Chombe_United
Да ми бричите ташаците!
- Член од
- 14 декември 2007
- Мислења
- 8.809
- Поени од реакции
- 452
Што ќе ми е вечен живот ако немам со кого да го живеам!
Конечно малце да ја изанализирам подлабоко вашата теорија,што ако и сите вие сте го направеле истово,немаше волку конфузни и контрадикторни изјави да давате во исто време...Мац, кога ќе имаш дете ќе разбереш. Иди прашај ги тие на кои тоа им се десило дали во тој момент, ако би имале избор, би мењале место со своето дете. Они сигурно ќе ти кажат дека, да е можно, они би одбрале да умрат за да му дадат на детето свое шанса да живее уште.
И преку глава ми е од тие - чим си ги родил веќе има ризик да умре пред тебе бла, бла, бла.....Деца, родете свое, па ќе праиме муабет за болката за закопување свое дете. Не е исто како пријател, мајка, татко, дедо, баба.....ееее, не е исто.
И многу голема арогантност искача од тие твои зборови - па зошто живеете сега? Што не го скратите? Дете, ДЕЦАТА!!! И пак ќе ти кажам дека никој не рече дека животот им смета. Само дека гледаме доволно во иднината, со рационалност и чувства и можеме да претпоставиме како ќе биде.
И шо е со тоа - а, се плашите од природниот циклус. Не бе брат. Ние што викаме дека неќеме вечно да живееме не сме тие со стравот. Ние сме го прифатиле циклусот на recycling, вие не.
Ах,неизбежно голем одговор,ова и очекував,кога некој нема доволно големо разбирање и кохезија со темата и фактите изнесени од другата страна...цепидлакиш Мац....ја си стојам на моето. А ти земи преиспитај се зошто толку ти се плашиш од смртта, кога според твоја логика тоа е неизбежен циклус? Зошто бегаш од тоа со бирање на вечен живот? Влези длабоко во својата потсвест и соочи се со тоа. Само тогаш ќе добиеш поголемо разбирање за нас, „романтичарите“.....прашај се дали сам себе нешто си се утешуваш со тоа што на нас покушаваш да ни ги „разбиеш“ теориите, каков импакт има тоа на твоето его?
Избегнуваш да одговориш за себе...баш типично, сврти го муабетот повторно кон мене.Ах,неизбежно голем одговор,ова и очекував,кога некој нема доволно големо разбирање и кохезија со темата и фактите изнесени од другата страна...
А зашто не би бегал од смртта,тоа е нешто што е добро за мене,од било која смисла?
Не е поентата дали се плашам од смртта или не,работата е на какви смешни и бесмислени коментари ја држите вашата теорија.
Јас кога стојам зад нешто,цврсто верувам во тоа и го бранам со фактите,кои впрочем ме натерале да ја заземам таа страна.
А што ни кажуваат твоите факти,кога ти на толку обемен пост,се што имаш да кажеш е дека "цепидлачам",и да пробаш да ме дискредитираш како некој што се плаши од смртта?
Вие имате наметнато мислење,и тоа пред се од општеството,бидејќи човек секогаш се теши дека јаболката која е на дрвото,и не може да ја достигне,има всушност кисел вкус...
Така е и со теорииве,едноставно сакате да прифатите дека ова што сега го имате,е всушност најможната совршена верзија на светот.
Зашто и како?
Тоа не е битно,цепидлачење е...
Ова е најсовршениот животен век,со просек од 65 и 70 години,ретроспективно за мажи и жени.
Кога уште само би имале одговор зашто би престанал да живеам,би се развила некаква дискусија...
Вака,не цепидлачам јас,ти цепидлачиш :wink:
Насловот на темата не е дали би одбрал смрт како антрополошка вистина или вечен живот како благодет.Насловот тоа не го кажува,значи оној кој извртува и лепи тапети со плунка си ти.Премногу идеолошко размислување,преполно со некои наметнати ставови од општеството...
Секој си ја извртува темата на свој начин,а во твојов случај конкретно,ти си земаш за право да изиграваш фин и добар тип,кој ќе сака да дава шанса на нов живот.
Нашите деца,колку и да ни е тешко да го прифатиме фактот,без разлика дали ние ќе бидеме живи да го видиме тоа или не,тие сепак во еден момент ќе умрат.
Шорт ја разбира,па тоа не те спречи да бидеш подеднакво дрзок.Кога веќе зборуваме за возрасни граници и дека тоа ја носи компетентноста во една тема(иако сметам дека е тоа чиста глупост),тогаш нејзиното излагање треба да се земе за конечно.И кој тука сеа се лаже со илузијата дека ако умреш,полесно ќе ти биде,зашто нема да го видиш детето како умира?
Сфаќам дека мора секаде да се вмешаат некои општествени сфаќања,кои не се ништо повеќе од генералното мислење на масата,што не значи дека тоа е правилно и точно.
Од друга страна,кој ви гарантира дека ако и во овој наш мал просечен живот,нема да ги надживеете своите деца?
Мислам,сите кои тоа го спорат со децата,имаат по 19 и 20 години (освен Short1),и не сфаќам јас вие од каде пак ја разбирате таа болка?
Или се плашите од непознатото?
Како прво,живеам бидејќи тоа ми е дар од моите родители.Живеам и сум среќен оти сум убава случајност на природата,и оти во многу работи сум различен од другите.Ако тоа ви е единствената причина да не изберете вечен живот,тоа значи дека си контрирате самите себе со живеењето.
Како?
Бидејќи постои веројатност и во овој живот вашите деца да умрат,и да ги надживеете...
Но сепак,вие го живеете овој живот,надевајќи се дека тоа нема да се случи,а ако се случи,ќе се справите тогаш со тоа...
И оддеднаш излегувате како дилетанти,односно не се плашите од веројатноста,туку само од сигурноста која доаѓа со вечниот живот.
Никој не ви гарантира дека во просечниот живот дека нема да ги надживеете вашите деца.
Ако ви е толку страв од тоа,зашто живеете?
Зашто не го скратите кругот,прекрасниот круг на животот со еден дијаметар,бидејќи нели,и смртта е прифатлива.
Со такви контра аргументи,треба да ти е срам воопшто да се впушташ во дебата.Искрено и добронамерно ти кажувам.Кој е твојот контра аргумент?Која е точката на топење?дека не сме биле подготвени или не сме знаеле оти постои шанса да ги надживееме децата!ЧУПАКАБРА,ЧУПАКАБРА!!!И само поради оваа причина,ве сметам сите поддржувачи на "надживување деца" теоријата,за тешки дилентанти.
Едноставно,не си стоите до крај со ставот.
Староста на нашето дете до одреден период на нивниот живот ќе ја доживееме,гледано според твојата теорија.И,да,ќе се надеваме дека ќе умре тој стар човек среќен,и причина плус за неговата среќа ќе биде тоа дека во голем дел од неговиот живот не имал нас.Ние кога збориме за вечниот живот,и смртта на нашите деца,пред се мислиме на природна смрт,што значи од старост.
Што значи,кога ќе умре вашето дете,а вие имате вечен живот,логично е да се мисли само во насока дека ќе умре над некои 65 години,кои претставуваат просечен животен век.
Со други зборови,технички кажано,вашето дете,тогаш нема да биде дете,туку старец од некои 80тина години.
Ако го поврземе тоа со теоријата на вашиот циклус на животот,тој тогаш ќе умре како среќен човек,бидејќи нели верувате во рециклирање,и во целиот тој круг.
Од трета страна,да речеме дека живеете просечен живот,и вашето дете ве надживува.
Нели е почовечко нешто да бидете тука и да му помагате,отколку да го напуштите,од страв дека некој ден ќе се случи нешто,и тоа ќе исчезне?
Не е тоа кукавичко размислување?
Цепидлачиш,дефинитивно.Која е илузорноста во прифаќањето на смртта како сеопшт факт подеднакво валиден за секого?Си прифатил да умреш,а со тоа прифаќаш исто и за твоите деца.Незнам дали навистина мислиш дека постигнуваш поента овде.Носите дете на овој свет,треба да сте толку затворени во некој ваш илузорен свет,да не прерачунате дека еден ден,и тоа ќе умре?
Кој тука не го прифаќа рециклирањето и смртта сега?
Пак ќе ти објаснам нешто што го напишав во претходниот пост,иако мразам да се повторувам.Ако јас сам одберам вечен живот,нема да имам деца.Од страв дека ќе ги надживеам.Ако сите на Земјата го достигнат тој степен на бесмртност,НИКОЈ нема да смее да има деца,за да не дојде до пренатрупување со луѓе.Тоа не сакам да го прифатам.Вашето дете ќе умре,без разлика дали вие ќе бидете тука или ќе се откажете од животот.
Прифатете го тоа,и размислувајте похрабро.
И смешно е да се поврзува вечниот живот,и сите неограничени можности кои тој ги нуди,со некоја теорија за надживување на децата...
Не држи.Да ви поврзам колку смешно изгледа вашето оправдување,тоа е исто како да се плашиш да излезеш од дома,бидејќи постои дистинктивна шанса да се сруши авион врз вас...
Тука пласираш демагогии."Прифати ја смртта веднаш,помири се со неа,сфати дека животот нема смисла,ништо во него нема смисла,ти си никој и ништо и ќе умреш,ќе останеш прашинка во ветрот" и тн и тн...Кој тука ве убедува дека вечниот живот е поубав од просечниот?
Уште пред 2 страни јасно апелирав дека ГРЕШНО е да се споредува просечниот живот со вечниот,бидејќи самиот вечен живот во него соддржи n пати просечни животи...
Вашиот избор не е меѓу просечен и вечен живот,туку меѓу вечен живот и смрт.
Ок.Објаснивме дека го прифаќаме тоа.Дадовме и аргументи.Знам дека мора да биде убиствено тешко да изгубиш дете (не она мало 8 годишно,како што си претставувате,него на стари години,ваше дете!),но тоа ќе се случи,без разлика дали вие ќе изберете или нема да изберете вечен живот.
Лузерско е да пласираш теории во кои пропагираш нарцисоидност и оние кои размислуваат поинаку ги карактеризираш како дилетанти и лузери.Еј,жената има свои деца!!Знае како е!!Има уште многу боровинки јадење во твојот(и мојот)живот за да го достигнеме нејзиниот стадиум.Не е ова добар начин на дискутирање.Премногу лузерско размислување,самите се залажувате...
И каде е смислата на животот овде?каде е крајот?не,стварно ми е под ниво на овакво нешто да реплицирам....дали нависитна веруваш во ова?Значи,од една страна го имате вечниот живот,можеби емотивно уништувачки,но логистички,благороднички,временски и на било каков друг начин,едноставно ограничен со неограничени можности.
Да,вашето дете ќе умре,да,сите што сте ги знаеле ќе заминат итн итн...
Никој не ве убедува дека нема да се чуствувате лошо и мизерно.
Но,кој вели дека по некои 100 години нема да го надминете тоа?
Моето дете ќе умре на 88,ама ќе умре пред мене.Тоа е факт.Кажав,сакам смртта на моето дете да остане на одвај возможна теорија.не сакам да ја видам.А овој,просечен живот,кој итекако е предмет на избор,ми ја дава таа можност.Зашто би го прифатил вашево неиздржано размислување,вие дури и кога мислите на деца,мислите на 8 годишни деца,наместо дека во вечниот живот вашето дете ќе умре на 88 години...
Да не продолжувам понатака,преполни сте со вакви неразмислени аргументи,кои всушност се базираат на просечниот,а не на вечниот живот...
Или таа од тебе.Конечно,место за дискусија,а таман се разочарав од Шорт :zlo:
Ограниченоста е дел од нас.Читајќи меѓу редови на титанскиот мој пост,ќе увидиш дека тоа и ми беше поентата.Вкоренитостите неможат да се избегнат.Тоа што сме не е предмет на дискусија.Оваа вештачка материја може да се дебатира само ако ние не сме луѓе,и,како такви,не сме репродуктивна материја.Засега,само ќе кажам дека ограниченоста на гледањата доаѓа од самата наша перцепција на животот...
Тоа не е одговор на општиот проблем.Јас кажав дека само нарцис и болен човек мрази деца.Тоа е,се разбира,мое мислење неподложно на дебата,на кое строго се придржувам.Досега цело време зборевме за изводливоста на вечниот живот во ситуација кога човекот се впушта во животните благодети-Љубов,брак,потомство....за сега тоа да го сведеш во реченица која ја елиминиравме уште кога навлеговме во проблемот.That being said (јеее англиски,се мучев да преведувам изрази на македонски ),кој ви бара да имате деца во вечниот живот?
Да.Се прилагодува на природните појави,на временските промени и слично.Заборавате,човекот е адаптабилен,biology 101,секогаш се прилагодува на условите...
Но едно е прифаќање и прилагодување,друго е преувеличување на истите,а токму тоа се прави овде,односно се воздигнува животот каков што е,бидејќи сите знаеме дека технички вечен живот не постои.
Да.Оти не сум нарцис бе друже.Која вредност и тежина на кантарот ја носи тоа што ќе видиш како Калигула пиел крв наспрема моментот кога ќе го држиш твоето дете во раце?Со вечен живот,граница е само вашата имагинација,замислете само какви моменти би доживеале...
Ако вашата фантазија не работи во моментов,пробајте ретроспективно,како би било да сте проживеале низ времето на Римското Кралство,борби со гладијатори,да сте биле сведоци на раѓањето на Исус,да ги знаете сите тие митови од прва рака?
И ти би го фрлил се тоа,поточно заменил,за смртта?
Затоа,како повозрасен(фигуративно),ќе се спуштиш на нивно ниво и ќе им објасниш дека тоа е нелогично.Убаво што некои муабети што ги имам направено заклучно со 12ти роденден (иј пер шо ако живееме вечно) некои и после пубертет ги праат на мошне наивно ниво (и пер ќе ги надживееме децата). :bip: