P
Princ
Гостин
Во ред, Македонија е стварно грчка во тој случај (Грчките племиња се означени со црно)
Отиди и види ги картите што ги прават Бугарите на википедија на бугарски јазик.Во ред, Македонија е стварно грчка во тој случај (Грчките племиња се означени со црно)
Сакав да ти објаснам... дека Илирија била една држава која се протегала од еден дел на црна гора, косово, до близина на ниш, западниот дел на македонија, чемерија (дел од грција) и албанија. Значи сето тоа било Илирија додека не дошле словените во средновековието и ја окупирале земјата. Е сега, Албанците го зеле токму тоа име од еден илирско племе Албаној. Потоа, Албанија (Илирија) како етничка држава за првпат се има распарчено во 1878.
Исправка: Бела Земја, а не црна. Латински: albus, alba. На влашки е исто така alba. Римското име за Јужна Англија е Албион.Albanija e zbor koj znaci (na starogrcki ili latinski ne me fakaj za zbor zaboraviv) "AL"- crna i "BANIJA" -zemja... Znaci Crna zemja ili ALBANIJA...
Па на некој начин политиката на државата и те како била заедничка со србите. Тргнувајќи од фактот дека категорично се игнорира фактот дека албанците постоеле на балканов, па до таа мера дека Албанците во Македонија ги донел Тито (иако ништо друго, ете пример дедо ми бил во Скопје пред Тито, а пак баш тој истиот Тито, и таквите пред него принудно побркале албанците за Турска). Се негира албанската историја, се негира албанското постоење. Тоа, беше и остана српска политика.Па нормално, ете тоа е битна споредба. Зашто многу Албанци, не прават разлика меѓу Македонците и Србите, и дури си мислат дека ние сме сојузници со нив, и дека сме имале заедничка политика со нив против вас. Чисто за да им се разјасни на Албанците.
А мене ме интересира една друга работа. Каква е поврзаноста на Албанците од Македонија со Албанија? Водите потекло од Албанија? Од Албанија сте дошле тука? Нели, Али Ахмети рече дека тој бил правнук на Александар Македонски и првиот човеколик мајмун на овие простори бил негов личен предок? Зошто тогаш да се викате Албанци, ако немате врска со Албанија и сте тука во Македонија 5 милениуми.
Албанците имаат едно име. Албанци. Albanians. Зборот Шќип'тар првпат се појавува околу 15тиот век, во времето на војните против турците, кога албанците се само-нарекуваат Шќиптари. Shqipe = Орел.Исправка: Бела Земја, а не црна. Латински: albus, alba. На влашки е исто така alba. Римското име за Јужна Англија е Албион.
Инаку тоа име нема врска со етничкото. Како и грците, и шќиптарите си имаат две имиња. Самите се нарекуваат Shqip, Shqiperia, а за надворешна употреба имаат друго име - Албанија, албанец.
Инаку, Илирикум е и цела Далмација, добар дел од Хрватска и СЛовенија.
А мене ме интересира една друга работа. Каква е поврзаноста на Албанците од Македонија со Албанија? Водите потекло од Албанија? Од Албанија сте дошле тука?
Ima makedonci vo Bugarija, Grcija i Albanija?Не те прашав од кај ти тука. Туку која е поврзаноста на Албанците од Македонија со Албанија, како држава и територија, воопшто. Според здравата логика, штом некој се вика и го викаат Албанец, најверојатно води потекло од Албанија, нели?
Исто и ти послушај си го својот совет.Ima makedonci vo Bugarija, Grcija i Albanija?
Nareden pat kuti, ne postavuvaj glupavi prasanja, pred da prasas prasaj nekogo dali e vo red toa sto sakas da go kazes, popameten ke ispadnes.
Косово, Србија, Албанија, Бугарија, Грција...Пет се.ne li e pogresen naslovot na temava..od koga Makedonija ima 5 sosedi