За Велигден пред/во црква?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
VELIGDEN.jpg

Тука, традиција е да се врти одолку црква, три круга со свеќа во рака. Колку пати ти изгасне свеќата толку гревови си направил минатата година.

:pos:Боље да не ја ни палам а:pos::pos: се зезам.

Оваа година само онака ќе отидам во црква да запалам свеќа без да вртам, можеби и ќе завртам некој круг. Ама кога се вртело јас бев на граница.

Сума Сумарум за вчера пред Соборен:

-нешто помалку гужва од други години + си фативме убаво местенце кај фонтаната и не се гужвавме и не ни поминуваа многу луѓе

-премногу фуфли со минич до пич, изглеа мислеле да идат у Колосеум па се збуниле и дошле пред црква така ко калаштури облечени

-моето јајце падна во втора рунда :(

-свеќата не ми се изгасна ниеднаш, браво за мене :)

-еден дечко крадеше свеќи или пари од тезгата на влезот во црквата :tapp: (па го бркаше полиција после)

-во сите ама баш во СИТЕ сендвичари во градот беше кркљанац

-свеќата ја ставив под перница и не сонував ништо, еј, ништо! Барем едно магаре пак да сонував :(

пс. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ до сите православни верници!

Со мало закаснување, и ја да си кажам :) Добра журка падна, ијако цело време поп музика имаше :pos: :pos: Шала на страна, топ беше. Со добро друштво и добра велигденска атмосвера, како поинаку може да биде :)

Не отидов. Ќе се чувствував лицемерно. Тој еден ден демек, ќе отидам, а останатите ќе апстинирам. Епа не заслужува ниедна религија таква паушална преданост. А за поинаква не сум подготвен.

Sith

Hristos voskrese! vrtenjeto e samo litija okolu hramot nema nekoe posebno znacenje. vazna e liturgijata, kako sluzba na zaednicarenje, opstenje na covekot so Boga.

Бев во Црква, палиме свеќи и ѓи носиме дома.:smir:

Не сум некој религиски настроен тип но сакам да отидам на велигден во црква. Оваа година малку подранив (ни католички ни православен велигден - нешто измеѓу, но поводот беше тој. Не сакав да одам по скопскиве кои горе доле ги имам посетено мал милион пати па заминав во Света Пречиста во Кичево. Одлично си поминав, фрапиран од убавините на манастирот. За Велигден бев на друго место - немаше некој религиски објект но духот за Велигден беше присутен...

Не постам никогаш, ама фарбам јајца и вечер ќе одам пред Соборниот храм "Свети Климент Охридски". Едвај чекам. :vozbud:
Не дека сум религиозна многу, ама ете, колку некаде да се оди. :pos:
Таквите како тебе пожелно е да не одите во црква колку некаде да се оди, затоа што на таквите како мене им правите непријатно чувство.

Тука, традиција е да се врти одолку црква, три круга со свеќа во рака. Колку пати ти изгасне свеќата толку гревови си направил минатата година.

Веќе 5-6 години одам ќе одам и вечерва...
Ова прв пат го слушам! Туку супер ако е така ... бев во црква покрај езеро, каде имаше многу ветер, свртив три круга, па не ми згасна свеќата ниту еднаш. Не сум ваљда толку безгрешна?:toe:

Како и да е, бев и јас во црква, подалеку од градов, за да ја избегнам цела таа лицемерна гужва. Имаше помалку народ и беше пријатно, но се мачев да слушнам што пеат поповите од разоговараниот народ околу мене. Значи на еден таков посебен момент, да оговараш, да бистриш политика и ред слични глупости е катастрофа. Секоја година се` повеќе се разочарувам од луѓето ... којзнае како му е на Господ ...:nesvest:
Да не го сакав толку овој најголем наш верски празник и да не верував толку, одамна ќе престанев да одам по цркви.

За многу години кајганџии!

Ова прв пат го слушам!
Никогаш не е доцна да се научи :smir:

Не сум многу по религијата но за велигден секогаш постам цела недела и обавезно одам во црква со друштво.
Во црква беше интересно како и секоја година свеќата ми се изгасна 2 пати ама нема везе :D

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

e pa godinava za zal ni pred ni vo crkva tuku doma si bev.............prokleta da e tuginata.........

Си бев во црква. Ама убаво вика Дивајн, народот не знае да се однесува во црква, праат секакви муабети за политика, за кладилница. Непристојна работа. Како прво највеќе се нервирам ко ќе видам девојки и жени уфирцани, нашлапани со кармини, шминки, карики катанци. Не се оди нашминкан во црква!!!
Ама тоа е тоа, мене свеќата еднаш ми изгасна, вечер ја ставив под перница ама ништо не се сеќавам што сонував.
За многу години празникот.

Да не е велигден и уште два три празници тешко на црквиве наши.Кој сватил,добро.

За велигден идам пред соборна пошо е мода! И си играм со свеќата пошо сум пироман!

За велигден си идам пред црква,палам свеќа и терам адетот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom