Најпрво карактеристиките.
Процесор: 900MHz Intel Mobile
RAM: 512MB
HD: 4GB SSD
Чипсет: Intel 910
Оперативен систем: Линукс (по кејф на Асус)
Димензии (ширина/должина/висина): 22.3 x 16.5 x 2.2 сантиметри
Големина на екран (диагонално): 7 инчи (скоро 18cm)
Тежина (со/без адаптер): 900 грама/1 килограм и 80 грама
Спаѓа во категорија ултрапреносни компјутери.
Цена: помалку од 300 евра (17.500 денари во АМЦ, деновиве ќе пристигне и во СЕТ... Очекувам поефтино и од АМЦ да биде, или ќе ги искарам

).
Имајќи ги во предвид погорните факти, можам да го пофалам само компјутеров. Од многу критичари има добиено натпросечна оценка (од уредниците на
CNET добил оцена 7.5 од 10,
TrustedReviews го имаат обележано како "Recommended",
HardwareCentral го препорачува...). Според тоа што го добивам како информација (со нетрпение го чекам и во мојата продавница) можам само да го пофалам. Мал, ефтин и ептен практичен. Можеби не би ми користел мене, но знам многумина на кои ќе им заврши ептен голема работа.
Прединсталираниот Linux се крева за 10 секунди. Linux-от на мојот десктоп со 3.0 Dual Core процесор, 1 гига рам и 160 гига хард диск се крева за повеќе од 30 секунди. Тоа ми кажува доволно за тоа како работи компјутеров и колку всушност е брз.
"
Еasy to work,
Еasy to learn,
Еasy to play"
A штом е од Asus, сигурно е
Rock Solid - Heart Touching 
Се на се, според мене, вреди за секое платено евро и многу корисна работа. Јас купив HTC S710 Smartphone, ама сигурно во Word се куца полесно на чудово. Башка порничите не сакам да ги споредувам со 2" дисплеј и 7".
Едит: Кога почнав да го пишувам постов темава имаше само две страни. Кога го испратив веќе стигнала на 5. Не би сакал темава да се избрише па молам ако мора да се дејствува, нека се дејствува по одредени мислења. Темата е супер.