Дали ги сакате поповите?

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги сакате поповите?

• ДА

Гласови: 34 24,3%
  • НЕ

Гласови: 106 75,7%

• Вкупно гласачи
    140
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Агата Ангел што вози?И уште два попа од Штип што јас ги имам видено,а за во Скопје не ги знам по имиња.

А тој „мерцедес„ негов е или службен е? А зашто МЕНЕ не ми пречи тоа што владиката Агатангел се вози со „мерцедес„?

Одлично! Па тоа значи дека ВИЕ добро ги плаќате поповите! Па кој ви е сега крив за тоа што возат „мерцедеси„?
Како прво, тие толку бараат, а не можеш да не им дадеш зошто некои обреди без поп не идат.

Mики вака сеа...очигледно дека со тебе никој не може да излезе на крај, дури и кога знаеш дека не си во право упорен си се додека другите не ги загубат живците.
Се надевам местото во рајот ти е загарантирано и дека горе со Исус ќе играте покер на соблекување, ќе бркате многу женски...ги има горе многу:Maјка Тереза, Богородица, Марија Магдалена, Марија Клеопова и др....
мој совет до тебе:фаќај ја Мајка Тереза гром е :smir:
Потоа 12те апостоли, ќе станат дванаесетмината на Мики и ќе бидат најјака банда без сомнение.
Ај доста зборувам и јас. Мики брат, остани ми со здравје и продолжи си ти да веруваш во Бог и кулиркај си...

Mики вака сеа...очигледно дека со тебе никој не може да излезе на крај, дури и кога знаеш дека не си во право упорен си се додека другите не ги загубат живците.
Се надевам местото во рајот ти е загарантирано и дека горе со Исус ќе играте покер на соблекување, ќе бркате многу женски...ги има горе многу:Maјка Тереза, Богородица, Марија Магдалена, Марија Клеопова и др....
мој совет до тебе:фаќај ја Мајка Тереза гром е :smir:
Потоа 12те апостоли, ќе станат дванаесетмината на Мики и ќе бидат најјака банда без сомнение.
Ај доста зборувам и јас. Мики брат, остани ми со здравје и продолжи си ти да веруваш во Бог и кулиркај си...

Cooool...have a nice afternoon...

А тој „мерцедес„ негов е или службен е? А зашто МЕНЕ не ми пречи тоа што владиката Агатангел се вози со „мерцедес„?

Тој можеби е службен ама другиот е негов.И дај навистина олади малце пола попови по Скопје возат коли од над 20000 евра ,немој да не правиш будала при здрав памет.
А како тоа да не им се дадат пари?Мртовецот треба да си го чуваме дома за да не им дадеме пари на попови за да го закопаат?

Што се однесува до тарифниците, тука не гледам ниаков проблем. Во православието, постојат ТРЕБИ кои се случуваат ЕДНАШ во животот, како на пример: еднаш е крштевката, еднаш е венчавката (скраја да е од три пати...), еднаш е погребот.. Ај сега сети се, колку пари имаш до сега дадено за минливи глупости? Колку пари имаш дадено по кафетерии и дискотеки? Во КОЈА кафетерија или дискотека ти го проповедаа Бога? Која кафетерија и дискотека те ПОВИКАЛА на спасение? Каде е спасението, во Црквата или во дискотеката?
Или најлесно е де се „набада„ по принципот „можеби и јас сум во право„ а притоа да се нема елементарно пзонавање на работите во Црквата.
Абе ај не заебавај, за некого тие пари се мисловна именка. Има луѓе кои треба цел месец да работат за да заработат да му платат на тој брадестиот што ќе запее таму 15 минути. Ептен јако оправдување "еднаш било во животот". Ти ебам лакомите.

Ја сум верник, ама тарифата им е ѓаволска. Грабеж.

Тие „верници„ кои се изјасниле „против„ поповите, всушност се самонаречени верници...АПСУРД е некој да се нарече верник а да тврди дека не влегува во Црква, не практикува верско учење и згора на се МРАЗЕЛ попови. Омразата не е својствена за верниците.
Зарем не смееме како верници да имаме сопствено мислење? И да ги критикуваме за некои работи за кои забегуваат? На крај, тоа се само свештени лица, кои како што и сам рече - ги има многу кои се на погрешен пат.

Критикуваме свештени лица, не Бог.

O.K. Лично ќе се распрашам по свештеницте кои ги познавам за да го одредам процентот на возачи на „мерцедес„ помеѓу нив.
Она кое сакам да го посочам е следното: за оние кои веруваат, многу е покорисно да внимаваат на своето однесување на не на попското однесување. Христос вели: „кому му е многи дадено, многу и ќе се бара од него„. На судот Христов, поповите ќе одговараат барем двојно повеќе од другите луѓе. Имајќи го тоа на ум, лично и персонално, не сум оптеретен со тоа која кола ја возел попот. Ако некој од нив смета дека така се живее „попски“; нека тера така и понатаму. Тоа што дел од свештенството не е доследно кон редот на живеење во Црквата,тоа НЕ Е МОЈ проблем, МОЈ проблем е само МООЕТО однесување и за тоа однесување ЈАС ќе одговарам пред Христа а не некој поп.

O.K. Лично ќе се распрашам по свештеницте кои ги познавам за да го одредам процентот на возачи на „мерцедес„ помеѓу нив.

Во кое својство? Стварно бе Мики, што си ти, чиновник на МПЦ? Или?
Она кое сакам да го посочам е следното: за оние кои веруваат, многу е покорисно да внимаваат на своето однесување на не на попското однесување.
Тоа кое јас сакам да го посочам е дека за МПЦ многу повеќе ќе биде корисно да внимава на однесувањето и аздисувањето на нејзините свештени лица, за да не личи на распашана команда, која гради имиџ "дај парите бе".

Стварно, незнам во кое својство зборуваш овде, ама во кое и да зборуваш - треба да знаеш дека секој треба да прифати критики. На крај, свештениците се луѓе, не се богови, имаат и тие мани, пороци и гревови, знаат и тие да застранат.

Во кое својство? Стварно бе Мики, што си ти, чиновник на МПЦ? Или?

Тоа кое јас сакам да го посочам е дека за МПЦ многу повеќе ќе биде корисно да внимава на однесувањето и аздисувањето на нејзините свештени лица, за да не личи на распашана команда, која гради имиџ "дај парите бе".

Стварно, незнам во кое својство зборуваш овде, ама во кое и да зборуваш - треба да знаеш дека секој треба да прифати критики. На крај, свештениците се луѓе, не се богови, имаат и тие мани, пороци и гревови, знаат и тие да застранат.

Па тоа и самиот го имам кажано на форумов и секак одека не го одобрувам. Таквите свештеници служат како причина за одбојноста на народот кон Црквата, тоа не го спорам. Проблемо те во тоа што народов е склон сите сцштенци да ги става во иста канта, џоа сите биле исти. Зашто никој од форумџиите не посочи и поинаков пример?

Па тоа и самиот го имам кажано на форумов и секак одека не го одобрувам. Таквите свештеници служат како причина за одбојноста на народот кон Црквата, тоа не го спорам. Проблемо те во тоа што народов е склон сите сцштенци да ги става во иста канта, џоа сите биле исти. Зашто никој од форумџиите не посочи и поинаков пример?
Па изгледа затоа што не сме се сретнале со поинакви карактери досега:toe:

Зошто ти во старт почна да ни кажуваш како не сме во право и како ние сме блутници и не треба да гледаме на тоа колку поповите не крадат,апла не крадат.
Не остави простор никој да пофали поп,зошто се немаше место во ваква дискусија да се ствараат парадокси.

Мики,не е страшно само тоа што поповите го прават,страшно е што луге како тебе сакат да наметнат мислење дека поповите може да не крадат ама ние не смееме омраза затоа што Бог тоа не го сака.

Малку работите излегоа од контекст.

Ја си кажувам за мојот пример и тоа што ми смета на мене. Тарифите се жив грабеж, претеризам, прават црковните услуги да се луксуз.

Во еден ден во Соборна само од венчавки сигурно се слеваат околу 100.000 денари (на кои не се плаќа никаков данок) и за кои Црквата нема никаков трошок. Еве, да ставиме и дневници за 5 попови од по 1.000 денари, тоа се 5.000 денари трошок. Ама нееее, тоа не им е доволно.

Кој води евиденција на тие (неоданочени) пари? Каде одат приходите?

Па уште имале идеја црковен данок да воведуваат...комедија.

Хмммм..многу го оцрнивте попскиот повик...лично знам повеќе свштенцици но поголемиот дел од нив се О.К. Не велам дека се сите ангелчиња, но дека толку „забраздиле„ во материјализам, лично, не познавам таков пример.

Ја си кажувам за мојот пример и тоа што ми смета на мене. Тарифите се жив грабеж, претеризам, прават црковните услуги да се луксуз.

Во еден ден во Соборна само од венчавки сигурно се слеваат околу 100.000 денари (на кои не се плаќа никаков данок) и за кои Црквата нема никаков трошок. Еве, да ставиме и дневници за 5 попови од по 1.000 денари, тоа се 5.000 денари трошок. Ама нееее, тоа не им е доволно.

Кој води евиденција на тие пари? Каде одат?

Еве каде одат парите:
- за тековни потреби од храмот
- за плати за персонал во храмот
- за свеќоливница
- за средно богословско училиште
- за богословски факултет
- за градење нови храмови
- за издавање литература
- за плати за високите свштеници кои не практикуваат треби
- за народни кујни по храмовите

А парите ги контролира вработен свештеник одреден за таа работа. Лично познавам еден таков свештеник кој меѓу другото ја врши и благајничката работа.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom