Како живеат сега Бугарите во Европска унија?

Статус
Затворена за нови мислења.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Клиринг на мали меѓубанкарски плаќања (КИБС-Клиринг)

Клиринг на мали меѓубанкарски плаќања (клиринг) е процес кој се состои од:

• Размена на трансакции со мали меѓубанкарски плаќања (клириншка размена);
  • Утврдување на нето состојба преку пресметка и пребивање на трансакциите од клириншката размена (клириншка пресметка);
  • Подмирување на обврските произлезени од клириншката пресметка (клириншко порамнување).

Народна Банка на Република Македонија е сопственик и оператор на МИПС - Македонски Интербанкарски Платен Систем. Тоа е систем за бруто порамнување во реално време. НБРМ секојдневно се грижи за непречено функционирање на системот и реализација на сите операции иницирани од учесниците. Операциите во системот учесниците ги извшуваат согласно со однапред дефинирани Правила за работа на МИПС.
НБРМ е во постојана комуникација со Одговорните службеници во врска со МИПС кај учесниците со цел за успешно порамнување на сите трансакции во тековниот ден.
Покрај тоа, НБРМ е банка на државата и во НБРМ се води Трезорската сметка.

Е во чужда глава мозак не се налива.

ЈАС КЕ НАЛЕАМ МОЗОК ВО ТВОЈАТА?:nesum:

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Еве да четете малко за нашиот надоврешен долг ( статиjaта е малку стара, ама нештата не са се променили многу ). Само да обобштиме - дражавата има ~3 млр. евра долг, 12 милиарда са внатрешно фирмена задложнелост ( демек фирма од Америка, дава пари на свое подразделение у Блгариjа ), банките исто така имат 6 милиарди дадени на техните клонове у Блгариjа. Уште ли сте силно притеснени ?

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Mnogu ubavo ziveaat, od ubavini polovinata izbegaa po svetot i na um ne im paga da se vratat nazad.( barem taka velat nekoii sto jas gi imam sretnato)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Mnogu ubavo ziveaat, od ubavini polovinata izbegaa po svetot i na um ne im paga da se vratat nazad.( barem taka velat nekoii sto jas gi imam sretnato)
Това има и положителни страни,ке добиjaт западно образование,чрез нив има един дел странски инвестиции, другите држави ке научат за нас, ке имаме и лоби во други држави.
Се има положителни и отрицателни страни.:helou:

Член од
18 март 2009
Мислења
375
Поени од реакции
7
Toa e izvonredna mala stapka.Zosto prosecnata plata e tolku niska?
Прво наj-вероватно стапката е по-висока ( во моментот за мене е околу 10% )

Второ данните за просекната плата со сигурност не са верни - масово лугето официално земат 100-200 евра, а получават повеке ( сива икономика, коja се оценува на 35% ).

После jас лично очекувах намалеваштата невработеност да доведе до увеличаване на платите, ама доjде кризата и се обрнаа работите. Реално ние изкарахме една година во ЕУ во нормални услови.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Прво наj-вероватно стапката е по-висока ( во моментот за мене е околу 10% )

Второ данните за просекната плата со сигурност не са верни - масово лугето официално земат 100-200 евра, а получават повеке ( сива икономика, коja се оценува на 35% ).

После jас лично очекувах намалеваштата невработеност да доведе до увеличаване на платите, ама доjде кризата и се обрнаа работите. Реално ние изкарахме една година во ЕУ во нормални услови.
И 10% е многу мала споредено со Шпанија која стигна до 15%.Дали е ова реална бројка?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Toa e izvonredna mala stapka.Zosto prosecnata plata e tolku niska?
Платата е ниска,заштото сивиот сектор е голем дел.Официално голем дел работат за 200 евро,но фирмите им дават много поголеми плати,без да влегуват во статистиката.
Невработените беше около 5-6%,но заради кризата се оди ком зголемуване.
Имаше голем проблем во некои сектори,кадето немаше работници и се увезуваха от Молдова,Украjна,Македониja и некои други држави.Во момента този процес е сопрен,заштото невработените се зголемуват малце.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Платата е ниска,заштото сивиот сектор е голем дел.Официално голем дел работат за 200 евро,но фирмите им дават много поголеми плати,без да влегуват во статистиката.
Невработените беше около 5-6%,но разади кризата се оди ком зголемуване.
Имаше голем проблем во некои сектори,кадето немаше работници и се увезуваха от Молдова,Украjна,Македониja и некои други држави.
Toa znaci deka pomalku danoci plakaat firmite no sepak ova e oficijalna statistika a ako sivata ekonomija e tolku visoka taa ne bi trebalo da se iskaze preku oficijalna stapka na nevrabotenost.
Sepak taa stapka ja presmetuva drzavata.
Zatoa e cudno ova 7,7%

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Toa znaci deka pomalku danoci plakaat firmite no sepak ova e oficijalna statistika a ako sivata ekonomija e tolku visoka taa ne bi trebalo da se iskaze preku oficijalna stapka na nevrabotenost.
Sepak taa stapka ja presmetuva drzavata.
Zatoa e cudno ova 7,7%
Стапката от 7,7% е висока сега за БГ.Беше около 5-6%.Големите странски инвестиции,които влегуваха во последните 5 години намалиха невработените до това ниво.Само за миналата година -2008 странските инвестиции са малце над 8 милиарда евро.Еве например во 1998 -1999 година невработените беха над 15%,а реално може да беха и над 20%.
Затова е битно да има странски инвестиции.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Нешто ми е многу чудно. Хрватска со невработеност поголема од 10% има плати три пати поголеми од бугарските.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Нешто ми е многу чудно. Хрватска со невработеност поголема од 10% има плати три пати поголеми од бугарските.
И што е интересно?!Това е наполно нормално.Процентот невработени не е критериум за платите.Донекаде може да биде,но не на 100%
За да може да се продава стоката ти,треба да има златна среда между квалитет и цена.Да не зборуваме дека платите се определат от това колко е ефективна икономиката и колко е БВП на човек.Хрватска има поголем БВП на човек,отколкото БГ.
Хрватска има некаде - 18 545$
Бугариja има некаде - 12 900$

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom