TheBestTipster
Избраниот
- Член од
- 8 март 2008
- Мислења
- 2.387
- Поени од реакции
- 97
Па ако е поправена грешката, зошто не се наоѓаме во Еденската градина?
Казна , мој драги , казна ..
Бог е садомазо обозавател ..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Па ако е поправена грешката, зошто не се наоѓаме во Еденската градина?
А МИКИ1 би рекол вака:
Во православието, НЕМА дискриминација на машки и женски план, туку има РЕД кој е од Бога одреден.
Тоа што на прв поглед се нарекува патријархат и дискриминација, не е вистинска слика за состојбата во Црквата. Велиме дека мажот е глава на жената а кој е глава на мажот? Сам Христос! Па сега, КОЈ е тука во „предност„ и која е „предноста„?
А еве што би рекол Апостолот Павле по тоа прашање:
„..преку Адам, сите згрешија...„ (нема подредени и надредени!)
„...не е мажот заради жената туку жената заради мажот..„
„..не згреши Аам туку жената згреши...„ (а Адам згреши оти ја послуша жената своја...)
„...вие жените, потчинувајте им се на мажите, а вие мажите, сакајте ги жените и почитувајте ги како послаби супштества...„
Задоволни?
И уште ова:
она кое Ева го растури со непочитувањето на првата Божја заповед во Рајот, тоа мајката Божја го „поправи„ со раѓањето на Христа Бога. Христа не го роди маж, туку жена.
А она кое Адам го растури, Христос го поправи. Христос е новиот Адам!
Очигледно е дека и мажот и жената (како род) згрешија истовремено, но подоцна, друг маж и жена ја поправија грешката...
Епа кажи ми дека ова што го напиша не е дискриминација:
Има ред да у право си и иде вака некако:маж маж маж жена.......
Адам не згрешил Ева згрешила,пак жената крива...
Жените да им се потчинат на мажите ауууу дај да ги направиме робинки ако не од утре со камшик во рака ке се шетам и а некоја ми писне 100 камшици по грб....ама битно ке ја сакам али она е ипак послабо суштество ...извини што ти се мешам во приватност ама со која жена и да бидеш да ти го прочита ставов нема да поминеш така лесно....
И уште прашуваш дали сме задоволни јас како машко не сум а можам да замислам спротивниот пол како би изреагирал на постов,и ова не е дискриминација хех интересно дај да почнат верскиве заедници да ги колат и бесат по дрвја жениве па може тогаш ке стане дискриминација.....
МИКИ1 не знае што зборува:pos2:А МИКИ1 би рекол вака:
Во православието, НЕМА дискриминација на машки и женски план, туку има РЕД кој е од Бога одреден.
Би изреагирале правилно, согласно волјата Божја и верата која ја исповедаат а не би изгеагирале своеглаво, мисеејќи дека само тие се во право.
Ostaj go ti miki od si ja brka rabotaka kako sto treba!
Докторе, првично создадената Едемска градина е завршена приказна! На своето второ и славно пришествие, Христос, како што и вети, ќе создаде „..ново Небо и нова Земја...„ т.е. новиот Рај, небескиот град Ерусалим, во кој ќе живеат спасените. А првото Христово доаѓање беше токму со таа намера: Христос не повика да бидеме дел од новиот Рај и членови на вечниот живот и вечната радост-Царството Небесно.
А до „таму„, води тесен пат-патот на послушанието а не широкиот пат-патот на своеглавоста и беззаконието.
Докторе, првично создадената Едемска градина е завршена приказна! На своето второ и славно пришествие, Христос, како што и вети, ќе создаде „..ново Небо и нова Земја...„ т.е. новиот Рај, небескиот град Ерусалим, во кој ќе живеат спасените. А првото Христово доаѓање беше токму со таа намера: Христос не повика да бидеме дел од новиот Рај и членови на вечниот живот и вечната радост-Царството Небесно.
А до „таму„, води тесен пат-патот на послушанието а не широкиот пат-патот на своеглавоста и беззаконието.
И јас имам кажано ама ја пак: за да коментираш за духовното, треба и да го познаваш. За да споредуваш световно и духовно, треба и двете да ги познаваш. Очигчледно е дека познаваш само световно па по која логика го коментираш духовното? По некоја своја?
Паааа стварно ме оставаш без зборови па ти имаш познавање од секоја област браво браво вундер кид нагалено или....
А извини ти збориш за световно или духовно или кога ке добиеш некој контрааргумент ке извадиш некој поделба од џеб онака рандом ради реда... дај помалку бламирање се си во некоја заблуда се некои преопшти работи,поделби хех може за промена некогаш конкретно да искоментираш на даден пост....
Sakam samo da im ponudam na site dobra statija za citanje, posebno na teistite. Za tie sto ne znaat, Vitleem (Bethlehem) e rodnoto mesto na isus spored biblijata. http://ngm.nationalgeographic.com/2007/12/bethlehem/finkel-text.html
Sakam komentari od vernicite. Zasto nivniot "tvorec" go zaboravil svoeto rodno mesto? Nemojte da mi kazete zaradi toa sto nekoj mu zgresil nesto, ili kolku im e potesko na tie tamu, ke im bide polesno "tamu gore". Ovde ne bi mu posakal ni na najgolemiot neprijatel da zivee.
Да ти преведам што си напишал:
А до таму води тесен пат пат на послушанието т.е живеј го животот во една затворена рамка ограничи ги своите гледишта кон светот покори се и биди роб на нешто наметнато и имагинарно кое ти влева повеке страв него самодоверба каде што твоето јас непостои каде што дури и самата индивидува наместо да биде ценета поради тоа што е на неа се гледа како минијатурна капка во морето.....
Клучен збор за разбирање е патот. “Јас сум Патот, Животот и Вистината“ - рекол Исус. Лесно и удобно е да се биде со стадото, да се одбере комотниот живот; но не е лесно да си наметне дисциплина и во целост да ја следи Исусовата заповед за морално совршенство. Но, различна е наградата за едното или другото.Влезете низ тесната врата, зашто широка е вратата и простран е патот, што водат кон пропаста, и мнозина се, кои влегуваат низ неа. Зашто тесна е вратата и тесен е патот, што водат кон животот, и малкумина се тие кои го наоѓаат.
Кога е дискусијата со духовна тематика, пишувам за духовното. Кога е дискусијата за материјалнот, пишувам за материјалното.
Кај другите формуџии можеш да најдеш обиди духовното да се протолкуа преку материјалното , на што и самиот забележувам и поочувам дека така не го бива.
Кој вели дека Творецот го заборавил своето родно место? За разлика од оред 2000 г. сета таму (Палестина-Израел) ситуацијата е сосема поинаква. Има друг народ со друга религија кој е таму населен, од 6 век по Христа, кога арапите почнуваат да ја освојуваат северна Африка и Блискиот Исток, така да твоето прашање е нелогично.
Христос е роден во Витлеем, поточно, не во самото место, туку во неговата околина, во овчарска пештера. Бегајќи од царот Ирод, кој наредил колеж на децата до 2 годишна возраст, Богородица и праведниот Јосив, по ангелска инструкција, се отселуваат во Египет а по озвесно време (по смртта од царот) се враѓаат во Јудеја и се насеулуваат во местото Назарет. И пак, твоето прашање не држи вода: Христос е роден во околината од Витлем, живеел, до крштевањето во Назарет. Очигчледно е дека Неговата приврзаност кон Витлеем не е од големо значење.