ГРЦИЈА? ШТО Е ТОА?

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
што туку добив email од една другарка, дојдена е пред некој месец во Берлин од Македонија и прави нешто како пракса во бундестагот..... и сакам да ви го пастирам email-от кој што го добив од неа. Јас веќе имам со неа и други зборувано на оваа тема за Македонија, па да ви се пофалам ние овде во Берлин па и Германија започнуваме со битката за името на Македонија и да ги упознаваме германците со нашиот „проблем„. Проблемот овде и во школите е исто тоа што уште од мали ги и овде учат или по документарни емисии го спомнуваат и му завидуваат и на Александар Македонски и на Татко му Филипа и велат на пример. Александар Големиот од Македонија гркот.... За тоа имаме цел ние да формираме друштво кое што ќе се грижи колку што може да ја претставува Македонската Култура овде кај германците, како на пример со наши Уметничари, Македонска играорна група и многу други работи кои што нашите родители не се доволно грижеле и ги запоставиле тие работи и сега ние помладите сметаме дека треба ова нашиов народ овде да се размрда.... туку ај да не ја тупам многу прочитајте го emailот од мојата пријателка а за нашите активновсти ќе почнам во иднина да ве информирам.... Текстот е на латиница поради тоа што оригинал ви го прекопирувам за да не мисли некој сум праел некој измени итн....

subject grcija? sto e toa?
Decki,
moram da spodelam nesto so site vas. Prvo da vi kazam deka zavcera bev na rucek so eden sorabotnik na moja drugarka-praktikantka. I se ke bese vo red ako koga se prestaviv, ne me prasase od koja Makedonija doagjam. Se iznervirav i mu rekov do Republikata. Ajde si vikam moze se zbunil i go prasav sto studiral.Odgovorot bese: ISTORIJA.
I utredenta dobiv zadaca od mojot pratenik, da napisam pola strana za Mk. Ja napisav 3 strani, koi toj treba da gi stavi na web, od koi prvata bese samo istoriski fakti, so poseben akcent na podelbata na Mk vo 1912/1913. Denes mojot sorabotnik mi kaza deka mn raboti od tie tri starni ne znael.
Ako porano nikoj ne ne znaese, sega veruvajte site ne znaaat I TOA SAMO PO NAJLOSO; pravata na albancite, karanicata so Grcija i nestabilnosta na nasata vlada.
A denes i vcera nemav mnogu rabota, pa surfav malce po germanskite stranici i na eden od najposetuvanite portali na EU; naidov na karta na koja ima mnogu Makedonii, tazno
.Jas ne znam dali nekoj do sega ja videl ovaa karta i zasto sekogas molcime i zosto nikoj ne go postavil prasanjeto, zosto bas taa karta na edna tolku vazna internet stranica. Videte ja, ako znae nekoj koi se ovie Makedonii, moze da mi objasni, jas ne znam grckii napvravete sporedba so Hrvatska i Turcija, na cii karti sosedite ne se n prikazani:

http://europa.eu/abc/maps/applicants/fyrom_de.htm

Jas ne znam veke sto da kazam, osven deka sega koga sum daleku od doma i koga sum tolku direktno vklucena vo svetskite, politicki procesi, svakam vo kolku losa pozicija e nasata zemja i za zal veruvajte za svetot nie vsusnost i ne postoime.I nema da postoime dodeka ne se stabilizirame i ne gi resime vnatresnite i nadvoresnite problemi.

A za Grcija, ne mozam da kazam nisto drugo, osven deka se izborila za mnogu ubavo mesto vo Svetot, za koe mozeme samo da i zaviduvame, ili podobro kazano, ajde malce da se svrtime kon nas samite, da vidime kaj sme i konecno da napravime strategija za vo idnina. Ne sakam da slusnam deka nekoi od vas ne se interesiraat za politika, zatoa sto ova veke ne e politika, tuku opstanok, a Grcija e na pat da napravi da ne snema zasekogas.

Iako Solun e nas, jas nikogas nema poveke da otidam tamu, jas ke bojkotiram se sto e grcko, da im vovedeme tiho embargo, ama da ne zaboravime deka konecno treba da pocneme da ja gradime nasata slika vo svetot ili barem vo Evropa za kade sto se stremime, da ja prefrlime rabotata na regionalno nivo, dosta mi e od lokalen patriotizam

Od srce
Simona

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Simona namesto da surfa na internet, ona sto go napisala za nejziniot nadreden od DE parlamentot, neka go preprati do site parlamentarci i do vladata. Barem ke bide korisna i ke gi zapoznae germancite so makedonskata istorija.

Mapata e za oblast Makedonija vo Grcija, isto kako sto postoi oblast Luxembourg vo Belgija ili Danska oblast vo severna Germanija. Samo sto germancite i belgijcite ne se sovinisti grci, koi kradat istorija, kultura i teritorija, pa ne se bunat za iminjata na Danska i luxemburg.

Член од
22 мај 2006
Мислења
400
Поени од реакции
4
siroto devojce, sto tek sega se svestuva, od kade, kako, kolku, sto i do kade... i mnogu drugi realnosti... Pa ako zavrsis i tamu univerzitet, pa rabotis na pozicija, pa prosetas so Germanci i drugi stranci pola Evropa, pa koga ke uvidi kako moze da ja vozat, ko sto toj Germanecot istoricarot sto i rekol "mnogu raboti ne sum znael...",, a ustvari se znae i ti se otvori horizontot, lele majko...
Posle nekolku godini ako ostane makedonka vo svesta, nikoj nema da ja razbira vo zemjata od kade sto izlegnala....., a ke svati deka tamu e vo opkruzuvanje so neprijatelot...

da_be_man

Entropy
Член од
17 октомври 2005
Мислења
628
Поени од реакции
126
ГРЦИЈА? ШТО Е ТОА?

fashisticka pa i rasistichka drzava na juzniot balkan so veshtachki geogravski granici i politichki definiran etnos.

CafeLatte

Sieger
Член од
23 октомври 2007
Мислења
60
Поени од реакции
2

vo germanija velat Mazedonien so MK kratica za nashata Makedonija i
makedonia vo grcija a so takvi iminja se odbelezhani i vo kartite :wink:

i kako shto gledame nashata Makedonija ja ima bukvata J a grchkata ja nema taka da ne gledam deka e isto imeto.. i nema shto da baraat ciganite da go menuvame... vprochem i koj im go dade pravoto da baraat takvo neshto!!!:uvo:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Симона, иаме посебна тема со промотивен материјал за Македонија:

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=18781

Повели, поплави ги со информации сите во Германија!

Не заборавај дека сега имаме сајт на германски www.Pelagon.de и се разбира нашиот сајт: www.historyofmacedonia.org .

Поздрав и ти пожелувам успех.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
africko pleme ,evropska izmislica -toa e grcija:toe:

Milanez`

Tutta lα miα vitα...
Член од
6 август 2007
Мислења
14.565
Поени од реакции
5.561
цигани што смрдат :)

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
Јас во 2005 година имав можност да се запознаам со Др.Хинриксен Ирене амбасадор на Германија во Р.Македонија.Бев и кај нејзе во амбасада не еден мал разговор и од нејзе добив карта на Европа направена од германскиот институт GOETHE.Одма фрлив поглед на нашата земја и името кое е напишано и си стоеше чисто Mazedonien со главен град Скопје.Бев изненаден и одма и го реков тоа и на мојата наставничка по германски со која бев кај амбасадорката..и и кажавме на неа дека сме изненадени дека на една германска карта не пишува онака како што треба ,а амбасадорката само рече дека отсекогаш не подржувале во овој спор и дека не именуваат како Македонија.

П.С Картата ми е домче у соба на зид ми стои:vozbud:

Инаку ГЕЈЛАДА или Поранешна Турска Провинција Пеколен Газ е смрдливо фашстичка земја во која моја нога не стапнала.А да и лопови се.Крадат Историја.И глупи се.И ружни се

N

n/a

Гостин
FTROY...(Former Turkish Republic of Yunanistan)
е непостоечка држава населена од збирштина на етиопјани (читај цигани),маџири (читај турци неверници) пишман македонци (читај предавници),италијанци и албанци.
За себе користат име кое не го заслужуваат.
Поранешна англиска...па америчка колонија...

и тоа што е најважно:
Најголем непријател на македонците евер!
Ја`зк да му е на тој што ќе стави нозе на маса заедно со грк...
не па да преговара.
Немаме ниту што да споделиме...
ниту што да си кажеме.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Се собрале педери и лезбејки и си направиле држава!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Јас во 2005 година имав можност да се запознаам со Др.Хинриксен Ирене амбасадор на Германија во Р.Македонија.Бев и кај нејзе во амбасада не еден мал разговор и од нејзе добив карта на Европа направена од германскиот институт GOETHE.Одма фрлив поглед на нашата земја и името кое е напишано и си стоеше чисто Mazedonien со главен град Скопје. ..... Картата ми е домче у соба на зид ми стои:vozbud:
Веднаш да ја скенираш каратата и да ја поставиш на форум Историја! - од Модераторот.

Kajgana Shop

На врв Bottom