Падна митот за "патриотизмот" на Премиерот

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување
ako e se tolku narodno kako sto vikas aj togas da go smenime imeto vo Narodna Republika Makedonija (nesto po primerot na Kina), i taka bi mozele da vlezeme vo NATO, so socuvan identitet, bidejki drzavjanite na Narodna Republika Kina se Kinezi neli, pa analogno na toa i drzavjanite na Narodna Republika Makedonija ke bidat Makedonci

i grujo i branko i makedoncite i nato i grcite (za ovie poslednive bas i ne mi e tolku gajle) ke bidat zadovolni

najdobar mozen kompromis (iako mene licno bas i ne mi se svigja)
па ние и бевмо порано народна република македонија мислам и дека тоа би можел да биде добар компромис.

Во ред за тоа, а за ова:
"ние сме мешавина на сите народи што живееле тука"?
Тука не гледам ништо одродничко. Чиста нација на балканот нема. Тоа го потврди и ИГНЕА. Мене ми е важно друго тоа дека и покрај притисоците од опозицијата, идиотијата на рада дека за 6 месеци ќе издејствувала преговори со унијата, придавките на лицето Б.Ц, да не го спомнувам Тито... Груевски остана доследен. Можите вие до утре да полемизирате на глупава тема со празна реторика

Тука не гледам ништо одродничко. Чиста нација на балканот нема. Тоа го потврди и ИГНЕА. Мене ми е важно друго тоа дека и покрај притисоците од опозицијата, идиотијата на рада дека за 6 месеци ќе издејствувала преговори со унијата, придавките на лицето Б.Ц, да не го спомнувам Тито... Груевски остана доследен. Можите вие до утре да полемизирате на глупава тема со празна реторика

A na sto toa ..konkretno...E DOSLEDEN???? vo dvaeset prosti zbora...bez mnogu perja...

Ostana ednostavno dosleden poradi toa sto neotstapi od bitkata za zacuvuvanje na naseto ustavno ime, nemenuvajki go vo nitu eden moment....osven vo Bukurest na samitot na NATO, kade Kuromalnijata pobara i pokraj zalozbite na pwemiewot deka ke go ispocituvaat Republic of Macedonia (Skopje) parlamentot da ja potvrdi odlukata, sto ne mozese vo dadeniot moment i poradi sto ne dobicme pokana za NATO.
Inaku, dosleden e vo kampanjite i fasiziranjeto na Makedonija.

Ostana ednostavno dosleden poradi toa sto neotstapi od bitkata za zacuvuvanje na naseto ustavno ime, nemenuvajki go vo nitu eden moment....osven vo Bukurest na samitot na NATO, kade Kuromalnijata pobara i pokraj zalozbite na pwemiewot deka ke go ispocituvaat Republic of Macedonia (Skopje) parlamentot da ja potvrdi odlukata, sto ne mozese vo dadeniot moment i poradi sto ne dobicme pokana za NATO.
jse gleda ja cital mykampf:).sto e loso da gi obedini makedoncite .Fasiziranjeto neznaci ubistvo samo po sebe e zdruzuvanje .

ako e se tolku narodno kako sto vikas aj togas da go smenime imeto vo Narodna Republika Makedonija (nesto po primerot na Kina), i taka bi mozele da vlezeme vo NATO, so socuvan identitet, bidejki drzavjanite na Narodna Republika Kina se Kinezi neli, pa analogno na toa i drzavjanite na Narodna Republika Makedonija ke bidat Makedonci

i grujo i branko i makedoncite i nato i grcite (za ovie poslednive bas i ne mi e tolku gajle) ke bidat zadovolni

najdobar mozen kompromis (iako mene licno bas i ne mi se svigja)

Вие...припадниците на „премудривемакедонци..или и тоа никојпат не сте (искрено) биле..секојпат сте спремни за менување..независно што е во мигот во прашање..
Доследност..е особина човечка..а според тоа вие дури и тоа не можете тоа да бидете..
И доста споменувате овде збор компромис..кога има позгодно и соодветно на таа состојба име..и се нарекува просто..УЦЕНА..
пс
Сепак..знаете сами да си го најдете изворното име на овдеспоменатиот (зло)употребен збор КОМПРОМИС..контра моето видување ..дека овде станува збор само за УЦЕНА..независно одкаде иде идеата за тоа..
:nesvest:

Јас кажав еднаш но ке повторам.Киро вели ние на клипот што сака да каже дека СДСМ е дојдено од зад Карпатите.Јас сум Македонец и потомок на Александар, за Киро незнам

Во склоп на твојава теза и размисла..само да надополнам еден фрагмент од моето школување..
Не учеа дека ЧОВЕКОТ постанал од МАЈМУН ..а баба ми пак ме учеше дека човекот е створен од БОГА..и еве што се случи..во еден миг
Бабами и кажа на класната ..дека ВО НАШЕТО СЕМЕЈСТВО НИКОЈПАТ НЕМАЛО МАЈМУНИ...
пс
Е сега кај се мајмуните..тој е нивен проблем..а не и наш..оти ете и јас сега мислам дека баба ми сепак била во ПРАВО..
:toe:

Не чинеше комуњарењето затоа што до некаде во некои кругови успеа да докажи дека ние сме никој и ништо...и одеднаш ТАП!!! Месијата. Другарот Колишевски не направи нација. А за фашизирање треба мадиња. Како на грците. Капиш?

господинот НИКОЛА ГРУЕВСКИ Е НАРОДЕН ЧОВЕК доколку некој сака да го оцрни мислам дека тешко че му оди од рака.
ВМРО-ДПМНЕ е партија произлезена од народот(народна партија)
нема член на вмро дпмне а да не е патриот(со исклучок на поединци што залутале) вмровската влада е народна влада.
во изминативе 16-години р.македонија немала ваков премиер визионер и пред се патриот со еден збор правиот човек на право место во право време
Никој не може така да го оцрни Господинот Премиер, колку што самиот тој може да го направи тоа.

За тебе и за сите како тебе едно клипче.

И мало ретро.

Имаме предлог пред самитот на Букурешт, кој гласи Република Македонија (Скопје), таму кај што сме ФИРОМ.

Имаме силно лобирање од страна на Американците (кои воедно беа и нашите најголеми подржувачи), и совет од нив, сериозно да го разгледаме предлогот, во глобала прифатиме, и дадеме сугестии за да можат да излобираат конструктивност кај грците, за конечно да се реши спорот, и Македонија заедно со Хрватска и Албанија, во Букурешт биде поканета во НАТО.

Дома, тотална незаинтересираност од страна на владата. Јавната расправа во државава се сведува на лов на вештерки, со тоа што вмровските квази интелектуалци, делат предавнички етикети, на секој кој се изјаснил дека предлогот е добра база за решение на спорот.

Имаме барање од опозицијата за свикување собраниска седница, на која ќе се разговара за предлогот.
Исто барање имаме и од Претседателот на државата.

Груевски како најповикан во државата за став околу предлогот, "мудро" молчи и глуми црвени линии.

ДПМНЕ првично ја прифаќа седницата, за да потоа се пишмани, наметнувајќи теза дека СДСМ со останатите партии во парламентот ќе ги надгласаат и ќе го продадат името, што е жив пример за популизам и квазипатриотизам.

Неусогласен ниту со Претседателот на државата ниту пак со Собранието, Премиерот тивко го отфрла предлогот, и "со Господ напред" оди на самитот во Букурешт, со што за Македонија дава слика на несериозна држава.

На самитот во Букурешт, Груевски ја увидува неговата несериозност и незрелост, па го прифаќа последниот предлог на Нимиц, Република Македонија (Скопје), притоа мислејќи дека во 12:05, некој таму ќе го свати сериозно.

Окуражени од несериозноста на човекот кој ни ја води државата и растоварени од секакви притисоци, грците за време на самитот подбивајќи се со неговата глупост, му нудат да прифати Република Скопје (Македонија).

Сакајќи во очите на јавноста да остане неговиот мит за непопустливост и патриотизам, Груевски продолжува да бара државни непријатели и рушачи на позиции, притоа сокрвивајќи дека лично тој во Букурешт самиот себе си ја срушил позицијата.

Има ли уште некој кој верува во вмровските патки и приказни за црвени линии ?

Не сум во Македонија и неможам да гледам. Но бев директен сведок пред Собрание кога Бранко го иницираше гласањето за прифаќање на Р.М-С
Емисијата ја имаш на youtube.com
И мноогу добро ми се познати ставовите и дејствувањата пред и после Букурешт.
Најверојатно не ти се, штом тврдиш дека со финта нема да изгласаме на референдум, Груевски ќе ги заебел грците, Американците, и цела меѓународна заедница.
А би те замолил, во кој дел од текстот ти наиде на “перење“ и што од тоа што го напишав го оспоруваш ???
Во овој:
И тоа откако би ја добиле поканата за НАТО.
И немој мене да ми се обраќаш со “вашите“ со цел да си го отсликаш имагинарниот политички опонент па ќе мелеш во празно.
А тоа ексклузивно право на обраќање го имаш само ти ?
Немој само популистички манипулации да користиш против мене, туку дискутирај чесно.
Најчесно и најодговорно тврдам, дека Груевски и ДПМНЕ(чии ставови ти ги браниш), со популизам и квазипатриотизам, веќе подолго време ја манипулираат јавноста.
Всушност за тоа и пишувам.

ДПМНЕ првично ја прифаќа седницата, за да потоа се пишмани, наметнувајќи теза дека СДСМ со останатите партии во парламентот ќе ги надгласаат и ќе го продадат името, што е жив пример за популизам и квазипатриотизам.

Заради ова излегов да протестирам, со еден куп луѓе баш од овој форум.
Затоа пред да наметнуваш тези кои ти одговараат за натомошна политичка агитација размисли пред кој аудиториум дискутираш.
Во овој:
И тоа откако би ја добиле поканата за НАТО.

па токму со тој став Груевски отиде на самитот, ја имаше изјавата и на Вести, парафразирам, доколку ја добиеме поканата ќе се обврземе за спроведување на референдумот.

Што колку и да се трудите, неможете да го предвидите резултатот. Иако однапред деструктивни позиции заземате.
Исто како за претходниот референдум.

А тоа ексклузивно право на обраќање го имаш само ти ?

Ти не си МОЈ политички противник, но си следбеник на тотално анационална и предавничка формација...тука е предметот на НЕСОГЛАСУВАЊЕ.

Најчесно и најодговорно тврдам, дека Груевски и ДПМНЕ (чии ставови ти ги браниш), со популизам и квазипатриотизам, веќе подолго време ја манипулираат јавноста.
Всушност за тоа и пишувам.

Не само што пишуваш за тоа, туку на ист начин се обидуваш да манипулираш во корист на една друга политичка опција.

А разликата меѓу мене и тебе ти ја потцртав во неколку наврати.

Јас сум политички определен, но јас нема никогаш да бранам ставови кои се спротивни на моите определби како единка.
Никогаш нема да прифатам од било кого, наметнување на ставови, особено не во врска со позицијата за името.

За разлика од тебе никогаш не би ни се осмелил да бранам некој што ги продава на перфиден начин македонските интереси, но ти со тоа немаш проблем, Бранко го изедначуваш со Груевски како би можел да ја ублажиш перверзијата наречена национален предавник и да ја поделиш вината која Бранко ја носи.
Тоа е единствениот излез за Бранко, и неговата опција. Да наметнат чувство на индиферетност и да го скршат духот и вербата на луѓето.
Како би можеле полесно да владеат во сивилото проследено со чувство на пониска вредност.
Како би се наговориле самите себе дека едноставно сме беспомошни и мораме да потклекнеме.

Токму таа патетичност дојде до израз кога протестите на Пела, СДСМ ги окарактеризира како ВМРОски и каде што организаторот бил пази молим те... Каракачанов.

Е, пробај за ова малце да проговориш. За најдолното исмејување и понижување на Македонскиот народ.

А во врска со твоите манипулации околу случувањата пред Букурешт и особено околу гласањето во Собрание, се си е евидентирано:

Премиерот, според нашите извори, му замерил на претседателот дека сериозно им наштетил на преговорите со неговите изјави дека Македонија е подготвена да прифати додавка на своето име, иако таа не би го загрозила националниот идентитет.

Претседателот Црвенковски инсистирал дека договореното треба да се потврди во Собранието, односно пратениците да изгласаат декларација за новото име.

Премиерот Груевски, пак, во игра го врати барање за референдум. Тој инсистирал по евентуалниот компромис со Поранешна Отоманска Покраина Грција, договорот за името да оди на референдум, пред да стане полноважно.

Извори од ВМРО-ДПМНЕ дури тврдат дека доколку бидат надгласани во Собранието и не се прифати идејата за референдум, партијата била подготвена да организира масовни протести

Време

Школски пример на квази патриотизам:

Бранко пред, Бранко потоа:

10.04.2005

Грчкиот претседател Каролјос Папуљас со порака до македонските власти дека наводниот предлог на Метју Нимиц Република Македонија Скопје е добра можност која Македонија треба да ја искористи и со тоа да го поддржи мирот и безбедноста на балканот.

Изјавата на Папуљас за името дојде само неколку часа откако македонскиот претседател Црвенковски најави дека доколку овој предлог навистина дојде од Нимиц истиот ќе биде одбиен.„Нашата опција е единствена, тоа е уставното име или во тој дел презентираниот предлог за нас е неприфатлив“, вели Бранко Црвенковски.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=45203

----------------- Flashback---------------------------------

Мноогуу “одамна“ во Септември 2007 според Глигоровијанскиот календар ( 3 месеци=17 години )... Ел Президенте почна со:

..'мај нејм.. д'нејм оф мај кантри'...

..Што значи, ако се најде формулација со некаков додаток или придавка, која нема да значи уривање на националниот идентитет, туку, можеби, уредување, тогаш мислам дека можеме да ги постигнеме и двете цели: и да ја добиеме поканата и да го зачуваме нашиот национален идентитет.

...така што би можеле да најдеме формулација со додавка или придавкa.

Па ти разбери се со Бранко, што ќе лажете следно.

Заради ова излегов да протестирам, со еден куп луѓе баш од овој форум.
Незнам на кој протест мислиш ?
Ако мислиш на Пела, тоа е еден месец пред предлогот и еден месец пред седницата за која ти зборувам.
Затоа пред да наметнуваш тези кои ти одговараат за натомошна политичка агитација размисли пред кој аудиториум дискутираш.
Зошто сакаш дискусијата да ја носиш во правец, реален против оние кои протестирале. Што е работата ? Не можеш да си ги задржиш ниските страсти, или сакаш зеленко да добиеш ?
Втор пат ти се случува ова.
Првиот пат многу убо ти објаснив, но гледам дека си заборавил.

Јас моите ставови ги искажувам и бранам, без разлика дали со нив некој ќе се согласи или не.
Моите ставови не ги менувам во зависност од политичката ситуација.
Стојам позади се што сум напишал од зачленувањето на форумов, до сега.
Мојот став околу собраниската седница, сеуште е ист.
Требаше да се расправа и донесе одлука во врска со предлогот за кој сеуште тврдам, дека беше најголема шанса Македонија со помош на Буш да го оконча спорот со грција, влезе во НАТО и напредува кон ЕУ.

Ти, колку што ми држи сеќавањето, беше дециден во тоа дека овој предлог бил штетен за Македонија.
Па затоа те прашувам.
Зошто штетниот предлог е прифатен од страна на најголемиот патриот во државава?
па токму со тој став Груевски отиде на самитот, ја имаше изјавата и на Вести, парафразирам, доколку ја добиеме поканата ќе се обврземе за спроведување на референдумот.
Во контекст на она што погоре го напишав.
Ти беше против било каков референдум кој ќе се однесува на некоја додавка, придавка или било каква промена на името, за да после некое време се крстиш во тој ист референдум.
Ти беше за прекинување на преговорите.

Дефинирај веќе еднаш што браниш.
Дали името, или Груевски ?
Двете работи не може да одат заедно.
Ти не си МОЈ политички противник, но си следбеник на тотално анационална и предавничка формација...тука е предметот на НЕСОГЛАСУВАЊЕ.
Јас истото го тврдам и за тебе. Ти си подржувач и следбеник на една политика која Македонија ја носи во бездна.

Политика која 95% од својата агенда посветува на тоа што се случило пред 100, 500 или 2300 години наназад, а само 5% на тоа што би можело да се случи во наредните 5, 10 или 20 години, во никој случај не може да биде про Македонска.
Таа политика има за цел или да ја уништи Македонија, или пак да ја сплоти со некој "братски народ".
Ова е воедно и реплика на останатиот дел подолу напишан од твојот пост.
А во врска со твоите манипулации околу случувањата пред Букурешт и особено околу гласањето во Собрание, се си е евидентирано:
Како што погоре нели евидентирав дека најголемиот патриот во Букурешт без никаква консултација во државава, го прифати предлогот на Нимиц, за да после враќањето глуми лудило (исто какко и оние што го бранат), и кења за некакво рушење на позиции.
Па тој самиот прифати Република Македонија (Скопје)
Самиот си ја сруши позицијата.

Со кое право сега кука дека некој друг му рушел позиции ?

И кој кого манипулира тука ?

Ако мислиш на Пела, тоа е еден месец пред предлогот и еден месец пред седницата за која ти зборувам.
Зошто сакаш дискусијата да ја носиш во правец, реален против оние кои протестирале. Што е работата ? Не можеш да си ги задржиш ниските страсти, или сакаш зеленко да добиеш ?

Јас моите ставови ги искажувам и бранам, без разлика дали со нив некој ќе се согласи или не.
Требаше да се расправа и донесе одлука во врска со предлогот за кој сеуште тврдам, дека беше најголема шанса Македонија со помош на Буш да го оконча спорот со грција, влезе во НАТО и напредува кон ЕУ.

Ти, колку што ми држи сеќавањето, беше дециден во тоа дека овој предлог бил штетен за Македонија.
Па затоа те прашувам.
Ти беше против било каков референдум кој ќе се однесува на некоја додавка, придавка или било каква промена на името, за да после некое време се крстиш во тој ист референдум.

Јас истото го тврдам и за тебе. Ти си подржувач и следбеник на една политика која Македонија ја носи во бездна.

Политика која 95% од својата агенда посветува на тоа што се случило пред 100, 500 или 2300 години наназад, а само 5% на тоа што би можело да се случи во наредните 5, 10 или 20 години, во никој случај не може да биде про Македонска.
Таа политика има за цел или да ја уништи Македонија, или пак да ја сплоти со некој "братски народ".
Како што погоре нели евидентирав дека најголемиот патриот во Букурешт без никаква консултација во државава, го прифати предлогот на Нимиц, за да после враќањето глуми лудило (исто какко и оние што го бранат), и кења за некакво рушење на позиции.

Што те гледам толку „загрижен„ кој (ти/ни) е предавникот овде..кога за помалку од 100 дена сите ќе видиме кој ќе биде казнет на следните Избори..локални и председателски!!!?.
:tapp:

Абе, не се прај наудрен. Напоменав дека се работи за гласањето во Собрание по повод инцијативата на Бранко, за која ВМРО прифати седница, па воопшто не го отворија топикот.

Па ти со твоите ставови за кои мене ме “боиш“ и со ставовите со кои го браниш Бранко, директно одиш контра сите нас кои бевме таму, на протестите.

Ставовите чии ги застапуваш не оквалификуваа како Каракачанови следбеници и дека сме вееле “вмровски“ знамиња на протестите.

Немаш ти свои ставови, ти имаш функција на гласноговорник на Бранко.

Па затоа те прашувам.

И кој рекол дека Груевски е најголемиот патриот? Видиш, туркаш и туркаш по зацртаната агенда.

А пак изоставуваш да земеш во обѕир на кој начин тоа бил “прифатен“ предлогот, декларативно со услов да добиеме покана, или бил изгласан во Собрание по иницијатива на Груевски??

Ова погоре е неприкосновениот момент, на манипулација со дискусијата.

Јас ЛИЧНО сум против самите преговори, против било какви преговори. И против референдумот.
Но, јас неможам да влијаам ниту да го креирам политичкото дејствување на ниту една партија.

А помеѓу опциите кои ми се понудени, на политичко решавање на наметнатиов абсурд, попрво ќе изберам референдум отколку свесно да гласам за некој што ми ВЕТУВА влез во НАТО и ЕУ за само 6 МЕСЕЦИ.
Притоа не кажува како,а пропратено со заговорање општа кампања за промена на името.

Затоа Груевски е поприфатлива понуда, доколку за жал една од овие 2 опции треба да ја води земјава.

Се' си заслужува критика, ама не во функција на агитирање за некоја друга опција. Тоа е битната разлика.

Јао, братскиот народ. Ајдее каде падна на кои финти ја сведе дискусијава :pos2:

Џабе се правиш наудрен, ниту ти одговара ниту можеш да го оправдаш однесувањето на Бранко и Тито и Рада и Андов во пред Букурешките и пред изборните месеци.

Ние преговараме за името во Њујорк, а Бранко без консултации со државата ( пошо он е државата нели ) излага со ставови што било прифатливо за НАС?

:kesa:

Ејјј оо оо рок ми бејби..оо оо није важно шта је оо само нека траје ооуу оо рок ми бејби :pos2:

Македонската позиција околу последниот предлог на медијаторот Нимиц за името е усогласена и зад неа стојат сите политички фактори.

Сите партии застанале зад новата платформа што произлегува од неколкудневните консултации, но никој од државно-владиниот врв нема да изнесува детали кои прво ќе му бидат соопштени на медијаторот.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=90037

па нека проценат луѓето :)

На лажната дилема дали имаше шанса за влез во НАТО веднаш, одговорот е не,затоа што во спротивно прифаќањето на невозможни услови би била безусловна капитулација, губење на македонскиот идентитет, губење на основата за постоење на Република Македонија“, рече Лилјана Поповска, ДОМ.

....

Realen da ti se pluknam vo skopskiot dijalekt sto go koristis.
Ako Gruevski se drzne da izmeni nesto vo svojot plan za zacuvuvanje na identiteot, imeto, jazikot (potomci na Aleksandar 3ti Makedonski), ke napravi edna od najgolemite greski vo ovie 18 godini nezavisnost na R.Makedonija.
Vo momentov G-dine Gruevski uzivate golema doverba od siot Makedonski Narod, ako gi izneverite vie ili koj i da e drug vo idnina ke plati za site neverstva vo izminatiov i ovoj vek. Veruvajte mi.

Pozdrav do site Vistinski Makedonci vo Makedonija i svetot.

Јас ЛИЧНО сум против самите преговори, против било какви преговори. И против референдумот.
Но, јас неможам да влијаам ниту да го креирам политичкото дејствување на ниту една партија.

А помеѓу опциите кои ми се понудени, на политичко решавање на наметнатиов абсурд, попрво ќе изберам референдум отколку свесно да гласам за некој што ми ВЕТУВА влез во НАТО и ЕУ за само 6 МЕСЕЦИ.
Притоа не кажува како,а пропратено со заговорање општа кампања за промена на името.

Затоа Груевски е поприфатлива понуда, доколку за жал една од овие 2 опции треба да ја води земјава.

Во ред.
Ајде да ја упростиме дискусијата за да не се задржуваме на ситници.

Јас не гледам спротиставени опции по прашањето околу името заради следниве причини:

Обете најголеми политички опции во Македонија се залагаат за пристоен компромис.
На обете политички опции приоритет им е влегувањето во НАТО и ЕУ.
Обете политички опции би прифатиле компромис со кој јазикот и нацијата би останале Македонски, и би го реализирале истото. Дали преку референдум или гласање во собрание е ирелевантно.
Мислам дека си доволно паметен уште од сега да го видиш крајниот резултат.

Разликата е во тоа што едните тоа го кажуваат јасно.
А другите иако имаат исти позиции како првите, глумат лудило и политички профитираат врз чувствата на граѓаните.
Е токму тоа и ме иритира.
Па час ќе ги чуеш дека нема да има никаков компромис и промена на името.....час дека само двојната формула е прифатлива...час дека е доволно идентитетот и јазикот да го зачуваме, а час ќе видиш дека сето ова погоре што го напишав, всушност го прифатиле.
Која е таа патриотска, а која предавничка опција ?

Дали има некој кој се залага за прекинување на преговорите ?
Дали има политичар кој цврсто стои позади неменување на името ?
Не.
Сите нудат компромис.
Едните притаено, другите јасно.
И како што и ти погоре напомена, јас немам друг избор, освен да бирам помеѓу компромис и компромис.

Но во ретките искажувања на ставовите околу името од страна на Груевски, се почесто и почесто гледам една друга димензија?.
Нему му е јасно дека Македонија освен НАТО и ЕУ, нема друга алтернатива.
Јасно му е и дека за да го оствари тоа, во наредниот период ќе мора да се направи договор со грција.
На тој договор Груевски е спремен.
Но по секоја цена се труди, тој договор да не биде направен во наредните 3/4 години.

Се прашувам зошто ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom