Многу е лошо кога образованието се користи за ожувување на економијата на помали градови. Имате универзитети во Скопје, Прилеп и Штип и мислам дека за една толку мала нација се сосема доволно. Наместо тие да се прошират со нови објекти и да им се подобрат условите, вие сакате да отворите нови факултетчиња во незнам таму Кичево, Валандово и слично...Мислам дека тие градови имаат многу поважни проблеми. Можеби звучи сурово, но не може за двајца или тројца што сакаат да студираат цел факултет да се отвори.Позитивно пред се`. Ќе се намалат трошоците, ќе се вртат пари и во помалите градови, а не само да се излеваат во Скопје... да живнат малце и помалите градови, не само Скопје...
Ноторна глупост е тоа што ти сметаш дека популацијата ке се описмени со високо образовни институции. Ноторна глупост е тоа што се запоставуваат старите факултети за да се отворат нови. Ноторна глупост е тоа што мислиш дека со високообразувани кадри ке се подобри статусот на државата. Па кој ке копа тунели, канали, кој ке работи по фабриките како физичка сила, кој ке продава по продавници...Ноторна глупост е да мислиш дека "имаме доволно факултети". Од образовни институции никогаш не е доста. Глупост е и да мислиш дека на една држава може да и биде и доста од високообразувани кадри, поготово кога во државата 50% од популацијата сеуште е неписмена.
Ноторна глупост е тоа што ти сметаш дека популацијата ке се описмени со високо образовни институции. Ноторна глупост е тоа што се запоставуваат старите факултети за да се отворат нови. Ноторна глупост е тоа што мислиш дека со високообразувани кадри ке се подобри статусот на државата. Па кој ке копа тунели, канали, кој ке работи по фабриките како физичка сила, кој ке продава по продавници...
Сите мислиш дека ке добија канцелариска работа? Па после, јас имам факултет и не сум запослен/а.
Дај да се оправат веќе постоечките факултети и универзитети. Нека заживеат тие малку, па ке видите како ке се растерети УКИМ, кој мислам дека почнува да оди во надолна линија, а да не правиме муабет за останатите два универзитета.
Квалитет или квантитет? Што мислите вие?
Затоа ги измислиле интервјуата за работа... once upon a time in americaи јас зборувам за квалитет првенствено и основно.Мора тие факултети што ги имаме да се подобруваат во секоја смисла.
Не може бе човек кој не ги исполнува условите за упис,да се запише на ваков или онаков начин,па после ете завршив факултет
Затоа ги измислиле интервјуата за работа... once upon a time in america
Е ај да не се запишваме на факултети и да седиме дома оти сме скептичен народ. И ке се бара работа фала богу не можи цел народ да биди вработен. Значи да постој само кирил и методиј оти од таму најарни студенти излегват, ако на битолскиот има интелектуалци.. тие не важат. Замисли која гужва ке биди низ Скопје ако сите учиме во СкопјеШто факултети ке беа вие..у секое село факултет.Да видиме тие факултети колку ке бидат признати низ светот...нема грешка.ке завршиме на овие факултети и ке чекаме 10 години за работа кај нас во македонија пошо со овој факултет асална работа во странство нема никој да ти ја признае дипломата.Нека отвараат факултети се знае дека сега за сега најценет факултет во мкд е кирил и методиј и од него секогаш ке испагаат најдобрите студенти а не да читам по весници се бара работа ( само да не имате заврсено на ФОН )
Мора од негде да се почни.... а за кадри подобрите студенти ќе имат подобра можност од досега, значи полесно ке стигнат до асистенти.Е па прво треба да се усовршат постоечките факултети, да дојдат до ниво на европските, да се признати секаде низ светот и слично, поважно е да се добие квалитетно образование отколку само да се отвараат нови и само нови, плус нема супер кадар кој што ќе ги едуцира.
Сакав да кажам дека повеќе треба да се обрни на тоа што кадар се става, по која програма ќе се студира и нејзино усовржување, и што е најважно да се обрни повеќе внимание на практичниот дел, нека отвараат нови не ми смета и јас несакам се да е само Скопје . Особено тие факултети во Скопје , треба да се подобрат а не уште да се студира од српско хрватски учебници и слично.Е ај да не се запишваме на факултети и да седиме дома оти сме скептичен народ. И ке се бара работа фала богу не можи цел народ да биди вработен. Значи да постој само кирил и методиј оти од таму најарни студенти излегват, ако на битолскиот има интелектуалци.. тие не важат. Замисли која гужва ке биди низ Скопје ако сите учиме во Скопје
Мора од негде да се почни.... а за кадри подобрите студенти ќе имат подобра можност од досега, значи полесно ке стигнат до асистенти.
Не можиме да тапкаме в место и само Скопје да одат студентите
Да се разбериме, Скопје е град со поголем стандард од другите градој не можи секој да си овозможи студирање во Скопје.. Студентите од источна Македонија главно се во Битола, а студентите од Битола, Охрид во Скопје.. Не го бива, не секој родител можи да овозможи..
Доста гледате негативно на работите
во ред во право си за то.. ама мора некако да се почни не можиме да чекаме.. е сега ке бидиме како експериментални глувчиња ама јас би прифатила таков експеримент на мене (веке прифатив прва генерација сум на правниот факултет во битола) за еднаш да се спреди образованието...Сакав да кажам дека повеќе треба да се обрни на тоа што кадар се става, по која програма ќе се студира и нејзино усовржување, и што е најважно да се обрни повеќе внимание на практичниот дел, нека отвараат нови не ми смета и јас несакам се да е само Скопје . Особено тие факултети во Скопје , треба да се подобрат а не уште да се студира од српско хрватски учебници и слично.
Значи прво да се направи добар план за кадар и слично па потоа да се отвараат нови. :helou:
Да да ме бендисва факултет... посебно студентскиот дом Стив Наумов... на врвот е... или поточно бараките...како од некој хоро филм...Што факултети ке беа вие..у секое село факултет.Да видиме тие факултети колку ке бидат признати низ светот...нема грешка.ке завршиме на овие факултети и ке чекаме 10 години за работа кај нас во македонија пошо со овој факултет асална работа во странство нема никој да ти ја признае дипломата.Нека отвараат факултети се знае дека сега за сега најценет факултет во мкд е кирил и методиј и од него секогаш ке испагаат најдобрите студенти а не да читам по весници се бара работа ( само да не имате заврсено на ФОН )