Куран

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
Вие сте друго ..

Вие сте само украс .. како што би рекол еден :pos2: :pos2:

kako bre ukras?
fala sepak na odgovorot.vo temata za zenata i kuranot nee nisto spomnato za toa kaj nie ke odime posle ovdesniot svet taka da moze od tuka nekoj da znae...stvarno me interesira kako izgleda ZENSKIOT ODDEL I U RAJOT I U PEKOLOT:vozbud:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113

Кога ѕвездите сјајот ќе го изгубат и кога небото ќе се отвори и кога планините во прав ќе се здробат и кога гласниците во одредено време ќе се соберат......„До кој ден е тоа одложено?“-„До судниот ден“
А знаеш ли ти што е суден ден?-Тешко тој ден за неверниците! Зарем Ние не ги уништивме древните народи и по нив и оние кои доаѓаа?!Исто така со сите гршници ќе постапуваме ! Тешко тој ден неверници!Зарем вас од непозната течност не ве створивме, која на погодно место ја ставаме до одредениот рок?!Таква е нашата моќ: а како само сме моќни Ние ! Тешко тој ден на неверниците!

(Kur'an)

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Od tamu od kade e Biblijata i Hristijanstvoto, no toe ne znaci deka e od Bibilijata i Hristijanstvoto.
Библијата се знае од каде е дојдена. Библијата е дојдена од записи - Псалми и Евангелија кој ги пишувале 12 Апостоли и нивните ученици .
А Кур`анот негира дека е запишан од човек.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Библијата се знае од каде е дојдена. Библијата е дојдена од записи - Псалми и Евангелија кој ги пишувале 12 Апостоли и нивните ученици .
Greska si. I Biblijata e bozji zbor. Taa e pisuvana od luge (bozji pratenici), no preku nivnata usta zborel Gospod. Sto ke im kazel Gospod tie toa go kazuvale, a i toa go zapisuvale.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
:ija:
И Грешката беше ???
Па нормално дека е Божји Збор чим е Божја Книга , прашањето беше кој ја напишал и одговорив на тоа.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Prostete muslimani ako sum greska. Mislam deka e napisan od covek, slicna prikazna kako i kaj Biblijata.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Koj toa normalen covek go negira toa?!

:ija:
И Грешката беше ???
Па нормално дека е Божји Збор чим е Божја Книга , прашањето беше кој ја напишал и одговорив на тоа.
E pa istoto e i so Kur'anot, Bozja kniga so Bozji zborovi preneseni preku Muhamed a napisani na papir od covek.

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60

E pa istoto e i so Kur'anot, Bozja kniga so Bozji zborovi preneseni preku Muhamed a napisani na papir od covek.
Сега стана и буквалист?!

Значи, не сфати, па да ти објаснам на што мислеше тој кога кажа: „напишан од човек“...

Ај со пример, може?
Вака: Има повеќе примери, но јас ќе го одберам овој: Имам читано за некој писател што напишал книга, одкако целото тело му се парализирало, освен што можел да трепка со едното око.
Трепкајќи си окото, напишал книга.
Како?
Нашол некој начин да комуницира со некој друг човек преку трепкање со окото, а овој пишувал...
Значи, во местото за име на авторот стои името на човекот на кој што трепкал, а не на тој што пишувал.
Значи, кога кажуваме „напишал“, не мислиме буквално, туку мислиме на авторот од кого што потекнуваат зборовите.

Заклучок: Ако кажеме дека зборовите во куранот потекнуваат од господ, тогаш мислиме на тоа дека куранот е напишан од страна на господ.
И сега постојат луѓе кои го негираат тоа, негираат дека зборовите во куранот потекнуваат од господ, а тоа можат да го кажат со реченицата: Ккуранот е напишан од човек ( не од господ ).“
И сега човекот што ќе негира дека куранот е напишан од човек, не од господ, т.е. ќе мисли дека е напишан од страна на господ, т.е. зборовите потекнуваат од господ..не е нормален?!

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361

Епа некој во претходните постови тврдеше дека Мухамед е неписмен и дека Кур`анот е напишан од Бог (Алах). А исто така во Кур`Анот нигде не е запишано кој ги запишал тие зборови.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Сега стана и буквалист?!

Значи, не сфати, па да ти објаснам на што мислеше тој кога кажа: „напишан од човек“...

Ај со пример, може?
Вака: Има повеќе примери, но јас ќе го одберам овој: Имам читано за некој писател што напишал книга, одкако целото тело му се парализирало, освен што можел да трепка со едното око.
Трепкајќи си окото, напишал книга.
Како?
Нашол некој начин да комуницира со некој друг човек преку трепкање со окото, а овој пишувал...
Значи, во местото за име на авторот стои името на човекот на кој што трепкал, а не на тој што пишувал.
Значи, кога кажуваме „напишал“, не мислиме буквално, туку мислиме на авторот од кого што потекнуваат зборовите.

Заклучок: Ако кажеме дека зборовите во куранот потекнуваат од господ, тогаш мислиме на тоа дека куранот е напишан од страна на господ.
И сега постојат луѓе кои го негираат тоа, негираат дека зборовите во куранот потекнуваат од господ, а тоа можат да го кажат со реченицата: Ккуранот е напишан од човек ( не од господ ).“
И сега човекот што ќе негира дека куранот е напишан од човек, не од господ, т.е. ќе мисли дека е напишан од страна на господ, т.е. зборовите потекнуваат од господ..не е нормален?!
Ag0rA daj be veke prestani da go tupis i filozofiras na sekoja eb*na tema, aman. Nema prostor za raskazuvanje na skazni, se e kako solza cisto i kristalno jasno. Kur'anot e Bozja kniga, vo nea ima Bozji zborovi, prenesen e preku prorokot Muhamed, koj sto bil nepismen pa zatoa na papir e napisan od drug. Sto ima ne jasno tuka? Toa e toa sto go kazuva Islamot, e sega na lugeto im preostanuva dali da veruvaat ili ne vo toa... toa e licen izbor na sekogo.
Епа некој во претходните постови тврдеше дека Мухамед е неписмен и дека Кур`анот е напишан од Бог (Алах). А исто така во Кур`Анот нигде не е запишано кој ги запишал тие зборови.
Tocno e deka bil nepismen, a koga toj nekoj sto napisal deka Kur'anot e napisan od Allah sigurno mislel na toa deka toa se Bozji zborovi i taa e Bozja kniga, ako ne misles taka togas zgresil.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Pa site bozji knigi se napisani na toj nacin. Bog zboruva, a bozjite pratenici zapisuvale. Ne se kazuva deka Bog slegol od nebesata i ja napisal knigata.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Да точно.
Инаку мислата ми беше :
Мухамед ја чул библијата од робот и ја прераскажал на сопствен начин додека некој друг запишувал. Кур`ан = Рецитација како што кажав и претходно .

Ag0rA

NEBO666
Член од
29 февруари 2008
Мислења
1.667
Поени од реакции
60
Pa site bozji knigi se napisani na toj nacin. Bog zboruva, a bozjite pratenici zapisuvale. Ne se kazuva deka Bog slegol od nebesata i ja napisal knigata.
Можеби сега ќе бидам појасен:
Оној кој што ја напишал книгата = Автор на книгата.
Автор на книгата не е оној што физички ја напишал, туку оној од кого доаѓале зборовите што се напишани, и значи слободно можеме да кажеме дека: Господ го напишал куранот.... ( хипотетички земаме дека зборовите доаѓаат од него )

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Да точно.
Инаку мислата ми беше :
Мухамед ја чул библијата од робот и ја прераскажал на сопствен начин додека некој друг запишувал. Кур`ан = Рецитација како што кажав и претходно .
E pa toa e fintata, ne ja preraskazal na sopstven nacin. Kur'anot e bas taka prenesen na Muhamed, ne e toa slobodno preraskazucvanje na Muhamed. Muhamed uslovno kazano e samo medium za da se prenese informacijata bez da pretrpe nikakva promena ili kakva i da bilo modifikacija od Gospod do lugeto-civilizacijata.

p.s. ti prethodno rece deka Muhamed gi recitiral cuenite delovi od Biblijata na svoj nacin, sakajki da gi pretstavis Kur'anot i Islamot samo kako bledi i eftini plagijati na Biblijata i Hristijantsvoto....

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
E pa toa e fintata, ne ja preraskazal na sopstven nacin. Kur'anot e bas taka prenesen na Muhamed, ne e toa slobodno preraskazucvanje na Muhamed. Muhamed uslovno kazano e samo medium za da se prenese informacijata bez da pretrpe nikakva promena ili kakva i da bilo modifikacija od Gospod do lugeto-civilizacijata.

p.s. ti prethodno rece deka Muhamed gi recitiral cuenite delovi od Biblijata na svoj nacin, sakajki da gi pretstavis Kur'anot i Islamot samo kako bledi i eftini plagijati na Biblijata i Hristijantsvoto....
Па тоа и сега го велам... Утре ќе пишам зашто точно го мислам тоа.. .

Kajgana Shop

На врв Bottom