Нема да умрете

• Креатор на темата Креатор на темата marcus
  • Време на започнување Време на започнување
Eva nee od Adam tuku tie se od Boga.
No covekot zaradi neposlusnosta sega strada od tie zemni nepogodi, ne zaradi voljata na Boga, taka da bide, toa e delo na odnosot na coekot kon sozdadenoto od Boga, kakao kruna na zemjata, upravnik, celo na vekot.
Covekot ima slobodna volja da bira kade odi, dobroto ili zloto.Sekoja veroispoved ima svoj stav deka vo nea e vistinata, nie Pravoslavnite velime deka vistinata e vo Crkvata vo Hristos i nikade na drugo mesto, dokolku covekot ima barem malku logika i razum bi ja spoznal religijata vnatre vo srceto koesto e centar na covekovotobitije.

...................... :jaj: ..................

Зашо не давате дирекни одговори на дирекните прашања ... ?

Или моментално правете упдејт на Библијата :pos:

Brat ako sakas procitaj, pisuva, sao koj saka da procita ima koj ne sigurno ke nema.

pa da znais deka pa tebe nikoj nisto ne te prasa. Nema so da se mesas jas pravam, muabet so prijatelot pred tebe, bez navreda ako sakas da se ufrlas vo temata nema priblem samo toa sto me ousdi mislam deka ne ti e bas najdobar pocetok.poz.

Prva rabota ako sakas muabet samo so prijatelot imas PM
Vtora rabota ti koga kje kazes na nekoj deka zivee vo zabluda ne osuduvas (kako sto napravi eden post nad mene)
Treta rabota ne mi e pocetok citaj pogore postovi.
Zgora na seto toa ne mi odgovori na prasanjeto (kako i ocekuvano).

Znaci sakav da napisam bez zaobikoluvanje i bez prazni odgovori ali aj vikam nema potreba no ocigledno imalo potreba :)))
Znaci sega ima uste edno pod prasanje, znaes da odgovoris ili ne? Ako znaes odgovori (znaci bez zaobikoluvanje i bez prazni odgovori - Toa e taka zosto e taka i citati od biblija), a ako ne znaes da odgovoris togas ne ni doagjaj do zaklucoci kako toa so bozjata intervencija.

Nieden ne dade odgovor a da se pridrzuva do ova, te. nikakov odgovor ne ni proizleze ovde na niedno prasanje.

Eva nee od Adam tuku tie se od Boga.
No covekot zaradi neposlusnosta sega strada od tie zemni nepogodi, ne zaradi voljata na Boga, taka da bide, toa e delo na odnosot na coekot kon sozdadenoto od Boga, kakao kruna na zemjata, upravnik, celo na vekot.
Covekot ima slobodna volja da bira kade odi, dobroto ili zloto.Sekoja veroispoved ima svoj stav deka vo nea e vistinata, nie Pravoslavnite velime deka vistinata e vo Crkvata vo Hristos i nikade na drugo mesto, dokolku covekot ima barem malku logika i razum bi ja spoznal religijata vnatre vo srceto koesto e centar na covekovotobitije.

Logika i religija se sosema razlicni poimi ne gi mesaj :)

Drugarceto Zeng go snema nekako...

Prva rabota ako sakas muabet samo so prijatelot imas PM
Vtora rabota ti koga kje kazes na nekoj deka zivee vo zabluda ne osuduvas (kako sto napravi eden post nad mene)
Treta rabota ne mi e pocetok citaj pogore postovi.
Zgora na seto toa ne mi odgovori na prasanjeto (kako i ocekuvano).

Nieden ne dade odgovor a da se pridrzuva do ova, te. nikakov odgovor ne ni proizleze ovde na niedno prasanje. Drugarceto Zeng go snema nekako...
Еве сум, а одговори добивате од почеток само кој да ги свати?:helou:

Младичу кое прашање толку те измачува ајде олесниси и кажи го.

Ајде сега јас да поставам едно прашање на сите атеисти па ако најдете одговор пишете.
Од каде им е идејата на луѓето за постоењето на Бог ако тој не постои, дури и во праисторијата луѓето верувале во некакви Богови, како може на еден прост неандерталец да му дојде идеја за нешто над се, нешто што контролира се, дали на вас некогаш ви дошла идеја за нешто за што немате чуено, видено, почувствувано, дали совршенството за кое говориме е нешто без никаква основа?

Чекам одговор.

Ne ti ja svakam sporedbava.Mozebi zatoa sto se dve sosema razlicni raboti. Prosostvo na Isaija(covek); evangelieto spored Matej(covek);.Procitaj go mojot post uste ednas tamu ubavo napisav deka site vakvi prorostva i dr. bezvezni raboti se napisani od COVEK koj sto bil popameten od ostanatite vo svoeto okruzuvanje taka da ova ne ti drzi . Mozes i cela biblija kuran ili neznam so drugo da citiras no pak ke se svede na edna rabota se poteknuva od covekot e nameneta za samiot nego so cel da postoi nekoja etnicka raspredelba t.e grupi na luge koi ke imaat razlicni pogledi a isti stremezi kon rabotite(zboram za tie sto veruvaat). I sekoja takanarecena misterija e misterija se do onoj moment koga nema da se najde nekoe naucno ili logicno objasnuvanje.Ako ne e problem bi ve zamolil tie sto ste ubedeni deka gospod postoi da mi odgovorite:
1.Kako go zamusluvate fizikusot na gospod (dokolku go zamisluvate kako takov)?
2.Kako nastanal covekot?
3.I ako religijata i verbata vo gospod treba da donese nekoe duhovno splotuvanje zasto bas poradi taa religija se soocuvame so verski vojni?
4.Zasto postojat tolku vidovi na veri ?
Fala odnapred i ocekuvam pred se realni i iskreni odgovori

Споредно е кој ги изрекол зборовите, битна е содржината. Ако те иритира цитираното од Новиот Завет, има една зен приказна што на поинаков начин, со подруги зборови го објаснува истото:

Некој човек побарал од некој зен мајстор да му го објасни просветлението (слично како што ти бараш да ти се објасни физикусот на Господ). Место одговор, зен мајсторот почнал да му сипува чај во чашата. Сипувал сипувал, додека не се преполнила и почнала да претечува. “ - Еј, што правиш?“ - викнал човекот. “Преполна е, нема место за повеќе“. Мајсторот му одговорил: “И ти си како чашава. Преполн си со тоа што го знаеш, и затоа не можеш да примиш ништо ново“.

Сосема иста е и пораката на Исус во цитираниот стих. Човек кој е оптоварен со сопствените предрасуди, не е во состојба да види нешто што за друг е очигледно. Повод да го спомнам ова беше твојата изјава дека веруваш само во она што ќе го примиш преку сетивата за вид, слух и допир, а притоа не ги ставаш на кантар природните граници на човековите сетива. Можеш да чуеш звук со фреквенција до 10 000 херца; кучињата можат да слушнат звук до 50 000 херца. Ако ти не го слушаш, не значи дека тој звук не постои.

Дозволи дека не е можно да знаеш се. Ниту науката нема одговор за се. Дозволи дека може да научиш нешто за природата на нештата, не само од научните факти, туку и од религиозните учења. Дозволи дека и во религијата е можно да има мудрост. Одговорите се наоѓаат со барање - оној момент кога човек ќе престане да поставува прашања, животот му е веќе исцрпен и завршен.

Ајде сега јас да поставам едно прашање на сите атеисти па ако најдете одговор пишете.
Од каде им е идејата на луѓето за постоењето на Бог ако тој не постои, дури и во праисторијата луѓето верувале во некакви Богови, како може на еден прост неандерталец да му дојде идеја за нешто над се, нешто што контролира се, дали на вас некогаш ви дошла идеја за нешто за што немате чуено, видено, почувствувано, дали совршенството за кое говориме е нешто без никаква основа?

Чекам одговор.
Имаш дури два одговора на ова прашање:
-Неможноста да се објаснат природните појави и феномени и нивната големина пред која човекот морал да се покори,го натерале да си создаде илузија дека тоа го контролира некој.Многу пологично им било да објаснат дека земјата ја држи некој џин на своите раменици,отколку да ја пресметуваат нејзината еклиптика,нејзиниот пат околу сонцето и пак да се уверат дека земјата е плоча.Тоа се случува од едноставна причина што човештвото сеуште ги немало доволно напредните алатки да ги направи сите тие пресметки.
А кога некој конечно успеал,Црквата го запалила.I wonder why??
-Си слушнал за НЛО?Како човекот би ги објаснил инаку цивилизациите кои дошле на нашата планета во вселенски бродови?А веројатноста за тоа да се случило,е доста голема.Тие цивилизации биле за нив-богови.
Сепак,и во двата случаја,никаде не се спомнува христијанскиот Бог.Дури и навистина да имало такви натприродни сили,на почетокот кај праисториските луге,тоа биле Духот на Земјата,Водата,Сонцето и слично.Со именувањето на тие духови,и подоцнежната нивна "инаугурација" во Богови,настанале паганските религии.Во секој случај,илјадници години пред Исус.
Значи,дури и да постојат Богови,Исус не е првиот од нив,ниту пак најмоќниот,оној кој владее со се,како што сака да го претстави Црквата во нејзина корист.
п.с А тоа шо не постојат,тоа е веке друго прашање.:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom