Ако стартуваме со таков поразителен став тогаш дај воопшто да не правиме муабет, смешки. Да си испукам куршум в чело поарно ќе е.
А ти од кај па знаеш каков ќе испаднел референдумот?
Од каде ти се шпекулации од типот како ќе гласело прашањето, тоа е едно, а како второ што кур мене ме интересира дали ти сакаш да одиш во Европа ама јас да ја плаќам цената со тоа што ќе сменам име?
Ти си Албанец, ја сум Македонец.
Нема што да ти се објаснувам на тебе, крши глава оти еве јас цел живот ќе те кочам и нема да дозволам да патуваш без визи.
Цело време шпекулираме со лоши варијанти, како ете само најлошото е варијанта за нас, цело време плачипичкосување и ништо појќе.
Kо прво, грешиш дека јас сакам името да се смени. Јас само реков дека доколку некој ќе го стави името на пазар (читај референдум) тогаш ќе гледам да извлечам некој ќар од тоа. Бизнисот на нас албанците ни лежи, јебига. Иако, то тој референдум ќе бара повеќе од 51% одговори за промена, албанците сепак се 20% ... (зборуваме во сценарио кога секој албанец би гласал за промена).
Така да, доколку дојде до промена на името, преку референдум, пак ти ќе пљукаш по албанците, иако "твоите" го пазаруваат.
Ама нејсе, гледам дека ограден си околу тоа.
Што се однесува до лошите варијанти, треба да ги очекуваш. Треба да се има некаков план за тие лошите моменти. Не треба да ги чекаш лошите моменти неспремен, дека ќе те изедат. Така неспремни влеговме во дијалог со грците, и го папавме. НЕспремни ќе го чекаме референдумот, и ќе го папаме.
А ти, пак мисли си дека јас сакам името да се промени. Ќе правиме муабет година после избориве, па ќе ти стане јасно чуму негативен став околу политичките партии.
Се додека се бира помалото зло, за инает на поголемото, нема да ни биде јасно дека пак зло одбираме. Кога народот ќе го сфати тоа, и ќе се разбуди, тогаш би имале бојкот на изборите. Тогаш, некого ќе го фати уплав. Тогаш, ќе се менуваат некои работи во политиката. Дотогаш, ќе бираме помало зло.