Совет околу купување хард диск

• Креатор на темата Креатор на темата Virego
  • Време на започнување Време на започнување
Колкав е овој на големина?
Инаку за екстерен јас користам WD MyBook 1TB, тој ми е за филмови и серии претежно, те. го купив за да го користам со WD HD Media Player-от што ми е во дневна. Супер е, само што е голем (колку една книга одприлика ~ 15 сантима висок, 6 сантима широк, 3 сантима дебел) али 1 тера е, немам видено хардови од 1 тера а помали + онака најголема релација што поминал е дневна-мојата соба-дневна, а и да треба некаде да го носам не ми е проблем големината :)

Па пишав де, 500GB.

Овој има димензии:

10 цм висок
7 цм широк
1 цм дебел

:)

Колкав е овој на големина?
Инаку за екстерен јас користам WD MyBook 1TB, тој ми е за филмови и серии претежно, те. го купив за да го користам со WD HD Media Player-от што ми е во дневна. Супер е, само што е голем (колку една книга одприлика ~ 15 сантима висок, 6 сантима широк, 3 сантима дебел) али 1 тера е, немам видено хардови од 1 тера а помали + онака најголема релација што поминал е дневна-мојата соба-дневна, а и да треба некаде да го носам не ми е проблем големината :)

на овој 1тб колку му е цената???

Па пишав де, 500GB.

Овој има димензии:

10 цм висок
7 цм широк
1 цм дебел

:)

На димензии мислев, да сакав нешто друго ќе те прашав за капацитет или колку гига е :star: : ))))))))))))

Ама и во право си, зошто кога прашуваат колку е ГОЛЕМ хардот, им кажуваш во GB.

на овој 1тб колку му е цената???

Околу 6500 денари.

Јас го користам WesternDigital My Passport Essential 500GB (3900 ден.) и сум презадоволен, мал, лесен, убав дизајн, има и вграден/инсталиран софтвер за бекап на податоците, енкрипција...

my-passport-essential-250gb-package.jpg

passport-views.thumbnail.jpg

Каде го најде толку ефтино?
По ценовнициве гледам 5000-5700 се движи.

Evtinite kutii cesto pravat bad sektori
Неточно.
Неправилното користење на хард дискови доведува до појава на лоши сектори.

Тоа што треба да го запомните е дека екстерните хард дискови се... само хард дискови и како такви за нив важат сите правила за хард дискови.
- Морааат да се ракуваат со внимание и да се чуваат од било какви појаки потреси.
- Не смеат да се движат додека се вклучени, ризикувате оштетување... на пример затоа што главите можат да удрат во површината на полчите и да се оштетат, или самите или/и површината (и ете лоши сектори).
- Пред употреба, хардот прво се легнува на место каде нема да смета и да биде изложен на случајни потреси, потоа кабелот се приклучува на неговата страна, и на крај на страната на USB портот.
- Пазете на статички електрицитет.

Јас мојот диск го употребувам секојдневно и службено и приватно. Колегите од работа ги упропастија нивните екстерни дискови во период од пола година, третирајќи ги како да се USB Flash дискови. Ама не се. Со USB Flash диск, (на страна од тоа физички да го искршиш) можеш да правиш (скоро) што сакаш, без да го оштетиш до толку да не работи.

Инаку како што пишаа погоре квалитетот на кутијата е важен иако тоа зависи од фактот колку често ќе го користиш дискот. За повремена и правилна употреба било која кутија од ниска средна класа ќе заврши работа (нормално, да не е најевтиното, безимено ѓубре).

Јас го користам WesternDigital My Passport Essential 500GB (3900 ден.) и сум презадоволен, мал, лесен, убав дизајн, има и вграден/инсталиран софтвер за бекап на податоците, енкрипција...

my-passport-essential-250gb-package.jpg

passport-views.thumbnail.jpg

Од каде ти е земен за 3900 ? :/ и јас сакам да си земам или ваков или од 1ТБ ако ми е пристојна цената....

Досега најдобар хард диск кој што сум го имал - Samsung F1 Spinpoint 1TB. Тивок, брз и за парите (некаде околу 4500 денари) е најдобар. Единствено можеби Raptor е побрз од овој хард, но не верувам да е за многу. Дефинитивно топла препорака за овој хард.

Од каде ти е земен за 3900 ? :/ и јас сакам да си земам или ваков или од 1ТБ ако ми е пристојна цената....

овој е 5700, направил грешка
др пат дочитај пред да постираш :P

Можеш да го најдеш на amazon или на некои други страни за прилично ниска цена од таа во МКД.
Инаку околу харддискот, одличен е пред се мал и лесен, и софтверот за заштита и бекап што го има е најдобар на пазарот, јас имам таков од 320ГБ нешто помал од тој но со оглед на цената немав избор.

Можеш да го најдеш на amazon или на некои други страни за прилично ниска цена од таа во МКД.
Инаку околу харддискот, одличен е пред се мал и лесен, и софтверот за заштита и бекап што го има е најдобар на пазарот, јас имам таков од 320ГБ нешто помал од тој но со оглед на цената немав избор.

Фала на сите за советите па неделава ќе најдам некое добро место на интернетов порачувам и ко че ми стаса че ви се пофалам :D :salut::helou:

Препорака за Хард диск

Досега имам испробано повеќе фирми на хард дискови

• maxtor
  • WD
  • Hitachi
Од WD и Hitachi сум презадоволен.Е сега дојде ред да купам еден нов 1 TB HDD,па барам препорака каков да земам.Предложете ми од некаде по поволна цена..АМЦ,риверсофт..аццент компјутери...

И тоа не ми е јасно дали external или вградените се поевтини?И што има разлика меѓу нив(не мислам на физички изглед..туку начинот на работење..дали треба да се одржува итн.итн..)

Поздрав

и ја планирам да зеам уште еден 2.5 SATA, WD екстерните викаат најдобри биле..

WD-My-Book-3.0-USB-3.0-SuperSpeed-External-Hard-Drive.jpg

have you seen this :kafe:

па зависи за што ти треба, инаку внатрешните се поефтини.

би ти го препорачал Samsung SpinPoint F3 или WD Caviar Black :salut:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom