За Велигден пред/во црква?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.445
Поени од реакции
35.223
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Велигден е празник со најмногу симболи и традиција, па кај голем број Христијани се дочекува со особена радост и емоции. Некои постат 6 недели, некои само последната, а некои воопшто - ама сите бојадисуваат јајца. Повеќето го дочекуваат воскреснувањето на Исус пред црква, со јајца во кошничка и свеќи во рацете. На полноќ се кршат јајца, се палат свеќи, се зима по некој хамбургер (со особена радост кај постачите како мене :)) и се оди накај дома.

Најголемиот број на скопјани Велигден го чекаат пред Соборниот храм "Свети Климент Охридски", но има и такви што се собираат пред другите скопски цркви.

Ќе одите во црква вечер? Во која?

Ако има заинтересираност, може да се собереме повеќе Кајганџии за да го дочекаме Велигден заедно.
Да видиме кој има најјаки јајца од Кајгана :)

Лани бев пред соборна црква, годинава би требало пред Свети Петар и Павле во Ѓорче(на 2 мин.пешачење ми е).
Но покажувам иницијатива да се собереме од форум, ако има заинтересирани.:)

Не постам никогаш, ама фарбам јајца и вечер ќе одам пред Соборниот храм "Свети Климент Охридски". Едвај чекам. :vozbud:
Не дека сум религиозна многу, ама ете, колку некаде да се оди. :pos:

Одам секоја година, ќе одам и вечер :)

Само кај нас у Велес вечерта се оди на црква да се запали свеќа и после на гробишта, таму се кршат јајцата...

Тука, традиција е да се врти одолку црква, три круга со свеќа во рака. Колку пати ти изгасне свеќата толку гревови си направил минатата година.

Веќе 5-6 години одам ќе одам и вечерва...

Тука, традиција е да се врти одолку црква, три круга со свеќа во рака. Колку пати ти изгасне свеќата толку гревови си направил минатата година.

немој бе аман... мене нема ни да ми се запали...

Инаку стандард пред црквата во Гостивар: Св. Богородица. Ако нема гужва ќе си влезам внатре, но ако е преголема гужва најверојатно утре наутро ќе појдам со моите...
потоа во некоја тешка биртија... барем така е договорено..:cug:
и сабајле дома...
лани знам постев и зедов причесна... ама лани беше тато носи, мама меси... сега ск тешко дека ќе успеев...

Јас како и секоја година , во црквата Св. Кирил ..( од Тетово сум иначе:) )..
Знам многу гужва ќе има , и како секоја година , по некоја жртва со запалена коса:)

Живеам на 30 секунди од Соборна,така да таму ќе бидам,како и секоја година до сега.:)

Секоја Година постам по 6 недели, инаку вечер у црквата свети Никола,(у Куманово) ќе кружам...Штета што не сум у Скопје..:(

Ох муко... значи ја секоја година праам по 7864872346 гревови минимум :(
он топик: ќе одам во црква, во Соборен храм, како и у последниве две години, иако најубава црква ми е св. Димитрија...

Ќе одам обавезно! Во црквата св. "Кирил и Методиј" - Струмица

Јас или ќе одам во Соборниот Храм,или во св Петар и Павле

Вечерва пред Соборна, така одреди поголемата маса лујџе така да таму ќе идеме:) Кајганџии се чекаме негде или ако на рандом се најдеме? Има некој предлог за збирно место?

Вечерва пред Соборна, така одреди поголемата маса лујџе така да таму ќе идеме:) Кајганџии се чекаме негде или ако на рандом се најдеме? Има некој предлог за збирно место?
Во 22:45 пред ЈБТ одговара?

Други од Кајганџииве? Крејзи ин Лав? Ред хот? Крејзи Појол? :)

Ако сум трезен ќе појме со другарине ако не за сваки случај ќе поминам од на работа в црква

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom