Toecutter
Biafran Baby
- Член од
- 12 мај 2009
- Мислења
- 5.243
- Поени од реакции
- 2.444
Нема разлика голема меѓу поединец атеист и верник/религиозен околу справувањето со наведените последици (а не причини).Да не те цитирам целосно, како еден атеист, човек кој не признава Бог, Креатор...шо знам...како тој се справува со овие ситуации кои ги имаш постирано?
прељуба на пример или силување или легнување со родител (инцест)...
Инаку овие ситуации добар број од нив се причина за насилството во светот -прељуба, продажба на љубов, љубов кон среброто, убиство, инцест, навреда...крв до колена и нетрпеливост
Не зависи од тоа.
Основната емоција на религиите е стравот.
Друга разлика е перцепцијата.
Не зависи дали ќе “признае“ некој или не.
Универзалната свест постои,постоела и ќе постои...
Сите ние сме дел од таа свест.
И не ни треба нечија перцепција која ете наводно била онаа “вистинската“ во зависнот од тоа каде си роден (тука - православен или муслиман-сунит,некаде во Англија - англиканец, во Иран - шиит,во Израел - евреин...) .
И сета “посредничка“ институција која стои позади тоа.
Но религиските готови модели со своите манипулации го оддалечуваат човекот од свеста за таа универзална свест,за неговиот дел во општата слика,прават поделби на “ние“ и “тие“ и општо служат на одредена цел.
Ете православен христијан на пример (доминантна религија тука) има готов модел, свети списи и ритуали,црква,традиции и се останато...
Дел од твојата сопствена дефиниција за себеси (претпоставувам) би била меѓу другото и...православен христијанин.
Зошто?
Што значи тоа за тебе,кои вредности?
Како ти го перцепираш бог ете...?
--- надополнето ---
И ти заради приказната стаозаветна од Постанокот не го правиш тоа или поради законот бр.тој-и-тој член тој-и-тој кој дава овластување на надлежните органи...Мислев дека вие сатанистите се разбирате од преносно значење, се бафтате со симболи, знаци, а не сфаќате најобична работа како оваа која си ја коментирал.
Поентата со јаболкото, змијата и бркањето од рајот е “слушајте го Господ“. Господ претставува ултимативниот закон кој владее на земјата чие непочитување го нарушува добрососедството и хармонијата на заедницата. Не претставува Дедо мраз ни било кој друг чичко со бела брада. Змијата претставува искушение, не претставува научник кој ќе им објасни сликовите како е измерена масата на сонцето.
Што тоа значи во модерни услови од прилика е: Јас сакам да мочам пред вратата на парламентот. Не го правам тоа бидејќи знам дека ќе ме искршат после у станица, па колку и да ми е мерак да го напраам тоа, ги знам последиците, не паѓам под искушението.
Тоа што ти мислиш дека таа приказна е симболична не значи дека истата симболика ја има и некој друг...за некој друг можеби значи нешто друго...
Настрана тоа што никаде во библијата не е дадена дозвола за толкување на Законот донесен од Мојсеја а исполнет од Исуса...
Јас ете за разлика од христијаните ја сфаќам онака како што библијата кажува дека треба да се сфати тоа...
Или го прифаќаш Посланието,Писмото,Законот како што е даден во светата книга или е подложно на толкувања...нема трето ...“еден дел буквално,еден онака симболично и алегориски,а еден дел ич не го есапиме“...