imam eden problem
kupiv vajerles ruter netgear wgr 614
internetor mi e na mt net
go konfigurirav ruterot na dinamicko adresiranje i nemav problemi za konekcija preku lan ma koga dojde wajerlesot na red pocnaa i problemite
isto dinamocko adresiranje i koristev
wpa psk (tkip) enkripcija
na ovoj nacin dobiv konekcija i preku vajrles no koga nekolku casa ne sum konektiran preku vajrlesot togas preku ruterot imam samo access local only bez internet.
togas go konektiram laptopot preku lan kabel, i koga taka ke dobijam konekcija potoa mozam i da go diskonektiram lanot i da se konektiram na vajrelsot bez problem
inaku koristam vista ultimate koja ne mozam da ja smislam ama ne mozam da najdam drajveri za xp za toshiba L300 a10
ruterot ima spi fajrvol i NAT koi gi ostaviv na default
se obiduvam da gi vmrzeam doma kompjuterite preku router,a imam kablovski net.Od kablovska mi rekoa deka nemaat poim da rabotat so router i treba da im dadam nekoja MAK LAn adresa koja nemozam nikade da ja najdam?!?
kako i kade da ja najdam taa adresa?!?
vo device manager odi na mreznata karta potoa desen klik proeprties pa advance i tuka imas network adress ili nesto slicno
lev klik na nego i levo vo praznoto prozorce ke vnese
tocno 12 brojki i bukvi a,b,c,d ili f ili brojki od 0 do 9 bidejki se raboti za heksadecimalna sifra ili kombiniranoo brojki i bukvi
toe e mak adresata ke ja vneses i ke im ja kaes
znaci ni pomalku ni poveke tuku 12
Имам 3 копјутери во мрежа, и се си работеше во ред и интернетот и трансферот на фајлови. но откако последно го форматирав главниот компјутер (а сум го правел многу пати и пак си било се во ред со мрежата), направив share и workgroup, се како што треба на сите компјутери но неможам да влезам од главниов во другиве и обратно.
Да напоменам, направив share само на D: а не и C: , што мислам дека не треба да биде проблем.
Како би можел да воспоставам мрежа на друг начин.. совети..?
samo odnovo stavi gi vo ista vorkgrupa ostanatite dva kompjuteri
Imam eden problem i ve molam ako moze da mi pomognete. Imam eden desktop kompjuter i na nego imam wlan i lan. Preku lan-ot dobivam internet od On.Net
Wadsl. A preku wlan-ot sakam da mu dadam internet na Lap top-ot. Na nivnata konekcija i napraviv share za da moze da dobijam internet na lap topot. Mrezata ja srediv da moze da se gledaat dvata kompjutera preku wlanot. Im staviv IP adress i subnet mask na desktop kompjuterot i IP address, subnet mask i default geteway na lap topot i se gledaat megu sebe. Pisav pred saat vreme na nekoj od on net i mi rece da gi selektiram local area conection i wlan i da im napravam bridge connections. Go napraviv toa, megutoa vednas mi prekina internetot. Pa posle toa pocna da mi pojavuva greska 691. 769 no im gi trgnav driverite za lanot i wlanot i povtorno gi staviv i profunkcionira. Probuvav pak za da mozam da napravam bridge, za da mozam da dobijam internet na lap topot megutoa pak istoto mi go napravi. Sto treba potocno da napravam za da mozam da dobijam internet i na lap topot. Blagodaram mnogu za pomosta.
mislam deka ti treba nesto pomegu za da mozes da ja kloniras mak adresata