Електрика (прозори, аларм, централно...)

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Како се движат цените? Кои сервиси ги препорачувате?
Да речеме, за автомобил со 2 врати, која би била цената за централно заклучување + аларм + електрика на стакла?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Има 3 врати твојата...број го и багажникот како место каде ќе ставиш модул од централната, сензор од алармот...
Инаку, по мои сознанија, околу 10000 ден. би поминал најефтино. Значи, стакла, аларм и централна.
Поквалитетно - поскапо.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Во Битола одат вака... мотори за прозорците се некаде по 35-40 евра нови + работна рака за монтажа = 100 евра

Централната е 600 денари од мотор + некои 200-300 денари за инсталација+ далечинското и алармот. Прашував без далечинско и аларм (централна што ја отклучуваш едната се отвораат сите врати) за 3 врати е некаде 1500 денари. А далечински+аларм имаш од 3.500 денари па нагоре. Зависи од дометот што го има предаваателот/приемникот и опциите на далечинското. Има едни далечински имаат преку него да ја отвориш третата врата (со екстра копче треба да задржиш повеќе и отвара) ако имаш опција отварање на капакот од натре.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Мислам дека комплетче за централна брава за две врати чини помалку од илјадарка, без монтажа, а ако си малку поуходан во чепкање околу кола, можеш и само да ја наместиш. Еден другар местеше пред 3 години на 101 централна.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Зависи како се заклучува возилото. Тие ги викаат топови или шок апарачиња, и ако имате заклучување како на Лада, 101 (со оние нагоре-надолу шипчињата што се наоѓаат покрај прозорците) на нив само се виксира моторчето и на доаѓање на струја има доволно сила да го задвижи нагоре или надолу. Малку позаебано е пуштањето кабли (особено ако нема дупки на вратата и стубовите па треба да е бушат), и фиксирањето на моторот.

Но оди да те видам намести централна на Форд.... Низ Битола има 6-7 мајстори, доколку нема фабрички никој не се нафаќа да ги монтира (т.е. кај нив преносот е со сајла, и можноста моторот да пролизга по сајлата е невероватно голема, на 15-20 заклучувања пролизгува) освен еден кој вика имам цака како да ги наместам... Менувам брави комплет ама цената е двојна во споредба со обичните. (фабричките имаат мотор на брава монтиран).

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Шибнав централно и аларм. Ме чинеше 2.500, со гага инсталација :)

Електрика на прозори сега за сега не ставам. Може во иднина.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Аууу, многу ефтино си поминал :)
На што реагира алармот?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Ефтино, колега ми ги местеше. Не ми зема работна рака, само опремата си ја купив.
Алармот реагира на вибрации, ако се фатиш за квака и тн... Прво предупредувачки титнува (демек - беај бе!:)) - а после пишти. Ама има доста кул фич'ри од типот на автоматско заклучување на брави после 10-15 секунди (ако ти се отворени вратите), автоматско палење 4 жмигавци ако отвориш врата, може да за заклучува и вклучува со титкање и без титкање... И уште неколку опции, али не ми беа нешто битни, па не го дочитав упатството :)

Имаше и други модели од типот да ти се стартува колата на дугме, да ти се затвараат прозори кога ќе ја изгасиш колата (ако имаш електрика) и така натаму, ама јас идев на поефтина варијатна за да иам нешто кеш за други тракатанци... Може Xenon светла, или обртометар и промена на боја на табла (на пример сини и појаки диоди и друг тип на хартија позади стрелките). Тоа ми боде очи, зошто ми свети зелено таблата и не е баш рамномерно осветлувањето... Ќе ставам и една сина неонка во багажник, да му даде секси изглед на вуферот и појачалото.

Xenon рулз! :vozbud:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
А некој ако се фати за тркалото? Дигање на возилото и такви ситници...
Инаку ако менуваш тоа бојата на таблата, се прави на фолија, а по нетов има темплејти :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
А некој ако се фати за тркалото? Дигање на возилото и такви ситници...
Нормално... Осетлив е, доволно е да се потпреш на колата и ќе титне предупредувачки. Вчера помина камион и од вибрации титна алармот. Ако ја чукнеш колата за гума исто свири... Нема шанса некој да ти ја дигне колата за да извади тркало без да засвири. Некако не ми е логично без никакви вибрации да дигнеш кола :)
Инаку ако менуваш тоа бојата на таблата, се прави на фолија, а по нетов има темплејти :)
Ма има се готово тука... Нема шо да се замарам со темплејти по нет :)

dLt-Ed

молчењето е злато
Член од
29 јануари 2006
Мислења
126
Поени од реакции
3
Kade toa tuka ima? Jas sakam da smenam boja na tablata i pozadina:)

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.887
Acid што количе средуваш ? тазе го зема ?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
Добри бандажи. Ај кога ке стаеш ксенон и неонки стај слики да видеме
Многу имам ќеф на Angel eyes светла

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Јас ставав ксеноски светла пред некој ден :)

Kajgana Shop

На врв Bottom