Атеизам - дефиниција

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Баш ме интересира како би можел да се произнесе евентуалниот неидиот по ова прашање...
Да бев неидиот ќе ти кажев, јбг :pos:
Атеист сум, ама осеќам нешто фали.
Ама сигурно не е виша сила замислена во стилот на теистите.
Не даваме одговор на се, мада сме дале повеќе одговори од теистите.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Секогаш нешто ќе фали. Тоа и е убавината на научниот пристап. Никогаш нема се да дознаеме и тоа е она што не' турка напред.
...и никад нема да стане досадно!

hypoterrian

Young Free Thinker
Член од
12 јуни 2016
Мислења
162
Поени од реакции
49
Ајде да пробаме да ја разглобиме дефиницијата за атеизмот, свеста за атеизмот и оправдувањето на неговото користење во пракса.
Постојат многу видови атеизам...од Рационалниот, Натуралистичкиот, Психолочкиот ,Егзистенионалниот, Акусарискиот атеизам и некои други..
Еве да почнеме од почетокот..атеизмот е побуна против Бога и религијата и се засновува на разумот (ratio)..Обидувајќи се Господ да го замени со разумот...Дали успеал во тоа и колку...
Па може да се каже како недоверба дека Бог или Богови постојат.[DOUBLEPOST=1465970603][/DOUBLEPOST]
Атеизамот би бил многу фина работа кога не би бил толку модерен и за таков да се декларира секој што го “забеало ливче у кладилница’’ или секоја што ја “откачил дечко“ али ради вакви и слични на овие примери станува нешто како “најмодерна религија’’и многу иритирачка појава
Атеистите не веруваат во Бог бидејќи нема никакви докази за неговото постоење. Јас на пример не верувам во Спајдермен и не верувам дека постои ама јас не треба да долажувам дека не постои туку вие верниците треба да докажете дека постои.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom