Како да ги вмрежам компјутерите дома?

• Креатор на темата Креатор на темата Dj_Madness
  • Време на започнување Време на започнување
Малку ќе има проблеми пошо поврзуваш XP со VISTА. Мене ми се така дома поврзани, и стално кога ќе ги уклучам 2та РС, на овој од виста морам да праам DISABLE на конекцијата, да почекам 10 сек. и пак да и дадам ENABLE за да прима податоци од ХР.

На компјутерот со ХР, истото што е на сликата, напрај го и за другите партиции, за тие што сакаш да ги делиш во мрежа.

На компјтерот со VISTA, направи го ова за оние партиции што сакаш да ги делиш во мрежа:
8pq7g59wb3lgb2dzv9jv.jpg

Заборавив, претходно треба да одиш во PROPERTIES на My Computer на двата компјутери:

За ХР: Properties на My Computer -> Computer Name -> Network ID -> This Computer is part of a Business Network.....(next) -> My computer uses network WITHOUT a domain (next) -> Workgroup (крсти ја како сакаш, ама ИСТО на двата компјутера. Пример: DOMA) (next) -> Finish -> OK -> Рестартирај го компјутерот.

За VISTA: Properties на My Computer -> Во прозорецов, под VISTA логото кликни на Change Settings -> (следи го истото како и кај XP од тука натаму)

Пиши што си направила :smir:

Корун како можам јас да го поврзам пц-то со лап топот? Ми треба мрежен кабел и некој такви работи?:)

Корун како можам јас да го поврзам пц-то со лап топот? Ми треба мрежен кабел и некој такви работи?:)

Прочитај ја целосно темава и толку е (3 страни). Ти треба LAN кабел (20-25 ден/метар)

Прочитај ја целосно темава и толку е (3 страни). Ти треба LAN кабел (20-25 ден/метар)

OK

А може да ми кажеш некоја добра програма што може да ми скрие IP адресата?

Да не одам сега до кај "Барам програма", пиши тука...:):)

OK

А може да ми кажеш некоја добра програма што може да ми скрие IP адресата?

Да не одам сега до кај "Барам програма", пиши тука...:):)

Hide My IP 2008

За крак и такви работи..... незнам ;)

Imam eden problem i ve molam ako moze da mi pomognete. Imam eden desktop kompjuter i na nego imam wlan i lan. Preku lan-ot dobivam internet od On.Net
Wadsl. A preku wlan-ot sakam da mu dadam internet na Lap top-ot. Na nivnata konekcija i napraviv share za da moze da dobijam internet na lap topot. Mrezata ja srediv da moze da se gledaat dvata kompjutera preku wlanot. Im staviv IP adress i subnet mask na desktop kompjuterot i IP address, subnet mask i default geteway na lap topot i se gledaat megu sebe. Pisav pred saat vreme na nekoj od on net i mi rece da gi selektiram local area conection i wlan i da im napravam bridge connections. Go napraviv toa, megutoa vednas mi prekina internetot. Pa posle toa pocna da mi pojavuva greska 691. 769 no im gi trgnav driverite za lanot i wlanot i povtorno gi staviv i profunkcionira. Probuvav pak za da mozam da napravam bridge, za da mozam da dobijam internet na lap topot megutoa pak istoto mi go napravi. Sto treba potocno da napravam za da mozam da dobijam internet i na lap topot. Blagodaram mnogu za pomosta.

КОРУН до сега со се сум се сложил со тебе ама со поврзување компјутер со компјутер со прав кабел абе знаеш ли колку не се согласувам хехехехехеххе.Абе не ме заебавај..Учам циско 3 години и таков стручњак како тебе немам сретнато дај кажи да се најдиме....ПЦ то Пц крос кабел...Пц то свич прав пц то рутер пак прав и тако даље...Подолу на линкот можеш да видиш и да поднаучиш уште малку...

http://www.zytrax.com/tech/layer_1/cables/tech_lan.htm

поздрав

КОРУН до сега со се сум се сложил со тебе ама со поврзување компјутер со компјутер со прав кабел абе знаеш ли колку не се согласувам хехехехехеххе.Абе не ме заебавај..Учам циско 3 години и таков стручњак како тебе немам сретнато дај кажи да се најдиме....ПЦ то Пц крос кабел...Пц то свич прав пц то рутер пак прав и тако даље...Подолу на линкот можеш да видиш и да поднаучиш уште малку...

поздрав

Епа ај дојди ти, земи ги и сите вработени од CISCO, да се најдеме негде, земете нормален кабел (не кросовер), земете 2 компјутера, па да видиме дали нема да ги поврзам како што треба.

Imam eden problem i ve molam ako moze da mi pomognete. Imam eden desktop kompjuter i na nego imam wlan i lan. Preku lan-ot dobivam internet od On.Net
Wadsl. A preku wlan-ot sakam da mu dadam internet na Lap top-ot. Na nivnata konekcija i napraviv share za da moze da dobijam internet na lap topot. Mrezata ja srediv da moze da se gledaat dvata kompjutera preku wlanot. Im staviv IP adress i subnet mask na desktop kompjuterot i IP address, subnet mask i default geteway na lap topot i se gledaat megu sebe. Pisav pred saat vreme na nekoj od on net i mi rece da gi selektiram local area conection i wlan i da im napravam bridge connections. Go napraviv toa, megutoa vednas mi prekina internetot. Pa posle toa pocna da mi pojavuva greska 691. 769 no im gi trgnav driverite za lanot i wlanot i povtorno gi staviv i profunkcionira. Probuvav pak za da mozam da napravam bridge, za da mozam da dobijam internet na lap topot megutoa pak istoto mi go napravi. Sto treba potocno da napravam za da mozam da dobijam internet i na lap topot. Blagodaram mnogu za pomosta.

Што оперативни системи имаш на лаптопот и на РС?

поздрав

не го потценувај КОРУН,се гледа дека се разбира.

KORUN многу убаво напиша и многу ќе ми користи за еден месец тоа. Значи тоа е за сите што поврзуваат XP и Vista. Ама збориш за поврзување преку кабел или безжично поврзување ?

KORUN многу убаво напиша и многу ќе ми користи за еден месец тоа. Значи тоа е за сите што поврзуваат XP и Vista. Ама збориш за поврзување преку кабел или безжично поврзување ?

Се што имам тука постирано на темава е вмрежнување преку кабел.

Ахам епа ја ќе треба да вмрежам преку рутер ама бежична конекција. Имав така порано поврзано ама рутерот ми се поквари и се пробав ама изгледа до него е зашто прекина да функционира.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom