Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Јас ставив референци од албански писатели и зданија од 15ти век, поезии од 16ти век, писма испратени од 15ти век, каде што убаво се гледа епирското во Скендербег, или да кажам албанското кога веќе ист јазик е.
За некој тоа не се веродостојни документи.
Прашувам да се објасни лигата на Лежа што Скендербег ја собрал, и причината зашто ја собрал...на некој тоа не му одговара, па никој не пишува за тоа..

Така да тој сајт, ќе биде исто како на форумов. Нема да биде веродостојно ништо што не е словенско. Значи на сајтот ќе има само 3 страни од црковни записи....и толку.

Ме мрзи да правам сајт за 3 слики.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Феникс, фала. Знам како се прават сајтови, вистински и тоа, не блогови. Само не знам дали не го примети сарказмот во мојот пост или онака од корнер се улета?

Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
Јас ставив референци од албански писатели и зданија од 15ти век, поезии од 16ти век, писма испратени од 15ти век, каде што убаво се гледа епирското во Скендербег, или да кажам албанското кога веќе ист јазик е.
За некој тоа не се веродостојни документи.
Прашувам да се објасни лигата на Лежа што Скендербег ја собрал, и причината зашто ја собрал...на некој тоа не му одговара, па никој не пишува за тоа..

Така да тој сајт, ќе биде исто како на форумов. Нема да биде веродостојно ништо што не е словенско. Значи на сајтот ќе има само 3 страни од црковни записи....и толку.

Ме мрзи да правам сајт за 3 слики.
Кога Скендербег започнал борба против турците се вратил во земјата на татко му, онаа од Призрен до Коњух ( словенски топоними, се едно, тебе тоа ништо не ти значи :blabla:) . Како мислиш ти, сам феодалец да се бори со империја ? Секако се потребни сојузници. И тоа се албанските феодалци. И тие го избрале да ги води како најспособен. Како сеалбански водач, тое ти е поентата нели ? Ама зошто забораваш дека после му се придружиле и овие непостоечки македонци со Мојсо Големиот, кој ќе му биде еден од најблиските другари ? Не ти паѓа во склоп на шовинистичката историја. И не само тоа, ами и се борел да ослободи Македонија - знаеш за борбите кај Светиград, Хтетово, Скопје ... а вас уште ве немало тука. Се борел СО НАС ЗА НАС. Тоа ви е големиот проблем, не сакате да го поделите со никој. Но тој за разлика од вас не бил некој шовинист.
Да дополнам дека Македонија веќе била удавена во крв по борбите со турците, а слободни биле само западните балкани, Албанија, Црна гора итн.
А ова за епирскиот јазик ќе го наречам чиста лага. Некој турил епитет на албанскиот “епирски“ и ај веќе се епирско е ваше. Па во истото време словенските јазици беа “илирски“, ама тебе не ти значи ништо тоа. И епирското деспотство ли е албанско ? Ќе се задавите од алчнотија :icon_excl Илири сакате, дардани сакате, сега и епирци сакате, утре кои ќе бидат - трибалите ? Само да стигнете Ниш и се готови:cheeky1:

И бидејќи не си разбрал, никој не спори дека Ѓоргија Кастриот управувал со албанците. Спориме дека управувал НЕ САМО СО НИВ. И дека бил од СЛОВЕНСКО потекло. Колу е ваш толку е и НАШ.

Баш за неговото потекло ништо не сте способни да докажете, а ти реков веќе дека неговиот јазик е живиот јазик од 15 век - неговиот мајчин МАКЕДОНСКИ, а во црквите се користел старословенскиот ( од 9-10 век) . Нема врска. Си призна дека мајка му била словенка,а :costumed3 - ајде сега да признаеш и кој му е мајчиниот јазик - чекам да напишеш :buum:

Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
eeee vie makedoncite dali ste svesni nemate nitu nacia nitu vera nitu zemja .Vie ne gledate deka imaa fakti za skenderbeu deka bil albanec toj e albanec toj koga vojuval vie makedoncite uste ne ste bile sosdadeni ste bile vo jajcata na bugarite i srbite ebena nacia mrsshhh
"Skanderbegus... vias patentes inter manipulos antesignariorum Dibranis suis et Macedonicis explevit (ea levis armatura erat)"

Се тресеш од омраза , се тресеш. Така те научиле, да мразиш, тука вина немаш. Вина имаш што не си способен да се промениш. Што велевте - вашата религија е албанизмот ? Не, вашата религија е омразата ! А може би е истото ? Ај поздрави од Барлети

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Kaj pisha Barleti deka toj e Makedonec?
Na koja strana od negovata kniga? Bash da vidam.

Inaku shteta. navistina golema shteta i moja krivica isto taka, imav doma pisma. Imeno ednoto pismo beshe od Sultan Mehmed II do Skenderbeg kade toj jasno i lucidno i transparentno go narekuva Kral na EPIR. Vtoroto pismo e od Skenderbeg do Mehmed, kade toj se imenuva kako Kral na EPIR i ALBANIA. Pismata bile pishuvani na latinski jazik kako shto i se gledashe jasno, i vo prevodot na pismoto mesto albania beshe Arberia. Pismata bea objaveni vo dnevniot vesnik Fakti vo 2002 godina i pronajdeni so vo arhivata na Vatikan istata godina. Datata beshe 1446 mesec Maj, ako se sekavam dobro. Pismata gi ima prof. Dr. Reshat Nexhipi, istoricar od Bitola.

Neodamna isto taka procitav vo eden dneven vesnik albanski mi se cini Lajm deka beshe, od isto taka covek biograf na Skenderbeg, koj minatoto leto bil vo Turcija (2007 god.) i baral, podmituval, plakal po muzeite i po site tie institucii i arhivi i pronashol nekolku pisma isto taka i tefteri kade se spomenuva Skenderbeg kako Albanec i Epirotas. Deckoto isto taka sprema edno Kapitalno delo koe treba da se objavi.

Inaku nemam skener doma inaku bash sakav da gi skeniram i da gi ufrlam tuka vo forumov da vidat nekoi lica i istoricari deka objektivno iluzijata i ne postoi. Taa e vistinita samo vo subjetivniot svet...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Пикасо, нема потреба да ги скенираш писмата. Тоа се познати факти.

Проблемот е што вие сметате дека поимот Епирец автоматски значи Шќиптар нешто со што ние не се согласуваме!

Барлети кој е единствен кој фатил 8 години од животот на Искендер (и сепак бил дете) пишува дека населението во Епирското Кралство се состоело од Епирци и Арбри. Арбрите се денешните Шќиптари (Албанци) односно Арберите во Италија или Арванитите во Грција но кои се тогаш Епирците кои ги спомнува Барлети како посебен народ од Арбрите?

Не може да сте и едните и другите а истовремено да ги негирате сите други факти за постоење на еден друг народ со сопствени топоними, имиња и јазик кои дефинитивно не се албански.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

Проблемот е што вие сметате дека поимот Епирец автоматски значи Шќиптар нешто со што ние не се согласуваме!

Барлети кој е единствен кој фатил 8 години од животот на Искендер (и сепак бил дете) пишува дека населението во Епирското Кралство се состоело од Епирци и Арбри. Арбрите се денешните Шќиптари (Албанци) односно Арберите во Италија или Арванитите во Грција но кои се тогаш Епирците кои ги спомнува Барлети како посебен народ од Арбрите?

Не може да сте и едните и другите а истовремено да ги негирате сите други факти за постоење на еден друг народ со сопствени топоними, имиња и јазик кои дефинитивно не се албански.
SILEN , не може да биде и епир и шќипери ???

Епирците го почитувале орелот /IPE,IPJA,IPTAR/ (пелазгиски јазик или "старогрчки") - /SHQIPE,SHQIPJA,SHQIPONJE, I SKIFTER/ (албански јазик) ... Најпознат владетел бил PYRR-H-US EPIR-US ; албански /BIR, BIR I / значи /СИН,СИН НА/... добиваш син на орелот нели ? BIR-I SHQ-IPE-S и /SHQ-IPTAR/- /ЈАСТРЕБ/... Инаку Скендербег изјавувал исто дека е син орелски (BIR I SHQIPES) а кралството SHQIPERIА , со потекло од PIRRO I ALEKSANDAR... бил крал на епир и албаниа а епир и илириа биле поделени уште од римско време со создавањето на илирикум римска провинција, епир бил под хеленско влијание ... во времето на Скендербег не се употртебува името илириа туку "principatat e ARBRIT" (АРБАНСКИ КНЕЖЕСТВА) - АРБАНИА затоа што илириа била населена и од други народи

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
SILEN , не може да биде и епир и шќипери ???

Епирците го почитувале орелот /IPE,IPJA,IPTAR/ (пелазгиски јазик или "старогрчки") - /SHQIPE,SHQIPJA,SHQIPONJE, I SKIFTER/ (албански јазик) ... Најпознат владетел бил PYRR-H-US EPIR-US ; албански /BIR, BIR I / значи /СИН,СИН НА/... добиваш син на орелот нели ? BIR-I SHQ-IPE-S и /SHQ-IPTAR/- /ЈАСТРЕБ/... Инаку Скендербег изјавувал исто дека е син орелски (BIR I SHQIPES) а кралството SHQIPERIА , со потекло од PIRRO I ALEKSANDAR... бил крал на епир и албаниа а епир и илириа биле поделени уште од римско време со создавањето на илирикум римска провинција, епир бил под хеленско влијание ... во времето на Скендербег не се употртебува името илириа туку "principatat e ARBRIT" (АРБАНСКИ КНЕЖЕСТВА) - АРБАНИА затоа што илириа била населена и од други народи
Пиро, јас конкретно ти одговорив зашто се сомневам, многу конкретно. Задржи се на тоа што го кажав и што го рекол Барлети! За него има разлика помеѓу Епирци и Арбри.

За непознатиот пелазгиски јазик веќе ти одговорив во друг пост, прочитај го.

Епир и Македонија имале историја на долго сојузништво и помагање кое трае уште од антиката и кое за жал е финално разбиено со падот на Епирското Кралство под Османлиите.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Пиро, јас конкретно ти одговорив зашто се сомневам, многу конкретно. Задржи се на тоа што го кажав и што го рекол Барлети! За него има разлика помеѓу Епирци и Арбри.

Епир и Македонија имале историја на долго сојузништво и помагање кое трае уште од антиката и кое за жал е финално разбиено со падот на Епирското Кралство под Османлиите.

Искрено, твое мислење околку речникот латинско-епиротски...каде што епирските зборови убаво се гледа дека се албански?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Jazikot koj go zboruvale Epirotite e deneshniot jazik ili dijalekt koj go zboruvaat toskite.
Za razlika od Epirotite, arbereshite (PAZI ARBERESHITE) ili nivniot dijalekt e slicen na onoj na Gegite.
Ako nekoj od vas tuka znae Albanski i moze da napravi distinkcija megju tie dva dijalekti, imeno dijalektot na Toski i Gegite ke znae dobro za shto zboruvam jas. Dadov i eden link od youtube, ubavo si zboruva nekoe mlado momcence tamu za jazikot na arbereshite i negovo zacuvuvanje od izumiranje, itn itn itn.

Edit:

http://youtube.com/watch?v=zRP9bO5rh_I&feature=related

Dobar link za onie poznavaci na albanskiot jazik (za zal mislam deka gi nema na forumov), samo taka ke moze da se znae i dozivee slicnosta na dvata dijalekti, t.e. onoj na Gegite i Arbereshite.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Eve edna izvorna pesna od Epir nameneta za Celo Mazani. Ke povtoram i tuka, onoj shto znae albanski, shto ja znae albanskata etnografija, ke znae deka ima slicnosti da ne recam deka se identicni site folklorni elementi na ova Epirska konfiguracija i taa na Toskite.

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7

Епирскато кралство се создало со соединување на родовите THESPROTI,KAONI I MOLOSI, подоцна кралството се проширува и со македонски родови со склучувања на бракови (Олимпиа,мајката на Александар Велики) била од епир. Епирците го почитувале орелот (IPI,IPJA,IPAR) а симбол на македонците било сонцето,претпоставувам од предокот на илирите и македенците HYLUS (се чита ИЛИ), YLLI значи сонце... а името епир потекнува од орелот , P/HIL/IP = ѕвезда и сонце... Под водство на Александар општо е познато постигнатото...
Во IIIвек Епир се нарекува Новиот Епир затоа што со реформите на Диоклециан територијата на Епир се проширува од NIKOPOL(PREVEZA),ЈANINA,KOSTURI- стариот епир до централна денешна Албанија. Во XV век не се правело веке разлика помеѓу стариот и новиот Епир. Во северна Албанија владееле принцови, а територијата се нарекувала Арбански принципати... Скендербег ги соединил сите заедно... Епир (мнозинство православни) и Арбаниа (мнозинство католици) ги нарекувал Шќипериа а народот Шќиптар... " Верата на Шќиптарите е Шќипериа..." - Скендербег.
Сојузништвото во турско време престанува претпоставувам бидејки голем дел од албанците го прифатиле исламот а македонците не...

[media]http://www.youtube.com/watch?v=-dUYJiBd2n0[/media]

Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
Форумци албанци, премногу фантазирате.

Илирска азбука а ? ГЛАГОЛИЦА

Едно не ми е јасно, зошто немате никаква критика кон самите вас, туку имате само за тоа около вас ?

Bartol Kašić [Bartholomaeus Cassius], Dizionario illirico-dalmatino-italiano (Slovoslovje dalmatinsko-italijansko). Rkp., pripisan Kašiću, između 1597

Ivan Tanzlinger Zanotti, Vocabolario di tre nobilissimi linguaggi, italiano, illirico e latino. Rkp., sjeverna Dalmacija, tri danas poznate redakcije (primjerka): 1679,1704 (dovršeno 1699) i 1699

Ivan Belostenec, Gazophylazium, seu latino-illyricorum onomatum aerarium, I, Gazophylazium illyrico-latinum, II, Zagreb 1740

http://www.hrvatskiplus.org/main.php?id_rub=15

Ако ја следиме вашата логика до каде ќе ја дотераме работата ?

Нема никакви докази дека епирскиот јазик има врска со албанскиот. Вие немате ништо заедно со илири, епирци , дардани или било кој стар балкански народ, бидејќи сте дошле во 10-11 век . А денеска сакајќи да реализирате некакви големи амбиции ја користите историјата како основно средство за оправдуваше на експанзионизмот. Ништо ново, и бугарите, србите и грците го правеа истото. Овие смешки со некои божемни сличности на зборови се комични. Се едно јас да кажам оти на старословенски мајка е МАТ и ајде Матија е словенска и вие сте словени!
Не може да се пишува историја ако не се истражува критички се, дури и сопствените теории !

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Форумци албанци, премногу фантазирате.

Илирска азбука а ? ГЛАГОЛИЦА

Едно не ми е јасно, зошто немате никаква критика кон самите вас, туку имате само за тоа около вас ?

Bartol Kašić [Bartholomaeus Cassius], Dizionario illirico-dalmatino-italiano (Slovoslovje dalmatinsko-italijansko). Rkp., pripisan Kašiću, između 1597

Ivan Tanzlinger Zanotti, Vocabolario di tre nobilissimi linguaggi, italiano, illirico e latino. Rkp., sjeverna Dalmacija, tri danas poznate redakcije (primjerka): 1679,1704 (dovršeno 1699) i 1699

Ivan Belostenec, Gazophylazium, seu latino-illyricorum onomatum aerarium, I, Gazophylazium illyrico-latinum, II, Zagreb 1740

http://www.hrvatskiplus.org/main.php?id_rub=15

Ако ја следиме вашата логика до каде ќе ја дотераме работата ?

Нема никакви докази дека епирскиот јазик има врска со албанскиот. Вие немате ништо заедно со илири, епирци , дардани или било кој стар балкански народ, бидејќи сте дошле во 10-11 век . А денеска сакајќи да реализирате некакви големи амбиции ја користите историјата како основно средство за оправдуваше на експанзионизмот. Ништо ново, и бугарите, србите и грците го правеа истото. Овие смешки со некои божемни сличности на зборови се комични. Се едно јас да кажам оти на старословенски мајка е МАТ и ајде Матија е словенска и вие сте словени!
Не може да се пишува историја ако не се истражува критички се, дури и сопствените теории !

На видеово можеш да ја видиш пелазгиска/илирска,македонска/албанска) азбука ...

PIRRO

Walking away
Член од
25 ноември 2007
Мислења
561
Поени од реакции
7
Не туку неговите поданици :wink:

Туку, мене друго ми дојде да си прашам...Што обележје му значи козата на шлемот? Што значат другите обележја?

иииии ТРНУ... СОНЦЕ/ЅВЕЗДА ЌЕ ДА СЕ ... ЛЕЛЕ ШТО ЧУДНИ МИСЛИ МИ ПОМИНУВААТ НИЗ ГЛАВА... 6 ЅВЕЗДИ !!! НА КРАЈОТ СЕ КЕ БИДЕ ВО РЕД НЕЛИ ТРНУ... :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom