За Велигден пред/во црква?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Омг4евер, уште 4 месеци имат до Велигден. Чекајте Божиќ да дојдит. Не туку воскресвите некој теми од досада. Ева ева.

Odam vo crkva da se protnam pod masa i da ostavam jajce ,a navecer da dremam po guzvite ne:pipi:

За жал на овој од некои таканаречен настан луѓето одат исклучиво ради забава а не од духовност што е многу погрешно. Само што ќе се огласи Христос воскресе сите се кршкаат со јајца и си заминуваат од црква, не ретко може да се видат како одредени млади се пијанат, бакнуваат со својата сакана и сл. Искрено грозна слика, а каде се сите тие на литургиското служење после тоа...
Секако никаде ги нема ја птодолжуваат забавата во некои од околните кафулина и ќе речат да јас бев во црква а на служба????

За жал на овој од некои таканаречен настан луѓето одат исклучиво ради забава а не од духовност што е многу погрешно. Само што ќе се огласи Христос воскресе сите се кршкаат со јајца и си заминуваат од црква, не ретко може да се видат како одредени млади се пијанат, бакнуваат со својата сакана и сл. Искрено грозна слика, а каде се сите тие на литургиското служење после тоа...
Секако никаде ги нема ја птодолжуваат забавата во некои од околните кафулина и ќе речат да јас бев во црква а на служба????

А откако ќе се објави дека Христос Воскреснал, што треба да прават оние што не постеле?
Вака сега, секогаш си имало луѓе кои повеќе веруваат, луѓе кои помалку веруваат и луѓе кои не веруваат во религија. Никој нема право да му каже некому што треба да прави и во што треба да верува, секој си знае за себе. Јас постам за Велигден, ама остануваме додека да објават поповите дека Христос Воскреснал, си честитаме празник и си одиме, а сабајлето идам да се причестам, оти вечерта нема причест во соборна. Сабајлето има Велигденска литургија, а потоа следува причест. Обредот почнува во сабота околу 9 саат навечер, завршува во 12 се објавува дека Христос Воскресе, и поповите си одат, следната литургија е дури сабајле во соборна, значи во неделата наутро. Во другите цркви после 12 односно од 1 саат почнува причест. Не е толку сложено, само треба да се биде информиран малку повејќе.

утревечер планирате ли да појдете в црква?

Ќе одам секако. Макар што секоја година се повеќе на нерви ми идат фенсерине што идат во црква во 11 и 30, а си одат у 00:05 минути пицнати за искачање, ама се бутаат само зашто така од дома им рекле или зашто знаат дека други фенсери таму ги чекаат. Никако не можам да го разберам тоа помодарство кое влезот во црква ми го пролонгира за пола саат минимум. Ај јас се тешам дека гужвава кај мене е неспоредливо помала од онаа во Соборна. Па тоа помодарство не можам да го разберам ич, се собрале од сите населби идат таму, (како да нема некоја црква близу нивното мест) и стојат на 100 метри од црквата зашто не може игла да се фрли од луѓе.
А па на крајот кога експресно брзо после полноќ дворот останува празен не можам да се изначудам на валканиот двор. Култура НУЛА!

од кога знам за мене само еднаш сум се продутнал под маса и тоа поради моите родители шо ме натераа и веќе неам стапнато во црква.....

Баш ќе се погоди да си застанам пред КОРНЕР, наместо во гужва во црква, да си стаам ливче и да се молам :).

Како и секоја година, така и оваа, пред Соборниот Храм во Скопје. Едноставно го обожавам празников, најголем празник во светот на христијанството.

Како неколку години наназад така и оваа ке идам во СВ Петка во Црниче.

зависи од гужвата ако можам да поминам оти да не во црква, ако не пред црква...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom