Како да ги вмрежам компјутерите дома?

• Креатор на темата Креатор на темата Dj_Madness
  • Време на започнување Време на започнување
Што оперативни системи имаш на лаптопот и на РС?

Imam Windows Xp i na dvata kompjutera. I preeska mi pisaa od forumov deka mozelo kako sto mi rekle od on net, preku bridge coonection ,ama koga ke go napravam toa mi se isklucuva inernetot i nemozam da se konektiram. No drugo nesto. Preeska slucajno imav vkluceno skype na lap top topot i skype na desktop kompjuterot. Preku wlanot mi bea povrzani dvata kompjutera i imav share napraveno na konekcijata sto e od niv. I na dvata kompjutera prorabote skype. Probuvam preku internet explorer i preku mozilla firefox ne saka da mi se otvori strana na lap topot, a na drugiot si raboti kako sto treba. :toe:

Имам 3 копјутери во мрежа, и се си работеше во ред и интернетот и трансферот на фајлови. но откако последно го форматирав главниот компјутер (а сум го правел многу пати и пак си било се во ред со мрежата), направив share и workgroup, се како што треба на сите компјутери но неможам да влезам од главниов во другиве и обратно.
Да напоменам, направив share само на D: а не и C: , што мислам дека не треба да биде проблем.
Како би можел да воспоставам мрежа на друг начин.. совети..?

se obiduvam da gi vmrzeam doma kompjuterite preku router,a imam kablovski net.Od kablovska mi rekoa deka nemaat poim da rabotat so router i treba da im dadam nekoja MAK LAn adresa koja nemozam nikade da ja najdam?!?
kako i kade da ja najdam taa adresa?!?:toe:

Луѓе, абе пред некое време еден другар дојде кај мене со лап топ и реков да ги поврзам 2та компјутери на 1 модем (од телекабел, со мрежен и USB кабел). Е сеа ги поврзав јас, али нешто ебаваше на тој што беше поврзан со USB кабелот. E сеа ме интересира кој е точниот начин за вакво поврзување за да знам у иднина ако ми ткене пак да правам ваква ствар ?

imam eden problem
kupiv vajerles ruter netgear wgr 614
internetor mi e na mt net
go konfigurirav ruterot na dinamicko adresiranje i nemav problemi za konekcija preku lan ma koga dojde wajerlesot na red pocnaa i problemite
isto dinamocko adresiranje i koristev wpa psk (tkip) enkripcija
na ovoj nacin dobiv konekcija i preku vajrles no koga nekolku casa ne sum konektiran preku vajrlesot togas preku ruterot imam samo access local only bez internet.
togas go konektiram laptopot preku lan kabel, i koga taka ke dobijam konekcija potoa mozam i da go diskonektiram lanot i da se konektiram na vajrelsot bez problem
inaku koristam vista ultimate koja ne mozam da ja smislam ama ne mozam da najdam drajveri za xp za toshiba L300 a10
ruterot ima spi fajrvol i NAT koi gi ostaviv na default

se obiduvam da gi vmrzeam doma kompjuterite preku router,a imam kablovski net.Od kablovska mi rekoa deka nemaat poim da rabotat so router i treba da im dadam nekoja MAK LAn adresa koja nemozam nikade da ja najdam?!?
kako i kade da ja najdam taa adresa?!?:toe:
vo device manager odi na mreznata karta potoa desen klik proeprties pa advance i tuka imas network adress ili nesto slicno
lev klik na nego i levo vo praznoto prozorce ke vnese tocno 12 brojki i bukvi a,b,c,d ili f ili brojki od 0 do 9 bidejki se raboti za heksadecimalna sifra ili kombiniranoo brojki i bukvi
toe e mak adresata ke ja vneses i ke im ja kaes
znaci ni pomalku ni poveke tuku 12

Имам 3 копјутери во мрежа, и се си работеше во ред и интернетот и трансферот на фајлови. но откако последно го форматирав главниот компјутер (а сум го правел многу пати и пак си било се во ред со мрежата), направив share и workgroup, се како што треба на сите компјутери но неможам да влезам од главниов во другиве и обратно.
Да напоменам, направив share само на D: а не и C: , што мислам дека не треба да биде проблем.
Како би можел да воспоставам мрежа на друг начин.. совети..?

samo odnovo stavi gi vo ista vorkgrupa ostanatite dva kompjuteri

Imam eden problem i ve molam ako moze da mi pomognete. Imam eden desktop kompjuter i na nego imam wlan i lan. Preku lan-ot dobivam internet od On.Net
Wadsl. A preku wlan-ot sakam da mu dadam internet na Lap top-ot. Na nivnata konekcija i napraviv share za da moze da dobijam internet na lap topot. Mrezata ja srediv da moze da se gledaat dvata kompjutera preku wlanot. Im staviv IP adress i subnet mask na desktop kompjuterot i IP address, subnet mask i default geteway na lap topot i se gledaat megu sebe. Pisav pred saat vreme na nekoj od on net i mi rece da gi selektiram local area conection i wlan i da im napravam bridge connections. Go napraviv toa, megutoa vednas mi prekina internetot. Pa posle toa pocna da mi pojavuva greska 691. 769 no im gi trgnav driverite za lanot i wlanot i povtorno gi staviv i profunkcionira. Probuvav pak za da mozam da napravam bridge, za da mozam da dobijam internet na lap topot megutoa pak istoto mi go napravi. Sto treba potocno da napravam za da mozam da dobijam internet i na lap topot. Blagodaram mnogu za pomosta.

mislam deka ti treba nesto pomegu za da mozes da ja kloniras mak adresata

е па вака...имам 2 компјутера дома и сакам да ги поврзам во мрежа, ги поврзав преку рутер двата, ги ставив во ист workgroup и не ги дава кога ке кликнам view workgroup computers...покажува ерор
"Workgroup is not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions.

The list of servers for this workgroup is not currently available"...шо ке му е маката знае некој?

е па вака...имам 2 компјутера дома и сакам да ги поврзам во мрежа, ги поврзав преку рутер двата, ги ставив во ист workgroup и не ги дава кога ке кликнам view workgroup computers...покажува ерор
"Workgroup is not accessible. You might not have permission to use this network resource. Contact the administrator of this server to find out if you have access permissions.

The list of servers for this workgroup is not currently available"...шо ке му е маката знае некој?

Значи остави тоа ворк глуп глупостите оди горе и напишија ип адресата или името на компјутерот и ќе влезиш во него. Пример \\192.168.1.20:smir:

Значи остави тоа ворк глуп глупостите оди горе и напишија ип адресата или името на компјутерот и ќе влезиш во него. Пример \\192.168.1.20:smir:

немоит...

Kако неможи бе , имаш исклучено фаервол?

Шо оперативен систем имаат?

и двата имаат XP sp2....со иклучен firewall пробував уште првиот пат....

Имаш ли share направено... Кабелот провери...

имам share направено де...а за кабелот ок е дека и на двата имам интернет пуштено така да ок е кабелот...

имам share направено де...а за кабелот ок е дека и на двата имам интернет пуштено така да ок е кабелот...

Што има интернет значи има мрежа.

Сигурно има некоја заштита што ја заебава цела работа , исклучи антивируси такви работи :toe: Незнам што друго викни некој што се разбира освен од мрежи некое другарче дома да види.

Aј пробај врзи ги ДИРЕКТНО СО ЛАН КАБЕЛ, не преку рутер, туку РС - кабел - РС.

И види што ќе биде. Ако биде вака, нешто во рутерот ти е изместено

Aј пробај врзи ги ДИРЕКТНО СО ЛАН КАБЕЛ, не преку рутер, туку РС - кабел - РС.

И види што ќе биде. Ако биде вака, нешто во рутерот ти е изместено

Башка кабел му треба за така :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom