Новото Косово ќе биде во Грција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.115
Новото Косово ќе биде во Грција
Веќе неколку години Албанија врши притисок врз Грција не само за правата на албанците таму, туку и за прашањето на надлежност на Чемерија (дел од Епир).Проблемот е со далечна историја.
Лидерите на албанското национално движење Абдул Фрашери и Мехмет Али Вриони уште во 1879 год. во Рим, Париз, Лондон, Берлин, Виена и Константинопол поднеле декларација, во која они бараат припојување кон Албанија, не само на северо-западниот Епир туку на целиот. Покрај тоа во документот се тврдело дека : «Албанскиот народ е многу постар од грчкиот народ; во дамнина Епир бил составен дел на Албанија и никогаш грците не владееле со тоj реон». Сто години покасно, во 1982 год. МНР на Албанија исто напомнал за «исконскиот албански регион во северо-западна Грција»
Во Јануари 2008 год.на телеканалот «Евроњуз» се реемитувала програмата во Грција и Албанија за положбата на албанците во грчкиот Епир.Албанската телевизија нагласува за обесправените албанци таму и барала меѓународно вмешување во таа ситуација.
Бројноста на албанците таму надминува 70%. Грците се плашат од експанзија на македонските албанци во Епир.
Некои грчки политичари сметаат дека со самото тоа што Грција не ја признава независноста на Косово може да допринесе за засилување на албанската анти-грчка политика.
Од опасноста на албанска експанзија во грчкиот Епир неодамна предупредил хиерархот на Еладската Црква – митрополит Дринуполски, Погониански и Коницски Андреј (Требелас). Митрополитот повикал да се обрати внимание на тој факт, што на прославата во Приштина CNN покажало големо црвено пано, на кое бил напишан таков лозунг: «Без Косово и Чамерија нема Албанија!» Како контрамерки грчкиот хиерарх повикал да се започне кампањапротив дискриминацијата на грците во Албанскиот (Северен) Епир. «Дајте и ние да побараме за Северен Епир тоа, што албанците побараа за Косово и добија, – автономија за Северен Епир. Веќе дојде време да превземеме енергични дејства за да го спасиме Епир и ”». Ако тоа се случи , тогаш нас не чекаат ужаси», – рекол митрополитот.
Затоа Атина веднаш апелираше во ЕУ и НАТО за положбата на грчкото население во Албанија .

Абе убаво е малку и Грчињава,да го почуствуваат Албанскиот..........проблем.:jaj:

Кај се сеа борците за човекови права :podnavodnici

Koga nie kegi razbudeime nashite Pirinci Egejci .Makedoncite vo albanija isto taka .Dase vrati stariot zakon od ustavot za pomaganje na Makedonskoto malacinstvo vo sosednite drzavi.Prioriet na novata vlada se nadevam ke bide dosledno sproveden.

За тоа да се слуши, треба Груевски да излезе со став, позиција за името, и да почне да квалитативно да ги менува работите. Едно нешто што ЌЕ МОРА да смени, се заврбуваните и неспособни ќелеши како Антонио Милошев - за да имаме било каква шанса за успех.

Инаку, не ми се верува да имаат успех Албанците во Грција. Барем не сега. Јес да ги има милион души во Грција, но многумина немаат престој и Грците многу брутално се однесуваат со нив.

Всушнст не знам дали имате претстава колку Грците ги мрзат Албанците! Ај ние што се пречкаме и се караме со Албанците, некогаш паѓаат тешки зборови, но во Грција односите се отруени, Грците се во фазон на болен расизам. Нема таму да има оправија.

Дефинитивно Грците се болни расисти, а и цело време купуваат оружје, па ако пробаат УЧК нешто во Грција ќе има големи масакри.

Албанците много добре знаат каде не треба си врат носовете и едно от тиja места е Грциja.

Како само добро е напишано Македонци и Албанци. Значи нема никаква збрка на термини. Очигледно и Албанците и Македноците ќе треба да чачкаат се поише у архивите на Њу Јорк Тајмс.

Римз немој да лажеш. Немало Македонци пред 1945 год. :icon_cool

Ребел, немој мене со такви финти :) ме знаеш боље. Поентата е, Јанина, Јужна Албанија, Конзулат во Албанија, Албански власти. Гејлада? Чита некој некаде?

не е смешно ако мечката игра во комшии може да заигра и кај нас

Ребел, немој мене со такви финти :) ме знаеш боље. Поентата е, Јанина, Јужна Албанија, Конзулат во Албанија, Албански власти. Гејлада? Чита некој некаде?
Нема гајле брат. Би ми се направило мерак лавовите и орлите да направат неколку акции во Грција :smir: само не заборавај дека Грција има современо оружје.
Јасно е како ден дека и Македонците и Албанците се обесправени во Чемерија и Егејска Македонија.
Само не ми е јасно како најстарата Балканска нација има толкицка територија(минус Чемерија и Е. Македонија) :toe:
не е смешно ако мечката игра во комшии може да заигра и кај нас
Да си ми жив и здрав.

Нема гајле брат. Би ми се направило мерак лавовите и орлите да направат неколку акции во Грција :smir: само не заборавај дека Грција има современо оружје.
Јасно е како ден дека и Македонците и Албанците се обесправени во Чемерија и Егејска Македонија.
Само не ми е јасно како најстарата Балканска нација има толкицка територија(минус Чемерија и Е. Македонија) :toe:
Да си ми жив и здрав.
богами... незнам со што би се тепале... со тастатури и гајтани пош ситуацијава со оружје во Македонија е брука... (освен нормално она што се чува под перници)

е сеа пош албанциве прокламираат соживот и воа ноа да поделиме оружјето.. напаѓаме Гејлада... ослободуваме Епир И Егејска Македонија и волкот сит и овците на број... ние после можеме пак да си се караме али дајте барем и ние и тие ќефот да си го напрајме...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom