arnaut i kultura se dva razlicni pojmovi.kulturata kako univerzalna dogma za arnautite nevazi .Ednostavno dokazan krimino gen gen ,narko dileri makroa , trgovoja so deca , zeni ,covecki organi., ednostavno genot od azerbegjgjan si raboti.necivilizacija.Dodeka nie makedoncite sme doprinele za mnogu svetski naucni dostignuvanja , na sovrementa civilizacija sto go koristi polovina zemijan topka.
И за чудо некое, кој стигне, те е*е.... ептен напредна цивилизација..
Него нејсе, цел ден на работа па гледам нешто Лирија сте ми ја спомнувале...Битушанец, ти како прво не ни знаеш каде е школото Лирија и под кои услови се работи. Знам, знам, ќе ми посочиш на зградата на Цветан Димов улицата...и јас пак ќе ти кажам...НЕ знаеш кај е школото Лирија...значи заштеди си зборови.
Сам имам завршено во Лирија,и бевме над 35 ученици секоја година. Во некое друго школо, биле по 25. Истото е и кај македонските паралелки. Тој агол на правење есап не ќе да ви е добар...
Да не фатам да цитирам, тој шо бараше паралелка албанска со над 40 ученика... Генерација 96-2000 смер забен техничар Никола Штејн школото...45 комада...на тацна, по тројца на клупа и со дрва се греевме. Да, знам, јасно ми е дека тоа го има и кај македонските школи.
Не е финтата сеа да кажуваме кој етникум под какви услови учи..не се етникумите криви за тоа. Системот на образование е.
Пак ќе повторам, ќе има паралелки по албански јазик, дали на некој тоа му се допаѓа или не, лично ич не ми чуе.
Колку да појаснам, еве на Скул ќе и се обратам, дека има малце мозок за разлика од некои други тука. Се работи за средно школо. Затоа се прават паралелкиве по градови. Ок, нема проблем, ви пречат да бидат во Прилеп? Отворете ондак ново средно школо во селата каде живеат албанците па нема да ви дојдат во Прилеп. Дотогаш, и поради тие причини, ќе се посетува настава во постоечките школи.
АБЦ, душичка, секогаш загрижен како државата го троши буџетот и колку убаво го тоа анализирал дека треба да се вработат нови професори по албански јазик...Нормално, го разбирам, се грижи за данокот кој (не) го плаќа. Кука ли кука за немаштија и немање услови, а три катна куќа изградил...прави шипац...
Значи, тргнете си од главата дека вештачки ќе биде населен Прилеп за да се наполнат тие паралелки. Албанците веќе се таму. Крушево немало албанци, је рајт... пред новата поделба на општиниве, "градоначалник" на Житоше беше г-дин Мерсими, замисли, албанец во не-албанска околија. Од кај ли само ги добил гласовите? Вештачки се населиле, гласале, и се повлекле?
Теории, заговори и квази патриотизам не ни се потребни ебаве. Дискутираме за образование, а вие (генерално мрчатори, не на етничка база) безкичмењаци што освен типкање на тастатура прстот за ништо друго не го мрдате, сте нашле и успорувате тоа право.
Џабе е сето тоа што го напишав, нема да го сфатите, и ќе вреѓате. Ако, не е прват, ни последен. Караванот си врви.