Куран

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Jas ja imam sfateno Biblijata, a ne zapocnav da go citam Kur'anot bidejki ne mozev da sfatam deka ne mi e mestoto vo Hristijanstvoto. A nemoj tolku da cekas bidejki ti ke umres kako nevernik a jas ne.
Абе а што викаат домашните твои на одлукава, мислам немаш 18 уште ТИЕ одлучуваат што е најдобро за тебе, ги праша, онака барем од околу и... што ти рекоа, се слагаат?

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Абе а што викаат домашните твои на одлукава, мислам немаш 18 уште ТИЕ одлучуваат што е најдобро за тебе, ги праша, онака барем од околу и... што ти рекоа, се слагаат?
Они се либерални ..:pos2:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
ти ги читам постовиве и звучиш како да си навредена со тоа што он мења вера. Зошто уопште си тупиш глава со негов проблем...:toe:
абе нека праи што сака ама ме нервира што кажува по форуми...
звучи ко ај молете ме да не мењам вера...
+дете е не знае инцест што е а тресе безвезе....
Напишано од Apokalipto
и ја го прашав истово ама не ми одговори
абе нема да се преобрати ама ете што се луѓе прават за пажња

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Абе коа ќе свати за едно 2-3 години кога веќе ќе е обрежан (Ова Научна фантастика веќе пошо нема шанси :)) дека е ХРИСТИЈАНИН и дека така роден , и дека библијата ја НЕМА прочитано и покрај христијанство и муслиманство НЕЗНАЕ друга религија (будизам и хиндуизам евентуално) , ќе моли за кожичката назат..

И еден прилично убав факт:
Бог е еден , и муслиманството и христијанството наведуваат кон негово почитување.
И во библијата и во куранот се почитува Исус.
Куранот е напишан 576 Години после Библијата и со тоа се превземени СИТЕ делови од библијата.
Qur`an во превот значи рецитирање - Мухамед ги рецитирал чуените делови од Библијата на свој начин додека пак учен човек од дворецот Абу Бакр ги запишувал во делови - сури.

Јас немам ништо против муслиманството , овој пост не е ИЗМИСЛЕН од мене туку е поткрепен со докази, можете да проверите дека овие работи се точни ..

Фала. :)

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Јас немам ништо против муслиманството , овој пост не е ИЗМИСЛЕН од мене туку е поткрепен со докази, можете да проверите дека овие работи се точни ..
Aj navedi te molam nekoi od tie dokazi.

p.s. voopsto ne ja osporuvam slicnosta na Islamot i Hristijanstvoto , no sepak daleku od vistina e deka Kur'anot e samo slobodno recitiranje i interpretiranje na Biblijata od strana na Muhamed, pa uste i potkrepeno so dokazi.....

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
И, што има лошо у тоа?
Сите религии проповедаат бесмртност на душата. Но, за разлика од хиндуизмот кој вели дека една душа може да се роди повеќе пати во повеќе различни тела, монотеистичките религии каква што е и Исламот учат дека душата има една и само една шанса да помине живот во човечко тело. Според тоа, хиндуизмот им дава на своите следбеници можност за постепена еволуција на дуѓата, и по стотина инкарнации, да го достигне нивото на божественото. Исламот вели дека, за да и се остави на душата отворен истиот пат, неопходно е во овој еден живот да се прифати Алах како врховен и единствен бог.

Има еден интересен хадит (верски текст кој не е дел од Куранот) за Исус. Во Новиот Завет е спомнато дека Исус го вратил умрениот Лазар во живор, и за една девојка исто така. Муслиманите имаат повеќе слични приказни, според муслиманските преданија Исус можел кого сака од мртвите да го врати во живот. Една таква приказна е:

Кога Исус поминувал покрај едни гробишта, му рекол на едн од гробовите: Стани!. Човекот станал од мртвите , извикал “Ла Иллала ли Аллах (нема друг Господ освен Алах)“ и повторно паднал мртов.

Како и во секоја приказна, тука е најбитно наравоучението. Во случајот, се работи за човек кој умрел како неверник. Кога Исус го вратил во живот, макар да тоа и да било само за една минута, човекот ја употребил таа една минута да го стори најважното што еден човек може да го стори: да го прифати Бога како едне и единствен - со други зборови, да биде муслиман. На тој начин, краткотрјно воскреснатиот човек умрел, но овјпат како муслиман, и со тоа си ја отворил можноста за мир на дужата во целиот периоод на вечноста, во споредба со кој живото на земјата е помалку од еден миг.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Како и во секоја приказна, тука е најбитно наравоучението. Во случајот, се работи за човек кој умрел како неверник. Кога Исус го вратил во живот, макар да тоа и да било само за една минута, човекот ја употребил таа една минута да го стори најважното што еден човек може да го стори: да го прифати Бога како едне и единствен - со други зборови, да биде муслиман. На тој начин, краткотрјно воскреснатиот човек умрел, но овјпат како муслиман, и со тоа си ја отворил можноста за мир на дужата во целиот периоод на вечноста, во споредба со кој живото на земјата е помалку од еден миг.
E odlicno sto go nacna ova, osobeno toa boldiranoto.
Celata sustina e vo toa, i vo Hristijanstvoto i vo Islamot, da se prifati deka postoi nareden vecen zivot, posle toa se e lesno. Imeno, koja i da bilo zabrana vo ovoj zivot, navedena vo religiite, e mnogu lesno da se prifati ako se veruva vo vecniot zivot posle smrtta, zosto ovoj zivot koj e konecen sporeden so naredniot vecen, e bas kako sto rece pomalku i od eden mig, pa ni tolku.... barem taka vika matematikata koga sporeduvas so beskonecnost.
Sekako poradi toa ne treba da se obezvredni ovoj zivot, i kako takov da se zivee samo za da se umre....

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Сите религии проповедаат бесмртност на душата. Но, за разлика од хиндуизмот кој вели дека една душа може да се роди повеќе пати во повеќе различни тела, монотеистичките религии каква што е и Исламот учат дека душата има една и само една шанса да помине живот во човечко тело. Според тоа, хиндуизмот им дава на своите следбеници можност за постепена еволуција на дуѓата, и по стотина инкарнации, да го достигне нивото на божественото. Исламот вели дека, за да и се остави на душата отворен истиот пат, неопходно е во овој еден живот да се прифати Алах како врховен и единствен бог.

Има еден интересен хадит (верски текст кој не е дел од Куранот) за Исус. Во Новиот Завет е спомнато дека Исус го вратил умрениот Лазар во живор, и за една девојка исто така. Муслиманите имаат повеќе слични приказни, според муслиманските преданија Исус можел кого сака од мртвите да го врати во живот. Една таква приказна е:

Кога Исус поминувал покрај едни гробишта, му рекол на едн од гробовите: Стани!. Човекот станал од мртвите , извикал “Ла Иллала ли Аллах (нема друг Господ освен Алах)“ и повторно паднал мртов.

Ја разбирам дека не можат сите да го прифатат поимот реинкарнација као ја, али, зборот ми беше - дури и да е една особа неверник, а цел живот да се стреми да им помага на луѓето околу себе, тогаш што има толку лошо да се умре неверник? Бог е голем (кажувам у машки род, затоа што не можам у среден) и нема ништо друго освен љубов за нас.

Али, да не должиме за ова :smir:

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Aj navedi te molam nekoi od tie dokazi.

p.s. voopsto ne ja osporuvam slicnosta na Islamot i Hristijanstvoto , no sepak daleku od vistina e deka Kur'anot e samo slobodno recitiranje i interpretiranje na Biblijata od strana na Muhamed, pa uste i potkrepeno so dokazi.....
Qur`An - Самиот збор значи рецитација .
Mухамед живеел во исто време кога бил и Абу Бакр(Бакир) и за разлика од Мухамед Абу Бакр бил писмен .
Тие двајца биле пријатели и биле во контакт за време на целиот нивни живот ( се до смртта на Мухамед) . На патот на Мухамед од Мека во Медина тој се сретнал со Bilal ibn Ribah кој бил роб и кој му ја „раскажал“ библијата во цена на неговата слобода. Тој ги споделил своите мислења со Мухамед и со тоа Мухамед ја започнал својата нова религија а бидејќи он ја наговестувал самиот бил наречен „месија“. Првите 3 луѓе кој ја прифатиле оваа религија биле неговите роднини додека пак 4-от бил Абу Бакир (Прв кој не е Мухамедов роднина).
После примањето на религијата како сопствена Абу Бакир ги ослободил следните робови:
-Bilal ibn Ribah
-Abu Fakih
-Ammar ibn Yasir
-Abu Fuhayra
-Lubaynah
-Al-Nahdiah
-Umm Ubays
-Harithan bint al-Muammil

Овие робови ја прифатиле религијата и ја проповедале подоцна ...

Член од
16 август 2007
Мислења
96
Поени од реакции
15
a me interesira,za nas ZENITE ima li takov raj so 77bratpitovci ili slicno...?
btw nie sme poizmaceni u ovoj zivot nego li maskite :pipi:
mala sala...no sepak me interesira so ima za nas mr.Big podgotveno gore?zosto za niv 77 a za nas NIEDEN?NELI POTREBATA E POTREBA I ZA DVATA POLA:vozbud:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Qur`An - Самиот збор значи рецитација .
Mухамед живеел во исто време кога бил и Абу Бакр(Бакир) и за разлика од Мухамед Абу Бакр бил писмен .
Тие двајца биле пријатели и биле во контакт за време на целиот нивни живот ( се до смртта на Мухамед) . На патот на Мухамед од Мека во Медина тој се сретнал со Bilal ibn Ribah кој бил роб и кој му ја „раскажал“ библијата во цена на неговата слобода. Тој ги споделил своите мислења со Мухамед и со тоа Мухамед ја започнал својата нова религија а бидејќи он ја наговестувал самиот бил наречен „месија“. Првите 3 луѓе кој ја прифатиле оваа религија биле неговите роднини додека пак 4-от бил Абу Бакир (Прв кој не е Мухамедов роднина).
После примањето на религијата како сопствена Абу Бакир ги ослободил следните робови:
-Bilal ibn Ribah
-Abu Fakih
-Ammar ibn Yasir
-Abu Fuhayra
-Lubaynah
-Al-Nahdiah
-Umm Ubays
-Harithan bint al-Muammil

Овие робови ја прифатиле религијата и ја проповедале подоцна ...
A zosto Muhamed ja napustil Meka i otisol vo Medina?

Ova sto go kaza se e samo dokaz ne e.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
a me interesira,za nas ZENITE ima li takov raj so 77bratpitovci ili slicno...?
btw nie sme poizmaceni u ovoj zivot nego li maskite :pipi:
mala sala...no sepak me interesira so ima za nas mr.Big podgotveno gore?zosto za niv 77 a za nas NIEDEN?NELI POTREBATA E POTREBA I ZA DVATA POLA:vozbud:
Вие сте друго ..

Вие сте само украс .. како што би рекол еден :pos2: :pos2:

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
A zosto Muhamed ja napustil Meka i otisol vo Medina?

Ova sto go kaza se e samo dokaz ne e.
Не зборев за миграцијата на Мека во Медина , зборев за посетата 4 години пред целосно да се смести во Медина , бидејќи одкако ја создал религијата отишол во Медина.

И ако не е доказ, кажи ми тогаш логичен заклучок од каде е Кур`анот?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Не зборев за миграцијата на Мека во Медина , зборев за посетата 4 години пред целосно да се смести во Медина , бидејќи одкако ја создал религијата отишол во Медина.

И ако не е доказ, кажи ми тогаш логичен заклучок од каде е Кур`анот?
Od tamu od kade e Biblijata i Hristijanstvoto, no toe ne znaci deka e od Bibilijata i Hristijanstvoto.

Kajgana Shop

На врв Bottom