Атеизам - дефиниција

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
zivoto ima dva gledista ateizam i teizam, i dvete se temelat na vera, no verata vo boga e nesto koe go vozvisuva covekot

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
zivoto ima dva gledista ateizam i teizam, i dvete se temelat na vera, no verata vo boga e nesto koe go vozvisuva covekot
Има многу атеисти кое се успешни, почитувани, среќни и ценети луѓе. Според кажаново испаѓа дека ако не си верник, тогаш неможеш да се стремиш кон повозвишени цели.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Како те возвишува, објасни ми, со концизни и разбирливи зборови, без езотерија.Кои точно чувства ти ги имаш, јас што ги немам.

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Има многу атеисти кое се успешни, почитувани, среќни и ценети луѓе. Според кажаново испаѓа дека ако не си верник, тогаш неможеш да се стремиш кон повозвишени цели.
ima i nmongu pobozni lige koi se ceneti i srekni ,,no na ovoj svet pocitta i cesta ne se dobiva so dobrina i lubov , no so prevara i izmama,denes uspevaat onie koi gi gazat poslabite, toa e za niv sreka , no drug nesreka

--- надополнето ---

Како те возвишува, објасни ми, со концизни и разбирливи зборови, без езотерија.Кои точно чувства ти ги имаш, јас што ги немам.
cuvstvoto koe go ima eden vernik e neobjasnivo zasto toa ne e od oboj svet , toa e blazena sreka i radost, no sto cuvstvuva onoj koj go pominuva svojot zivot gazejki gi drugitre i izdignubajki se nad site?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Да знам, кога попот се вози во џип од 100к евра и носи Гучи чевли, тоа е блажена среќа и радост која неможе да се опише.
Религија - Како да дојдеш до пари без да се испотиш!
Имаш погрешна претстава за атеистите, не сме демони без рогови, напротив, повеќето се образовани и интелегентни личности, кои не крадат и не газат преку другите.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да знам, кога попот се вози во џип од 100к евра и носи Гучи чевли, тоа е блажена среќа и радост која неможе да се опише.
Религија - Како да дојдеш до пари без да се испотиш!
Имаш погрешна претстава за атеистите, не сме демони без рогови, напротив, повеќето се образовани и интелегентни личности, кои не крадат и не газат преку другите.
Зошто не газиш врз другите ?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Јас лично од емпатија.Не сакам да им правам на другите тоа што не сакам да ми го прават мене.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Јас лично од емпатија.Не сакам да им правам на другите тоа што не сакам да ми го прават мене.
Ама што добиваш ти од тоа, само губиш. И така нели еден е животот барем живеј го убаво, кради лажи за да стигнеш
побрзо до врвот.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Не се сеќавам каде сум напишал дека парите се мерило за среќа?
Или пак седењето на врвот, каде и да е тоа.
Како да сакаш да ме убедиш дека верниците не крадат, не убиваат. LOL

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не се сеќавам каде сум напишал дека парите се мерило за среќа?
Или пак седењето на врвот, каде и да е тоа.
Како да сакаш да ме убедиш дека верниците не крадат, не убиваат. LOL
Хахах не, туку сакам твојата несвесна особина да ти ја откријам.
Викаш "добра душа" Си ама незнаеш зошто е тоа така.
Викаш нема ништо, се е производ на случајности а сепак спомнуваш емпатија.
Викаш еволуција-дарвинизам опстанување на појакиот а сепак емпатија(да не речам љубов).
Спиеш..... РАЗБУДИ СЕ.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во тој случај, согласно грчката граматика, следува дека и теист е човек што знае дека Бог постои. :)

За сериозните ќе повторам:
Теист е човек што верува дека Бог постои.
Атеист е човек што верува дека Бог не постои.
Не се сложувам. Самиот ја објаснуваш етимологијата, а ми се чини дека мала итрина протнуваш во толкувањето.

Атеист е човек кој не верува дека господ постои! ... а не „кој верува дека господ не постои“

Атеистите веруваат во многу други работи, секој по своите убедувања. Ниту еден атеист (колку што јас имам искуства) не тврди дека верува во непостоењето на господ, туку едноставно е свесен дека господ е прикаска од времето кога непознавањето на природата било толку големо, што како „тампон“ се користеле бог или богови, сеедно.

Ако не ми е јасен аргументов, да стеснам: Замерувам на толкувањето на терминот „верува во“ во контекст на бог/божество. Кај атеистите нема „верба“. Верба има кај верниците. Од таму и терминот, нели.

--- надополнето ---

Хахах не, туку сакам твојата несвесна особина да ти ја откријам.
Викаш "добра душа" Си ама незнаеш зошто е тоа така.
Викаш нема ништо, се е производ на случајности а сепак спомнуваш емпатија.
Викаш еволуција-дарвинизам опстанување на појакиот а сепак емпатија(да не речам љубов).
Спиеш..... РАЗБУДИ СЕ.
Ако мрчиш, бар пази каде и за што мрчиш.

Емпатијата нема никаква врска со религија. Нема никаква врска со „неслучајности“ или со случајности. Добри дефиниции за емпатија можеш да прочиташ тука: http://www.google.com/search?hl=en&rlz=1C1GGGE_enMK356MK356&defl=en&q=define:empathy&sa=X&ei=1hQKTd2HEoWb8QOLqbUT&ved=0CBIQkAE

За да можеш да зборуваш за еволуцијата, пак, треба прво да ја разбереш. За почеток, „опстанување на појакиот“ нема врска со Дарвин. Има со Фашизам или Капитализам, можда, ама не и со еволуцијата. Дарвин и теоријата за еволуција тврдат дека преживуваат оние единки кои се најприлагодливи на средината во која живеат. Не најјаките (сети се на диносаурусите или на сабјестиот тигар и мамутите). Ова нема врска со религија, ниту со господ, ниту со емпатија.

И со среќа со „разоткривањето несвесни особини“ кај форумските колеги ;)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако мрчиш, бар пази каде и за што мрчиш.

Емпатијата нема никаква врска со религија. Нема никаква врска со „неслучајности“ или со случајности. Добри дефиниции за емпатија можеш да прочиташ тука: http://www.google.com/search?hl=en&rlz=1C1GGGE_enMK356MK356&defl=en&q=define:empathy&sa=X&ei=1hQKTd2HEoWb8QOLqbUT&ved=0CBIQkAE

За да можеш да зборуваш за еволуцијата, пак, треба прво да ја разбереш. За почеток, „опстанување на појакиот“ нема врска со Дарвин. Има со Фашизам или Капитализам, можда, ама не и со еволуцијата. Дарвин и теоријата за еволуција тврдат дека преживуваат оние единки кои се најприлагодливи на средината во која живеат. Не најјаките (сети се на диносаурусите или на сабјестиот тигар и мамутите). Ова нема врска со религија, ниту со господ, ниту со емпатија.

И со среќа со „разоткривањето несвесни особини“ кај форумските колеги ;)
Хахахах емпатија производ на еволуција , оооо јееееееее.
И демек не знам за глупата теорија на Дарвин хахахх најприлагодливо у природата = најјако.
Прилагодлива особина на човекот му е емпатијата ?
Ххаххахх ти сакаш да кажеш дека си робот, немаш срце ?
И оно ли е случајност ?
Или ти го немаш па тресеш глупости дека и други го немаат ?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
cuvstvoto koe go ima eden vernik e neobjasnivo zasto toa ne e od oboj svet , toa e blazena sreka i radost, no sto cuvstvuva onoj koj go pominuva svojot zivot gazejki gi drugitre i izdignubajki se nad site?
Кој гази по другите за остварување на лични цели е повеќе од јасно. Како пример по затворите во европа над 90% се верници а во САД 99,8% па ти мери и вагај.

А пак чувството на Атеист нема никогаш да го дознаеш и да зборуваш за него

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хахахах емпатија производ на еволуција , оооо јееееееее.
И демек не знам за глупата теорија на Дарвин хахахх најприлагодливо у природата = најјако.
Прилагодлива особина на човекот му е емпатијата ?
Ххаххахх ти сакаш да кажеш дека си робот, немаш срце ?
И оно ли е случајност ?
Или ти го немаш па тресеш глупости дека и други го немаат ?
Имаш многу интересен тек на мисли, ко што гледам. И принципи на донесување заклучоци...

Очигледно е дека не знаеш за најглупата теорија. „Најприлагодливо“ е различно од „најјако“.

А по третиов ред ми се чини дека не разбираш ни што е „прилагодливо“.
Ако полемизираш/дебатираш, користи се со тоа што соговорникот го рекол/напишал, а не со тоа што ти мислиш дека тој рекол. Срцето е внатрешен орган. Нема емоции во срцето. Ако немаш срце, најверојатно нема да живееш. Ако го имаш, пак, тоа никако не значи дека си добар, внимателен, морален или емпатичен.
Емпатијата е способност да ги разбереш чувствата или емотивната состојба на другиот. Нема никаква врска со дедо боже, со вонземјаните, со роботи или со необјаснетите квантни закони на универзумот. Постои како меѓучовечка комуникациска вештина која е директно условена од нивото на развој на емоционалната интелигенција кај човекот.

Или, за полесно разбирање: Емпатијата е вештина на разбирање и споделување на емоциите на соговорникот.

А за Дарвин, не е многу тешко да се разбере. Уште полесно е да се провери. Само кој да чита.

Kajgana Shop

На врв Bottom