Што ако испиеш Кока-Кола?

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.258
Поени од реакции
12.509
Од каде доаѓа чувството на задоволство кога ќе се напиеш Кока-Кола и што е тоа што те тера уште да пиеш, реално не згаснувајќи ти ја жедта никогаш? Значи, што се случува со твоето тело ако испиеш Кока-Кола?

coke-can.jpg

Во првите 10 минути: 10 лажички шеќер одеднаш го наплиснуваат твојот систем. Тоа е вкупно потребната количина шеќер за цел ден. Ти нема веднаш да добиеш нагон за повраќање од таа прекумерна блажина затоа што фосфорната киселина го намалува благиот вкус и ти остануваш смирен.

По 20 минути: Нивото на шеќер во твојот крвоток добива амплитуда, што предизвикува наплив на инсулин. Твојот џигер одговара на овие брзи промени со тоа што го претвора целиот шеќер кој му е на располагање во маснотии. А има поприлично шеќер на располагање во моментот.

По 40 минути: Завршува апсорбцијата на кафеинот. Зениците ти се шират и крвниот притисок ти расте, како што твојот џигер напластува сè повеќе и повеќе шеќер во твојот крвоток. Аденозинските рецептори во твојот мозок сега веќе не можат да создаваат сензации на поспаност и ти си „хај“.

По 45 минути: Твоето тело го зголемува производството на допамин, со што се стимулираат центрите за уживање во мозокот. Ова е инаку сосем истиот принцип на кој функционира хероинот.

По 60 минути: Фосфорната киселина ги врзува калциумот, магнезиумот и цинкот кои се преработуваат во твоите црева, со што дополнително се покачува метаболизмот. Тоа се комбинира и со високи дози шеќер и вештачки сладила, со што се зголемува исфрлањето на калциум по уринарен пат.

По 60 минути: Доаѓаат на сила дијаретските својства на кафеинот, што те тера повеќе да уринираш. Со тоа уште повеќе се обезбедува дека ќе ги исфрлиш калциумот, магнезиумот и цинкот, наместо да отидеа како што требаше во твоите коски. Исто, ќе исфрлиш и натриум, електролити и вода.

По 60 минути: Како што почнува да спласнува журката во твоето тело, ти почнуваш да добиваш шеќерен крах. Стануваш раздразлив и безволен. Исто така, сега буквално ја имаш изуринирано целата вода која беше во Кока-Колата. Ама претходно си ја збогатил таа отпадна вода со вредни хранливи состојки кои твоето тело можело да ги искористи за, на пример, поцврсти коски и заби.

mislam.blogspot.com

Твојот џигер одговара на овие брзи промени со тоа што го претвора целиот шеќер кој му е на располагање во маснотии. А има поприлично шеќер на располагање во моментот.
значи машала маснотии а?

денозинските рецептори во твојот мозок сега веќе не можат да создаваат сензации на поспаност и ти си „хај“.
затоа се чувствувам толку добро, но и зависна од кока-кола:nesum:

По 45 минути: Твоето тело го зголемува производството на допамин, со што се стимулираат центрите за уживање во мозокот. Ова е инаку сосем истиот принцип на кој функционира хероинот.
сум слушнала и порано дека Кока-колата има дејство како дрога

ок, да не цитирам се понатака..да сумирам:
уживам да пијам кока-кола, има некој посебен освежувачки и привлечен вкус, но по се` ова што го прочитав многу ќе размислам пред пак да се напијам..

п.с.а истово важи и за light и zero нели?:place:

п.с.а истово важи и за light и zero нели?:place:

Лајт и зиро едноставно не ти внесуваат шеќер во крвотокот каде се праќа сигнал до мозокот дека нема шеќер а мозокот добива сигнал од зензорите за вкус дека прима шеќер така да ти сакаш само повеќе да конзумираш од истата кока-кола и резултатот е сличен на кафе однсно деуретичко при што како што се спомнѕва погоре освен непотребните ќе исфрлиш и доста од многу потребните електролити, а стомакот и цревата ќе ти бидат после малку условно кажано парталосани.

Инаку колку за информација Кока-кола како пијалок е настанат за време на американската прохибиција за алкохол при што се правеле разно разни пијалаци со психотропно дејство како замена за алкохолот, еден од нив е и апсинтот. Меѓу другите е и Кока-кола пијалак кој има две активни психотропни супстанцци од кои и потекнува името на пијалакот имено Кокаин и Коланин. 1903 забранета е комерцијалната употреба на какоинот како дрога и од тој момент кока кола се прави со кофеин и коланин. бидејќи дејството на коланинот е премногу слабо, со тек на време мислам деке е исфрлен од рецептурата.

Drink on,people!!!
We`ve baned some plants,because the are bad for ur health,because we care for ur health,we love u-says the goverment.
И кока-колата била штетна по здравјето на лугето,па никој не се осудува ни да помисли да ја забрани.I wonder why?
Дали навистина се грижат за нашето здравје?
Хм....не знам.

незнам за вас ама мене коколата ми делува зависна,7/8 години нон стоп ја пиев се сеќавам еднашка во една дискотека во Габрово испив може3 литра и бев како во кома,како да сум се опил.
инаку сега имам проблем со желудецот што мислам дека и кока колата е причина.може да се каже дека и пепси спаѓа во тоа.
од сега се префрлив на пригат или спрајт.
од искуство ви кажувам па вие видете сега дали ќе пиете или не.

Почнав да го читам текстот,но престанав...иако го знам,се праам дека не го знам...ј**и га...нејкам да се откажам од пиење Кока-Кола:)

Сите знаеме дека е штетна, ама најбољи е :)

Кока Кола..Мхххммм колку е сочно тоа нешто, кога пената ќе ти се топи на јазик, но да погледнеме од реалната страна..Кока Колата е причина нумеро уно за замастување на џигерот од конзумирање во поголеми количини (лично искуство)..Секој ден пиев минимум по пола литар кока кола, а по некогаш се случуваше два литри да се изнапијам..И со тоа си довлечкав само замастување на џигерот, да бидам 4 месеци на строга диета (само на зеленчук, овошје и чаеви), и одвај да го репарирам џигерот..На лекар каде што бев, докторот ми кажуваше дека имало некое си испитување, каде што во чаша Црн сок (не знам дали Кока Кола или Пепси, истите состојки ги содржат, дури Пепсито е поштетно, зошто содржи поголемо количество на бел шеќер, кој е равно на отров на организмот)ставиле џигер од кокошка..Џигерот од кокошката за три дена исчезнал од чашата, значи го разјадил сокот..Па пазете колку конзумирате црн сок, воопшто...

Изгледа е до мене ама стварно ич не ми е вкусна Кока-колата, никогаш не сум ја сакал а после ова шо го прочитав не сум сигурен дека ќе ја консумирам баш често.
Ако веќе мора да пиете газирано, пијте Фанта бе луѓе нема подобро од Фантичка. :)

Колку и да е лоша ќе продолжам да си ја пијам :nesum: јбг, и други работи се лоши, а сепак ги правиме, користиме, пиеме...

мн ме замисли ама едноставно неможеш да ја оставиш коката-кола најсладок сок ми е и неможам да најдам замена:(

мн ме замисли ама едноставно неможеш да ја оставиш коката-кола најсладок сок ми е и неможам да најдам замена:(
Пробај со вива или спрајт јас повеќе не пијам кока-кола :vozbud:.

Јас сум повеќе за КОКТА ! Да не има и за неа податоци за некакви штетни влијанија врз организмот ?

Znam sve sto pravi coca-cola i gajle mi e, vazno vkusno mi e. Baska mnogu raboti od navedenive se naduvani i mene ako me prasuvash bolje edna casha coca-cola da stegnesh nego 2 cigari da ispusish...

Зависен сум пичка му материна.
Моите 2 месеца не ми купуваат,ама кој ги шиша јас си пијам у школо
:motor:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom