај нас овие прашања не се проблем, имаме економски проблеми и се работи на нив.Но разликата меѓу тој “бугарски“ и претходниот е позната и нема што повеќе да дискутираме.
Затоа Бугаре, пред да си играш со цитати и термини, провери дали ти се закосени малку очињата, дали имаш бабурен нос, испакнато чело, широка вилица и можеби коњско опавче на тилот.
И јас тоа реков - има барем 1300 години континуитет на името бугарско, содржината не е иста и се менува. Ова е и официјалната "погрешна политичка терминологија", која целиот свет ја знае и ја прифаќа, а вистината е дека на вас не ви го признаваат јазикот, името, црквата и континуитета. Кај нас овие прашања не се проблем, имаме економски проблеми и се работи на нив.
Знаеш дека немам и затоа се чудам што толку ви допаѓа да не нарекувате татари, монголци и не знам што си... Кој верува во вакви глупости?
Со нешто можам да се согласам,со друго не.
Например това за името,което произлизало от Волга-това е едно от предположениjaта. Има уште неколко от каj иде збора бугари.... Балх,Бактриja- и това иде от Волга?
Второ не само во Волжкиja регион постои збора бугари. Во земите на днешен Афганистан и Иран исто е имало таков збор.
И еве го наjголемиот мит на сите времинja- дошли турките бугари на балканот. Е, не били турки. Па види им очите от сакровиштата колко били турки.Види как са изписвани во хрониките... зашто така не ги рисуват како азиатците со дрпнати очи? А да видиме например и името на Аспарух-името не е турско...
Покрстили се тиja,кои не били христиjaни. Докази има доволно за това например Кубрат били христиjaнин,некои канове исто били христиjaни..
За прв пат во Европски писмени документи можем да се наjдем во анонимен римски хронограф во 354 година,а и на една мапа от IV век намираме Бугариja како држава на балканот.
И продолжувам да прашам,дали може некоj да забрани обединуване на неколко народа и создаване на НОВ народ???
--- надополнето ---
Ти ми даваш како доказ рисунки от кое време?
А што сакаш ти од Атила фотка да ти направам, и дали тоа пробуваш да ми кажеш дека Хуните се ариевски народ кои доаѓаат од територијата на Иран?
Как е можно ние и чувашите да говориме различен jaзик? - просто,како бел ден - приет е jaзика на масата во нашата заедничка држава.Ова е на грчки, познато е дека пишувале така по нивното пристигнување тука. Гледам дека си запнал со Омуртаг и со Крум, јас побарав од тебе ако можеш да ми најдеш хроники на Бугари пред нивното доаѓање на Балканот. Еве да те прашам уште нешто веќе ако одиме со таа логика, зошто Анатолските Турци се бели и се разликуваат од останатите Турци, а се многу послични со балканските народи? Вие на нас ни се смеете дека сме биле Македоноиди, а вие не сте ништо подобри, сакате да ги претставите протобугарите како бела ариевска раса која мигрирала од тлото на Иран во денешна Европа. Факт е дека протобугарите имале монголоидно потекло и се поврзуваат со Хуните, а денешните Бугари кои живеат на Балканот и Чувашите од Волга со кои заедно се претставувате како потомци баш на тие Бугари немате никаква врска со нив, не само што немате никаква врска со нив вие немате никаква врска ни помеѓу себе. Според генетските испитувања кај чувашите е доминантна R1A хаплогрупата која е класична источноевропска или словенска, додека кај вас е доминантна I2a хаплогрупата која е карактеристично балканска и медитеранска. Значи ти треба да ми објасниш една работа како е возможно вие и Чувашите да говорите различен јазик, да имате различна култура и традиција, да сте различни генетски, а да бидете еден народ, тоа не ми е јасно? А мене ми е глупо да ти ги читам твоите романтичарски истории, како вие Бугарите сте ариевски народ и затоа еве ќе ти постирам еден неутрален извор кој ќе ти објасни многу работи