Атеизам - дефиниција

Z

zmej gorjanin

Гостин
Очајниот човек ретко кога е рационален, тој пред се е емотивен (односно делува емотивно) и бара помош од сите (за него) познати “донатори на помош“... било тие да се блиски луѓе, медицински лица, видовити луѓе или самиот бог и светците... меѓутоа како што кажав тоа е емотивна одлука. [Рационалната одлука секогаш е правилната, и тоа е непобитен факт. (пример: наместо човек да оди во црква и да запали свеќа за здравје на некој болен близок/ или секоја вечер пред спиење да исчита еден “оченаш“- што претставува сврување кон виша сила, тој би постапил рационално кога би се информирал максимално за болеста, кога би се консултирал со доктори, би барал второ мислење за болеста, би побарал помош да се соберат средства за евентуален медицински зафат, би го продал автомобилот/златото/сликите, би нашол втора работа за дополнителен приход... и.т.н)
Каењето за лошите дела не е ексклузивно само за религиозните, и атеистите можат да се каат... но пред самите себе, жалејќи што во одредени ситуации донеле погрешни одлуки, и нормално за разлика од религиозните, атеистите не бараат простување од никого (поп, свештеник, бог) за своите грешки.
Најпосле, ако зборувам за мене... неможам да кажам дека сум се нашол пред некој ужасно тешки ситуации во мојот живот... но при сите “тешки“ моменти никогаш не сум го барал излезот во повисока сила (карма, божја казна, пекол или пак божја милост, рај или судбина) туку сум се трудел после кратката нервоза и хистерија- работите да ги согледам рационално и да го изберам најлесниот и најправилниот начин како да се справам со проблемот/ситуацијата. Не секогаш сум носел точни одлуки, но барем знам дека јас сум тој што сум згрешил или тој што направил правилна одлука... значи јас го превземам и анализирам ризикот на одлуката- но сам на себе си ги припишувам заслугите од исходот.
Научно неможе да се објасни ништо поврзано со убедувањата и верувањата на луѓето, посебно ако се тие религиски. Верувам дека има многу “атеисти“ што носат икончиња и крстиња во џеб за време на испит или интервју за работа, но верувам дека има и многу религиозни луѓе кои религијата ја прифаќаат традиционално но во суштина се потполни агностици. И се разбира никој неможе да предвити кој се може да западне во тешки ситуации за да може да му ја “стави на тест“ неговата верба или (не)верба во виша сила. Ако согледаме историски (од познати личности за кои постојат веродостојни податоци) со голема сигурност можам да те уверам дека сосема мал број “докажани“ атеисти се изјасниле како верници во текот на нивниот живот (иако за многу од нив самата црква пробала да ги “овековечи“ како верници постхумно).
На крајот едно е јасно: Вербата и религијата се ирационални убедувања, се додека човекот делува рационално- тие никогаш нема да му затребаат.
Се сложувам дека човекот делува емотивно, меѓутоа не се емоциите тие кои што го тераат да верува. Надежта и вербата дека може да биде секогаш подобро, тежината на совеста дека можеби згрешил некому го даваат покајанието, ја даваат понизноста. Тоа е во човековата природа, а тоа е и суштината на Христијанството.

Па добро не можеш да ги претставиш ниту сите верници на тој начин и да генерализираш. Зошто мислиш ти дека јас сето ова не би го направил само затоа што сум верник и исклучиво би се потпрел на божјата воља. Јас реков безизлезни ситуации, ситуации каде на пример повеќето доктори ти потврдуваат дека ќе останеш инвалид или повеќето ти кажале дека имаш уште малку време да проживееш, јас тврдам дека во тие моменти и најтврдокорните атеисти попуштаат и почнуваат да молат за помош и прошка и за само уште една шанса.

Истото го правам и јас и не гледам на кој начин тоа се коси со мојата верба во Бога. Секогаш постојат безизлезни ситуации во животот на еден човек, за кои што тој самиот не е способен да ги реши без оглед на тоа колку и да се обидува, а ниту пак може да си обезбеди помош од некој негов близок, во таква ситуација бев и самиот и се што ми остана беше да му се помолам само нему да ми помогне, само тоа и ми остана. Во оние моменти кога ми беше најтешко и кога некои црни мисли ми се мотаа низ глава, јас го добив тоа за кое се молев, колку и да ми изгледаше безнадежно ситуацијата тогаш.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Верата се јавува природно од надежта- и најрационалниот човек се надева
неговата надеж во однос на фактите е вид религиозност.
Атеизмот само укажува на контрадикцијата меѓу еден бог општо и повеќето богови во мноштвото религии.
Верниците се неверници во очите на верниците од друга религија.
Второ, има морални атеисти и неморални верници.
Потполно се согласувам...постојат морални атеисти и неморални верници.

Постојат атеисти кои раководејќи се од сопствената совест ги почитуваат божјите закони (оние кои се исти во сите религии), а исто така и "верници" кои слепо веруваат и ги кршат божјите закони.
Колку христијани посегнале по оружје наместо да го свртат другиот образ. Колку муслимани наместо внатрешен џихад посегаат по оружје и убиваат се што се разликува од нивното мислење. Најголемите масакри во историјата, најголемите измачувања и прогони се направени од самонаречени верници. Крстоносни војни, џихад, инквизиција, насилно покрстување и убивање на домородните Американци, измачување на муслиманите и евреите во Шпанија, прогонувањето на Богомилите, палењето книги....сето тоа во името на Бог. Колкав број верници слепо веруваат а немаат ни С од совест?

Зошто христијаните убиваат христијани, зошто муслиманите убиваат муслимани, зошто евреите и муслиманите се убиваат меѓусебно иако и двете страни тврдат дека потекнуваат од Аврам?

За една работа се согласувам со Ниче - "Последниот христијанин умре на крстот". Ова е точно за сите религии. Коллку убивања и измачувања се направени во името на оној (Исус) кој проповедаше љубов, проштевање и ненасилство.

Голем број "верници" религијата ја користат за смирување на сопствената совест. Добрите работи си ги припишуваат себеси, лошите ги прават во името на својот Бог. Ја чистат сопствената совест со цитати од светите книги но без вистинско каење.

Нели според сите религии БОГ е творец на се. Дали размислувате дека кога повредувате или убивате друго суштество всушност ја уништувате неговата творба?

Вистинскиот верник не се гордее, не се фали, не ги разубедува другите....го следи само сопствениот животен пат и го почитува целиот живот во сите негови облици...се обидува утре да биде подобар од она што е денес...и за тоа не бара никакви потврди, никакви признанија, никакви награди...доволна му е самата вера...нема потреба да се докажува и да се натпреварува со другите...
За вистинскиот верник верата е интимен (личен) однос меѓу него и неговиот Бог.

Во Стариот Завет има еден одличен пример за верата...примерот на Јов...доколку се сметате себеси за верник прочитајте го повторно овој дел...а доколку севбеси се сметате за атеист и не сакате да читате религиозни книги ... прочитајте ја книгата "Одговорот на Јов" од Карл Густав Јунг

Голем број атеисти не го негираат БОГ туку човечките институции и злодела во името на БОГ.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Атеист: човек кој смета дека Бог не постои во формата која му ја дава религијата, или пак дека воопшто не постои. Се води исклучиво по рациото и настојува сите работи да ги гледа како такви. Таму каде што има проблем, не го поврзува со метафизичка природа туку пробува да го реши со помош на науката и нејзиниот напредок. Атеист и сатанист не е воопшто исто. Ете, тоа е мое мислење, а мислам дека не отстапува и од вистинската дефиниција :smir:

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Ти до сега колку пати отиде на смртна постела? Оние што доживеале клиничка смрт кажуваат други работи, барем биле свесни за тоа дека се мртви, и никој не рекол дека готово е се и дека не постои ништо потоа.
Тоа дали си го нашол Господ или не јас не знам, ама знам јас дека во многу моменти на очај и мака го имам најдено, а ниту го имам видено ниту контактирано лично и непосредно или посредно.
Зарем душа не постои? Душата не може ли да гледа и да чувствува?
Ако може душата да гледа тогаш се поставува прашање зошто ни се потребно очи на овој свет и евентуално третото око.
Ако не може да се гледа без некој таков механизам тогаш тоа што го доживуваат лугето у клиничка смрт се декодирани
информации од мозокот примени од некој рецептор како очите или епифизата.
Повеке би рекол дека влијание има ДМТ - то и епифизата ама за да функционираат треба да си жив(или просто кажано мозокот да ти функционира).
Ја не викам дека тоа што го доживеале не е стварно искуство , тоа може да е реално ама у која димензија и колку ги има е прашање , па у краен случај
и можна е манипулација од одредени ентитети а ти си мислиш дека , ете готово отиде и го виде рајот , таму те чекаа ама ти не беше за таму.
Ништо не е сигурно и ниедна реалност што ти се случува не е сигурна освен спектаторот.
За него нема сомнеж он е секогаш присутен.

--- надополнето ---

Па ок пошто дечкото е зависен од материјални докази, еве јас го прашав колку пати се реинкарнирал и како оди целиот процес
Тоа не го знам а и не сакам да го знам(колку пути сум се реинкарнирал) има методи и техники , докажани у светот и на науката и "религијата".
Имаш регресивна хипноза имаш техники на медитација и барем не сумњам за таа работа.
И друга работа треба да губам време или евентуално пари за да дознам нешто што се обични информации за тоа што сум правел некогаш.
Мене не ме интересира тоа што сум правел туку кој го правел тоа кој што бај д веј и сега е присутен тука.

А

Антоние

Гостин
Верата се јавува природно од надежта- и најрационалниот човек се надева
неговата надеж во однос на фактите е вид религиозност.
Атеизмот само укажува на контрадикцијата меѓу еден бог општо и повеќето богови во мноштвото религии.
Верниците се неверници во очите на верниците од друга религија.
Второ, има морални атеисти и неморални верници.
Надежта како концепт е псевдо-рационална во својата суштина. Па според ова таа не би требало да се сфати како објективен плод на разумот. Декарт мислам дека има пишувано есеј на оваа тема (надеж). Ако не е Декарт тогаш сигурно некој од раните рационалисти.
Исто така, мислам дека е погрешно да се сфати моралниот релативизам на атеизмот како морален субјективизам каде што моралот не е дефиниран од културата (или во овој случај од религијата) туку од индивидуалниот субјект - личноста.

онтопик:

Атеизмот е премногу општ и (зло)употребуван термин во денешното секојдневие. Може да се замисли како еден вид на спектар.

На едниот крај на спектарот имаме тинејџери на кои што им се допаѓа идејата дека не постои надприродно божество затоа што и самите се наоѓаат во тежок и депресивен период од животот и ја губат смислата на живеење. Често кога дискутираат за нивните атеистички верувања, тие не допринесуваат кон дискусијата со објективни и епистемолошки аргументи, но допринесуваат со субјективни, дрски, глупи и неедуцирани мислења и идеи. Меѓутоа јас не ги критикувам и презирам заради ова. Атеизмот (во било која форма) е добар за човека. Му помага да созрее и да превземе одговорност за својот живот и акции.

На другиот крај од спектрумот се наоѓа Епистемолошкиот, Онтолошкиот и Гносеолошкиот атеизам. Во суштина се работи за логички и метафизички аргументи за (не)постоењето на натприродно божество. Со други зборови концепт за атеизам дедуциран од логички составени аргументи базирани на логиката и разумот.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Атеист: човек кој смета дека Бог не постои во формата која му ја дава религијата, или пак дека воопшто не постои. Се води исклучиво по рациото и настојува сите работи да ги гледа како такви. Таму каде што има проблем, не го поврзува со метафизичка природа туку пробува да го реши со помош на науката и нејзиниот напредок. Атеист и сатанист не е воопшто исто. Ете, тоа е мое мислење, а мислам дека не отстапува и од вистинската дефиниција :smir:
A koј е Тој што пробува да го реши проблемот?
И Тој ли научно ке го докажуваме?
Некако не држи вода , набљудувачот сам да се докажува себе си.

Annath

Полуактивен член.
Член од
11 јуни 2010
Мислења
338
Поени од реакции
42
Еднаш, можеби сега веќе е избришан, имаше графит во ГТЦ, кој што гласеше вака:
‘‘Фала Богу што сум атеист‘‘
А и на друг форум, еден член; атеист се изјасни дека го сака Господ, но не верува дека постои.
:vozbud:
По ова, нормално дека ќе бидам збунета. Јас си мислев дека тие воопшто не го ‘‘регистрираат‘‘ Господ, но ете..

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Голем број на атеисти не го негираат постоењето на "нешто" или "некој" но едноставно не можат да се согласат со религиозните догми, слики и претстави на тоа "нешто" или тој "некој"

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Еднаш, можеби сега веќе е избришан, имаше графит во ГТЦ, кој што гласеше вака:
‘‘Фала Богу што сум атеист‘‘
А и на друг форум, еден член; атеист се изјасни дека го сака Господ, но не верува дека постои.
:vozbud:
По ова, нормално дека ќе бидам збунета. Јас си мислев дека тие воопшто не го ‘‘регистрираат‘‘ Господ, но ете..
Епа расте бројот на квази атеисти. Не ни знаат што е тоа атеист ни што треба да прават како атеисти. Ама затоа се фраери во друштвото, прифатиле нешто модерно, современо :tapp:

--- надополнето ---

Голем број на атеисти не го негираат постоењето на "нешто" или "некој" но едноставно не можат да се согласат со религиозните догми, слики и претстави на тоа "нешто" или тој "некој"
Точно, барем јас така мислам. Атеистот не го прифаќа бог во форма која ја дава религјата. Мора да постои нешто од што се почнало.Атеистот ќе го крсти тоа нешто `Х`, а верникот `Бог(ови)`.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Контрадикторност на кило.
Атеизмот е чиста работа - не верувам во постоењето на било каков бог или виша сила.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Јас понекогаш одам во црква, палам свеќи, дури и се венчав во црква, понекогаш и се молам со некоја надеж.
Но, сосема сум сигурен дека бог не го создал светот и дека не онаков како што го опшуваат во библијата. Т.е. 100% Убеден сум дека непостои Семоќен, Добронамерен Бог НО пази го ова понекогаш се надевам дека грешам најверојатно се работи за некој автопсихо финта.
Поради тоа кога сум у стандардната состојба на умот а 99,9% од времето сум не верувам дека постои бог се изјаснувам секогаш за Атеист. Понекогаш ме пишуваат без мое знаење за православен но, јас инистирам дека тоа има само културлошко-традицијанолно значење а не теолошко.

• Ми се допаѓа
Reactions: any
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Точно, барем јас така мислам. Атеистот не го прифаќа бог во форма која ја дава религјата. Мора да постои нешто од што се почнало.Атеистот ќе го крсти тоа нешто `Х`, а верникот `Бог(ови)`.
Неточно ...
сепак има различни насоки во атеизмот ..
но дали е X дали е Бог е едно исто .. не е разликата во тоа како ќе се именува таа (ако веќе постои) виша сила ... туку начинот на кој религијата ја презентира и опишува ...

како што кажа и СтатусКво има и атеисти кои не веруваат во виша сила, има кои веруваат но не во облик презентиран во религијата итн .. неколку поделби на атеисти постојат ...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јас понекогаш одам во црква, палам свеќи, дури и се венчав во црква, понекогаш и се молам со некоја надеж.
Но, сосема сум сигурен дека бог не го создал светот и дека не онаков како што го опшуваат во библијата. Т.е. 100% Убеден сум дека непостои Семоќен, Добронамерен Бог НО пази го ова понекогаш се надевам дека грешам најверојатно се работи за некој автопсихо финта.
Поради тоа кога сум у стандардната состојба на умот а 99,9% од времето сум не верувам дека постои бог се изјаснувам секогаш за Атеист. Понекогаш ме пишуваат без мое знаење за православен но, јас инистирам дека тоа има само културлошко-традицијанолно значење а не теолошко.
Ти си од оние луѓе кои се верници само на хартија, и тој 0.1% од времето кога си верник е кога ти треба нешто.
Сепак, штом постои думање за тоа дали постои бог и да не грешиш, значи си агностик :) Google it, embrace it.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ти си од оние луѓе кои се верници само на хартија, и тој 0.1% од времето кога си верник е кога ти треба нешто.
Сепак, штом постои думање за тоа дали постои бог и да не грешиш, значи си агностик :) Google it, embrace it.
Горе-доле точна дефиниција. Агностицизам или Атеистички Апатизам може оваа форма ми се допаѓа највеќе
http://en.wikipedia.org/wiki/Apatheism
Во основа е ова.
Основна поделба на Атеизмот.

A chart showing the relationship between the definitions of weak/strong and implicit/explicit atheism. Explicit strong/positive/hard atheists (in purple on the right) assert that "at least one deity exists" is a false statement. Explicit weak/negative/soft atheists (in blue on the right) reject or eschew belief that any deities exist without actually asserting that "at least one deity exists" is a false statement. Implicit weak atheists (in blue on the left) would include people (such as young children and some agnostics) who do not believe in a deity, but have not explicitly rejected such belief.

Јас сум некаде во Слаб или Имплицирачки Атеизам.

Kajgana Shop

На врв Bottom