Предлог за уставно име што НЕ СМЕЕ да се прифати

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
Mislam deka sega otkoga Grcite definitivno i oficijalno go odbija predlogot, Makedonija treba da se soglasi na predlogot Republic of Macedonia -Skopje i da ja pokaze Grcija kako nekooperativna strana vo sporot, koja ne e podgotvena na neutralen kompromis od ON koj voedno e i posleden(spored Nimitz). Toa ke povlece mnogu zemji na nasa strana na samitot vo NATO,a i ke otvori vrata za prekinuvanje na pregovorite!!!!
A Grcija nema sansi da se "prepismani" bidejki stavija golem vlog so javnata izjava na Bakojani i nastapot vo parlament na Kakamanlis.Posle tie izjavi prifakjanjeto na Republic of Macedonia-Skopje za niv ke znaci samoubistvo pred sopstveniot narod i javnost.

Sepak, mislam deka resenieto e vo USA...same se plasam da ne napravat vo posleden moment nekoe drugo resenie(Upper Macedonia) i da go sednat Grujo ili Branko na stolce vo Bukurest se dodeka ne stavi potpis....
USA i se e mozno....:toe:

NO NE TREBA DA SE POPUSTI I PODLEGNE NA PRITISOKOT!!!

Ustavnoto ime za nas, Ustavnoto ime za CEL SVET!!!

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
А, за кое уставно име збориш?
За република Македонија-Скопје (т.е Република Скопџе)?
Малку си конфузен у постот, дај разјасни ми на што конкретно мислиш и на што не треба да подлегнеме?

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
малку оф топик...постои ли начин да некоја членка биде исклучена од НАТО алијансата????
Постои! Членството на ГРЦИЈА беше замрзнато кога требаше Турција да се прими во НАТО[/quote]
Мошне интересно, ај нека каже некој нешто подетално за ова.
А зошто и сега не би било замрзнато? :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
da se povtoram ????...ajde pak :
..................Celava papazjanija i diganje na temperatura posle tolku godini nebunjeneje na FYROM-skoto ime ( ili onaka kuluarsko bunickanje.. ) sega pred priemot vo NATO...samo pokazuva deka USA, EU i ostanati NIKOGAS nemale vistinska namera Makedonija da ja tretiraat kako e red megu suvereni zemji...
Vo takvi slucai se koristi silata na jakiot protivnik. Koga veke sme se zajebunile so FYROM-isuvanjeto......se sedi miren i so toa ime se vleguva vo sekoe dupce kade se moze...pa posle kako i sekoja snaa se razdipluvaat basmite
Poznato e i deka nasite NEPRIJATELI ne sisaat vesla i go znaat i toa.....zatoa MORAAT DA NE DOTEPAAT....sto i da napravime,da izmenime,smenime , nema da bide dovolno...osven naseto nacionalno SAMOUTEPANSTVO.....i zatoa,vo vakvi priliki, ako go razbiram dobro ABC se baraat rivalite na nasive segasni "prijateli" i " sojuznici" i im se dava predlog koj ne se odbiva.......drugata alternativa e DA NE NEMA.... kako mi se gleda nasive causi taa ja odbrale......i ovcite so svoeto bleenje se slozile.....

Член од
5 март 2007
Мислења
194
Поени од реакции
4
чуствителен е периодот, мораме да имаме разбирање за нешто што се вели дипломатска војна. некои изјави не мораме да ги земеме здраво за готово. ако нашиот државен врв се согласи дека предлогот е прифатлив во ситуација кога грција се изјасни дека не го прифаќа, тоа мора да се протолкува само како зајакнување на нашите позиции, кога и онака од тој предлог нема да има ништо, тогаш зошто да не бидеме мудри?

едноставно нема друг начин. не може нас груевски на сон да ни се појави и тајно да ни шепне дека предлогот не го прифаќа, ама ќе го прифати за да ги заебе циганите. не иде тоа така. каде и да изјави јавно на било кој медиум, тоа се зема за официјално. затоа мора малку дипломатија.

иако груевски е познат како "што на ум, тоа на друм" политичар.

едно мора да се сложиме сите. компромис е нешто на кое сме се обврзале, сме потпишале во име на претседател (киро) премиер (брано) и ред други.. тука нема назад.
затоа со големо жалење ќе констатирам дека деновите ни се одбројани до конечно прифаќање на име различно од уставното за цел свет, а за по дома уставното (и тоа ако се сожалат циганите за последново)

двојната форумула испадна од игра, границата е поместена во полза на грција, а по заслуга на бранко кој прв јавно изјави дека во суштина дрм или некое друго име разумно е прифатливо за во меѓунардона комуникацијаа..

има некои непишани правила во дипломатијата, можеме да скокаме до небо, ама после секој погрешен чекор назад нема.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
едно мора да се сложиме сите. компромис е нешто на кое сме се обврзале, сме потпишале во име на претседател (киро) премиер (брано) и ред други.. тука нема назад.
затоа со големо жалење ќе констатирам дека деновите ни се одбројани до конечно прифаќање на име различно од уставното за цел свет, а за по дома уставното (и тоа ако се сожалат циганите за последново)
Веќе еднаш го имаш кажано истото но со поинаква метафора:

Марковски; напиша:
играме јака утакмица, 90 минута 0-0 на смафорот, напнато, сите чекаме крај, и сега.. можете ли да спречите ситуација на пример 4 одбранбени фудбалери заедно со голманот да решат да си дадат автогол во последна минута? НЕ.
ни судијата, ни навивачите, ни тренерот, ни соиграчите, никој не може да направи АПСОЛУТНО ништо ако барем еден реши да си даде автогол.
Одговорот ти е даден, еднаш засекогаш, од Сердарот:

точно, не можеш да спречиш такво нешто.

меѓутоа, имаше едно убиство пред некој ден во Битола. Некој тип на некој друг му ја скршил главата заради некоја стара мала кавга, а потоа извадил дел од мозокот и му го ставил на мртвото тело, да може да го плука.

Ама замисли кога некој е спремен на таков грозен чин, поради стара мала кавга... колку Македонци ќе сакаат да се помочаат на мртвото тело на било кој предавник, кој ќе си даде авто-гол 1 минута пред крајот???

еве, од самата помисла, веќе ми се примочва :)

нека не си игра никој со името, ќе се ништат фамилии, не само поединци.
Па ти продолжи со лекции по дипломатија ако сакаш, само внимавај на кој универзитет ги држиш...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Јас на ништо не сум се обврзал ниту на референдум на некого сум дал дозвола било што да потпише во мое име така да немам ама никакви обрски према атина.

Член од
3 март 2008
Мислења
831
Поени од реакции
31
А, за кое уставно име збориш?
За република Македонија-Скопје (т.е Република Скопџе)?
Малку си конфузен у постот, дај разјасни ми на што конкретно мислиш и на што не треба да подлегнеме?
Prifakjanjeto na veke otfrlen predlog od Grcija(Republic of Macedonia-Skopje),od strana na Makedonija(da se razgovara za nego), ke ja dovede Makedonija vo mnogu povolna situacija na samitot vo NATO, a ako Grcija stavi VETO, ke i gi otvori portite ,bez nimalku razmisluvanje da se povlece od pregovorite, so Grcija kako glaven vinovnik za neuspehot, i nivnata nepopuslivost.

Ne treba da se podlegne na pritisokot na USA i NATO, vo slucaj vo 5 do 12 ,vo Bukurest da ni stavat na masa ime Upper Macedonia...na toa mislev.

Ustavno ime Makedonija ima edno...a toa e Republika Makedonija.

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Абе имајте малце оптимизам, па и да се споиме со грција не е лошо , онака без пари секое лето на море, гркинки колку сакаш, бендови колку сакаш...

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Грците не сакаат компромис, зарем уште не сфативте???

Друга работа, демек ако не сме влезеле во Нато не знам што све не ќе се случело со Македонија, перење мозок. Знам дека голема е можноста да има дестабилизација, но помислете во колку полоши ситуации била Македонија во минатото, војни ропства, асимилации, но сепак сме издржале.

Трета работа, зошто никој не збори каква дестабилизација ќе има ако прифатиме промена, собири, протести, барање предавници, незадоволство, безредиа, зарем мислите дека така ќе се проголта таква одлука. Верувам дека во тој случај ќе биде полошо отколку некакви предвидувања за иднината кои и не мора да бидат точни.

THE_PIRAT

Avanti Formica atomica!
Член од
14 февруари 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
79
Абе имајте малце оптимизам, па и да се споиме со грција не е лошо , онака без пари секое лето на море, гркинки колку сакаш, бендови колку сакаш...
Така а?шоубаво:tapp::tapp::tapp::tapp:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Зашто никој не коментира дека ни дома нема да смее да се употребува MACEDONIA и Republic of Macedonia бидејќи само кириличната варијанта ќе биде дозволена?

И после уставното име не се менувало, па на кого ќе му биде гајле кога никаде нема ни да се употребува!

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
Зашто никој не коментира дека ни дома нема да смее да се употребува MACEDONIA и Republic of Macedonia бидејќи само кириличната варијанта ќе биде дозволена?

И после уставното име не се менувало, па на кого ќе му биде гајле кога никаде нема ни да се употребува!
А ПА ТОА НЕСМЕЕ ДА ГО ЗНАЕ ЈАВНОСТА ...
ТОА Е ПРИВИЛЕГИЈА САМО НА ПРЕДАВНИЦИТЕ !

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Да бидам искрен, ми се допаѓа односот на нашава влада : ги оставија педерите да се истрчаат како прле пред магаре и да кажат дека не им одговара предлогот. После тоа, нашиве ќе кажат : “Ете, ние бевме спремни на компромис ама Грција го одби. Не можеме ништо ние.“ Едноставно царски!!! :music3:

Член од
27 март 2008
Мислења
16
Поени од реакции
0
ja mislam deka trebashe vladata odma da kaze deka prifaka, taka ke imashe poveke pritisok kon grcija.

Kajgana Shop

На врв Bottom