Документарецот "Fitna" - се очекува нов бран насилство по светот

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Holandskiot politichar Geert Wilders postirashe na internet dokumentarec
vo koj sho se kritikuva Koranot. Sizhe: dokumentarecot go narekuva Islamot "neprijatel na slobodata", a Koranot fashistichki tekst koj shto podtiknuva nasilstvo.

Pochnuva reakcijata vo mnogu muslimanski sredini.

Holandskata vlada se ogradi od stavovite na Wilders. Ochekuvaat napadi vrz nivnite diplomatski pretstavnishtva po svetot.

http://online.wsj.com/article/SB120649269618764219.html?mod=opinion_main_commentaries

Eve go filmot:

http://www.liveleak.com/view?i=7d9_1206624103

Inaku, strashno losh kvalitet za edna vakva vazhna tema, kako da e od myspace.

Nisto novo ,sto se veli veke videno, kampanja za da se pokaze Islamot vo loso svetlo. Pokusavaa so kulite vo 11/9 ,so karikaturite, so filmovi ocigledno ne im odi bas najdobro .Go gledam filmot od edna strana se uci Svetata kniga od druga strana ima lazen prevod a posle se prikazuva inserti od kulite bliznacki, pa posle inserti od nekoi verski svestenici koi zboruvale koga, kade i zosto ne se spomenuva.Interesno segde se spomenuvaat evreite i site inserti se pretpostavuvam se snimeni vo palestina a tamo kakva e situacijata site znaat. Vesta e veke stara i fala na Svevisniot nema nikakvi neredi ,veke sigurno ama poleka i naj nepismenite znaat deka se ovie provokacii,ovie degradirani opstestva stvarno se vo panika a razlogot e sekoj den ovie raboti imaat kontraefekt . Sto nakratko znaci "kucinjata laat karavanite proagaat". i tie znaat deka najhumanitarnata,najpravednata religija nikako ne mozat da go prikazuvaat vo loso zdanie zatoa sto vistinata e taka.

Nisto novo ,sto se veli veke videno, kampanja za da se pokaze Islamot vo loso svetlo.

Никој не го покажува исламот во лошо светло повеќе од самопрогласените исламски пророци, светци и просветители.
Ме разбираш за кои зборам, нели?

koj e toj samoproglasen prorok?

Обичните преседници не велат дека Израел треба да се избирше од лицето на Земјата...Или тоа е нормално во муслиманскиот свет?!??
Или верскиот фанатизам..важи само за оние кои го осетиле божиот допир(тоа во една прилика го изјави обичниот преседник).
Или онаа будалата од ирански дипломат кој рече дека видел ореол над главата на Ахмединеџад..Инаку типчето го очекува новиот Месија во муслиманскиот свет кој би требало да се појави за две години..а станува збор за исчезнатиот 12-ти имам Al Mehdija. Честито!

Mislam deka naredbata e muslimanite da ostanat mirni. Sepak, i pokraj loshata filmska produkcija, Wilders se pokazha dosta hrabar i upotrebi avtentichen filmski materijal od islamistite, pri toa citirajkji go Koranot.

No sega iranecot sprema vtor, i toa crtan film, vo koj shto go prikazhiuva Muhamed kako pedofil. Ne znam dali naredbata kje drzhi za ovoj film.

http://www.nisnews.nl/public/280308_1.htm

Shto se odnesuva do Ahmadinedzad, mnogu al Quds ima vo segashnava bitka vo Irak na stranata na al Sadr. Iran e ochaen da ja trgne Amerika od Irak, toa na nekoj nachin stanuva uslov (eden od uslovite) za prodolzhuvanje na politichkiot zhivot na negoviot rezhim.

Исламот сам си го наметна епитетот "насилна религија".
Во ниедна друга религија не се повикува на света војна против неверниците.
Доволно е една карикатура да испровоцира насилства спрема тој што ја направил.Зборувам за тој данецот,шо праеше карикатури од Алах.Уште другиот ден,имаше протести низ сите муслимански држави.Самите муслимани,поточно нивните лидери оставаат впечаток дека секој спор сакаат да го решат со насилство.
Нели можеше на пример,и они да направат некаква карикатура против Исус,и така да се спротивстват?Или на пример да повикаат на дебата и се да се реши на цивилизиран начин?Зошто мораше протести и палење на амбасади.Тоа е само израз на дивјаштво,кое очигледно е омилено на Блискиот Исток.
Мораат да се спомнат и правата на жените.Жените не ни се сметаат како дел од човечката раса.Не им е дозволена едукација,мора да носат шамии и мора да им служат на мажите.Вредности од 19 век.Каде е прогресот...веројатно никаде.
Многу време ке треба да помине,и многу труд треба да биде вложен за да се поправи ваквиот оставен впечаток.А најмногу од се-волја,која за жал,мислам дека ретко кој муслиман ја поседува.
Без навреда,ова е само субјективно мислење.За мене секоја религија е срање,ама оваа е некако убедливо на дното.

Обичните преседници не велат дека Израел треба да се избирше од лицето на Земјата...Или тоа е нормално во муслиманскиот свет?!??
Или верскиот фанатизам..важи само за оние кои го осетиле божиот допир(тоа во една прилика го изјави обичниот преседник).
Или онаа будалата од ирански дипломат кој рече дека видел ореол над главата на Ахмединеџад..Инаку типчето го очекува новиот Месија во муслиманскиот свет кој би требало да се појави за две години..а станува збор за исчезнатиот 12-ти имам Al Mehdija. Честито!

Да обичните преседници не велат така , тие се докажуваат на дело оп напад со авиони со не знам колку стотици илјади војска го окупираат тоа место ,и вршат со децении тортура и тие се ;обични; преседници .

Исламот сам си го наметна епитетот "насилна религија".
Во ниедна друга религија не се повикува на света војна против неверниците.
Доволно е една карикатура да испровоцира насилства спрема тој што ја направил.Зборувам за тој данецот,шо праеше карикатури од Алах.Уште другиот ден,имаше протести низ сите муслимански држави.Самите муслимани,поточно нивните лидери оставаат впечаток дека секој спор сакаат да го решат со насилство.
Нели можеше на пример,и они да направат некаква карикатура против Исус,и така да се спротивстват?Или на пример да повикаат на дебата и се да се реши на цивилизиран начин?Зошто мораше протести и палење на амбасади.Тоа е само израз на дивјаштво,кое очигледно е омилено на Блискиот Исток.
Мораат да се спомнат и правата на жените.Жените не ни се сметаат како дел од човечката раса.Не им е дозволена едукација,мора да носат шамии и мора да им служат на мажите.Вредности од 19 век.Каде е прогресот...веројатно никаде.
Многу време ке треба да помине,и многу труд треба да биде вложен за да се поправи ваквиот оставен впечаток.А најмногу од се-волја,која за жал,мислам дека ретко кој муслиман ја поседува.
Без навреда,ова е само субјективно мислење.За мене секоја религија е срање,ама оваа е некако убедливо на дното.

Ова што го тврдиш е само твое видување и ништо повеке , иако како тебе има многу луге и кои мислат дека нешто знаат тие се нај неупатените. Ако те прашувам дај докази каде се повикува на света за неверниците ,не може е неможе затоа што не постои такво тврдење ,ова е затоа што многу гледате снн,ббц и такви глупости.
После ми кажува доволно би било да направиме карикатура за Исус и све ке бидело во ред а не знае дека и за нас истото вази и за Исус никогаш тоа нема да го напраиме ,немаме ние таква култура како овие .
Исто важи и за жената ,за какви права ти зборуваш а кај нас нема .Каде пишува дека не смее да се едуцира имаш докази немаш тогаш чути си.Ако велиш за шамијата тогаш ок немам што да ти кажувам не можеме ние да бидеме исти со овие данци ,холанџ, и мн. други народи каде не се знае кој со кого спие и секаков неморал тиука сме назадни и така ке останеме.
Поздрав

Mislam deka naredbata e muslimanite da ostanat mirni. Sepak, i pokraj loshata filmska produkcija, Wilders se pokazha dosta hrabar i upotrebi avtentichen filmski materijal od islamistite, pri toa citirajkji go Koranot.

No sega iranecot sprema vtor, i toa crtan film, vo koj shto go prikazhiuva Muhamed kako pedofil. Ne znam dali naredbata kje drzhi za ovoj film.

http://www.nisnews.nl/public/280308_1.htm

Shto se odnesuva do Ahmadinedzad, mnogu al Quds ima vo segashnava bitka vo Irak na stranata na al Sadr. Iran e ochaen da ja trgne Amerika od Irak, toa na nekoj nachin stanuva uslov (eden od uslovite) za prodolzhuvanje na politichkiot zhivot na negoviot rezhim.

А бе крсте, насловот ти е :се очекува големи насилства: а сега велиш дека муслиманите добиле наредба да се мирни (очигледно не ти одговара ова штоо е мирно ) а и сме добиле наредба јаууу многу сме јаки :) а ваму пак се жалиш дека била лоша продукција ,а бе човек за жалење сте ке пукнеш од мака што нема насилства ,а лубовта кон Мухаммед с.а.в ни повеке него ли некогаш било ,и да те израдувам на големо овој април го славима рагањето на Мухаммед с.а.в во цел свет а и кај нас и тоа како никогаш до сега ,ај биди мирен

....на големо овој април го славима рагањето на Мухаммед с.а.в во цел свет а и кај нас и тоа како никогаш до сега ,ај биди мирен
Wow!
Како никогаш до сега
и повторно (за тие што не сфатија):
Како никогаш до сега

и на крај:
биди мирен
Каде да бидe мирен?
На некое немногублискоместодоамериканскаамбасада?
Или едноставно, сакаш да кажеш ќе биде примирен?

Инаку да знаеш ова го читаат и службите, очекувај посета од нив, а бога ми и од Ал Каеда (поради откривање на плановите, па неверниците сега ќе можат да бидат на штрек). :)

Нели можеше на пример,и они да направат некаква карикатура против Исус,и така да се спротивстват?
Ne moze.
I Isus isto taka za muslimanite e "svet" ( pod navodnici samo kolku da ne se izednaci poimot "svet" so toa se podrazbira vo Hristijantsvoto kako "svetec"), Bozji prorok.

Ne moze.
I Isus isto taka za muslimanite e "svet" ( pod navodnici samo kolku da ne se izednaci poimot "svet" so toa se podrazbira vo Hristijantsvoto kako "svetec"), Bozji prorok.

А нели водат потекло и исламот и Христијанството од Исус , мислам нема ли некоја поврзаност , пошто имам нешто слушнато , дека се поврзани преку Исус и двете религии ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom