Дали навистина луѓето ја сакаат и ценат искреноста?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
ценам и сакам искреност само од луѓе за кои знам и дека се искрени и им верувам. за другите ич не ми е гајле

Искреност ценам кажана во вистинско време, на вистинско место и со вистински зборови.
Би ме заболело ако некој е искрен со големо задоцнување. Не сакам да бидам во заблуда. За ништо.
Неискрените (или лицемери наречете ги, како сакате) се слабаци, а искрените храбри. И се разбира, храброста далеку повеќе ја ценам.

За мене лично секој што кога ќе биде прашан ќе ми ја каже вистината ќе биде почитуван од моја страна, и неможам некому да му се лутам ако тоа што го кажал е вистинито. Значи искреноста не е во тоа не сите се да им кажуваш, како што некои спомнаа, туку кога ќе бидеш прашан и замолен за вистинит одговор, таков и да дадеш.
Јас лично сум искрен, кога и да бидам прашан, ако некој се лути тоа е негов проблем, ама чисто зада не се најдат сите повреден и увредени, секогаш кога ја кажувам вистината се обидувам што е можно повеќе тоа да биде на дипломатски начин.

Neso so najmnogu cenam kaj covek e iskrenosta zs takviot so i da mu smeta kaj nekogo ke mu plesne u faca pa sakal se navredi sakal ne.Jas sum takva isto ama sepak koa neso mi smeta izbiram zborovi za da go kazam toa a ne samo kazi go na nekoj nacin so posle i u pravo ke bide da se navredi.
Jas mislam deka nekoi se navreduvaat bidejki vistinata gi boli, no i ne se dovolno zreli i hrabri da se soocat so vistinata i zatoa odlucuvaat da se iskaraat so tebe i da veruvaat vo ona vo sto tie samite sakaat da veruvaat.Ne mozat da se soocat so realnosta i begaat od nea...

Pa neznam ja ja sakam i ja cenam iskrenosta. JA sekako moze da se navredam zatoa sto toa ti e prifatliva reakcia vo taa situacia. Zatoa sto ako dolgo vreme si mi kazuval edno a posle mi kazuvas iskreno opravdana e reakciata. Ako odma mi kazes iskreno sto mislis se nadevam imas pravilno objasnuvanje za toa za pak da ne se navredam ili reagiram. Vo globala ako kazuvas losi ili dobri raboti imaj pricina zosto toa go kazuvas ne samo da go kazes. Mozam najrazlicno da reagiram, no prvo ke ja baram pricinata za toa razmisluvanje pa po toa ke definiram dali e vo pravo ili dali treba da se navredam ili kako da reagiram.

Во очите на повеќето луѓе вистината подразбира она што тие сакаат да го чујат, а не она што навистина е. Што значи не, луѓето не ја сакаат вистинската вистина. Помило им е да чујат нешто што ќе им импонира и ќе им оди во прилог. Затоа толку многу меѓу нас се служат со „бели“ лаги.

Кога ќе те праша другарка ти: „Мислиш сум здебелена?“ имаш 3 опции:
-Да, здебелена си. (ако стварно е)
Тогаш ти си бесчувствително суштество, невнимателна си и не се грижиш за нејзините чувства. Сакаш да ја повредиш зошто знаеш дека тоа и е слаба точка и си кажала така за да и наштетиш. Не си права другарка.

-Не, баш ми изгледаш ослабено. (а лажеш)
Е сега си права другарка. Така треба да одговараат другарките. Ти се грижиш за неа и ја сакаш. А она е слаба ко Твиги.

-Не, баш ми изгледаш ослабено. *а по извесно време те стегнала совест и си решила добронамерно да признаеш* Не, те лажев. Стварно си набацила некое килце.
Сега си и најголем душман, зошто освен што и го викаш тоа само за да и наштетиш, претходно си се обидела да ја излажеш. Не си и веќе другарка, она бара искреност, како си смеела да лажеш, и не, не е дебела, се мерела (на вагата што и наместена на 4 кила поназад).

Кај да им го најдеш крајот. Ни да лажеш, ни да кажеш вистина. Ова беше најпрост пример, замислете колку сериозна би била работата во некоја покомплицирана ситуациа.:jaj:

Не знам псај како е кај тебе, ама за мене прави другари се тие што ќе бидат искрени без разлика колку и лоша да биде вистината.

da sigurno da ne bi imalo lagi i prevari na ovoj svet bi bilo mnogu podrugo dodeka na denesnicava dodeka na nekoj ne mu izleze bar edna lazna recenica od ustata deneska ke nemoze da zaspie mirno

Во принцип искрен со другарите без разлика на се...подобро е да му кажам во лице отколку да зборам позади грб и да праам сплетки и интриги...да ако ти е другар без разлика на вистината ќе свати дека тоа добронамерно го кажуваш...но во денешно време се повеќе се преценуваат луѓето и не сфаќаат:toe:

има некои ценат искреност, ама некои се многу големи говеда, па мораш да ги лажеш

Не. Луѓето не ја ценат искреноста. Тие повеќе сакаат да бидат излажани за нешто за да се чувствуваат подобро, отколку да им се каже вистината.

Се цени онаа позитивната искреност. Еј добри ти се штикливе, брат јака ти е кошулава итн...

Онаа другата не се цени. И на крај ти кажуваш нешто твој став и добиваш повратно кој те е*е. и те пцуе одозгора а крив/а е. :bip:

Јас се водам по теоријата барем со поблиските дека ако реагираш дрско кога ти кажувам што мислам дури и кога не е тоа убаво ондак заслужуваш да те лажам. Така барем си начисто со работите.

Или што би рекол маестро Џек Николсон

Ја ИСКРЕНО ногу ценам искреност..И поради тоа има ногу луѓе шо неможат да ме поднесат..Зашо ја си кажувам шо си мислам, без да лажам или да ги извртувам работите..А по се изглеа на луѓето тоа не им одговара..Ја напр. не би се навредила ако некој биде искрен со мене, во смисол да ми каже работи шо не му се свиѓаат кај мене..:D
А од неискреност веќе цела недела незнам кај ми е главата..Мразам коа ме лажат..:nenene:

Јас сум од лугето кои ја ценат искреноста и не сакам да бидам магаре излажено во било каква ситуација.
Но постојат луге кои ја ценат искреноста доколку им одговара, ако не им одговара, ако ги боли вистината, не ценат вакви атрибути:smir:

има некои ценат искреност, ама некои се многу големи говеда, па мораш да ги лажеш

Овие случаи никогаш не избегнувам да им кажам дека се говеда(како ида реагираат говеда се побогу и тоа е). Со најблиските другари секогаш го кажувам моето мислење доколку не се согласувам во врска со нешто. На крајот нивна одлука е дали ќе прифатат или не , а и моето мислење најчесто се сведува на мислење а не интервенирање во неговиот живот(тоа во екстремни случаи).

Повеќето не ја сакаат и ценат искреноста и тие најчесто освен што секоја ебана мана им ја истакнувам во секоја пригода туку и дополнително ги убедувам за нешо дека не е во ред кај нив. Тоа е случај со оние кои иако им ја кажуваш вистината, која не мора да е поволна секогаш за нив, се лутат и згора на се те прават тебе неарен.

Се фалам себеси што имам другари кои ценат искреност и добрина, бидејќи родителите ни се ,,паѓаат" од раѓање, се друго is a matter of choice.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom